sobota 15. května 2021

Jsem konzerva

 Nečekejte, že se přiznám, že se cítím jako olejovky nebo lančmít! - to ani náhodou,  já se totiž musím přiznat k jedné věci: mám ráda, když je na ulici mnoho obchodů, mají čisté a krásně udělané výlohy ( jako studentka jsem koketovala s myšlenkou, že bych chtěla dělat aranžérku ) a když mají takové ty pěkné vývěsní štíty nebo nápisy. Pro mne stačí Papírnictví nebo Tabák nebo Pekařství nebo Cukrárna, Restaurace či Kadeřnictví, Oděvy a Kožené zboží - chápete mne, že? Květiny, Drogerie, Potraviny a Pletené zboží, Parfumerie  - hned vím, která bije a nepotřebuji nic dalšího.V cizině obdivuji i vývěsní štíty originálně řešené a vždy se je snažím vyfotit.

Milé KOČKY, 

nedávno dávali asi na ČT 2 pořad o tom, jaký smog je v ulicích s reklamou a různými přemnoženými nápisy a zbytečnostmi a inzeráty a nálepkami všeho druhu  - uvědomila jsem si, že mají pravdu, když se nad tím zamyslím, mám z toho taky vždycky vyrážku, pokud vidím některé ty vietnamské a jiné krámky, olepené a přehnaně vymustrované vším možným, je to zkrátka a dobře kýč jak bič. A k tomu přičtěte sprejery!!!

Vzpomínám si, jak jsem hned po revoluci jela s dcerou na jednodenní zájezdík adventní do Chamu, byli jsme tam brzy ráno a obchody ještě nebyly otevřené, pan vedoucí nebo nějaký příručí vynesl ven před vchod dva květináče s nějakým jehličnanem, otřel sklo na dveřích, aby zářilo a nebylo opatlané, výloha byla zaplněná přiměřeně zbožím, které prodávali a vše ozdobené na Vánoce. Krámek, jen vstoupit. Nepřeplácané a vkusné. Však jsem si tam hnedle koupila vánoční ubrousky a jiné zboží, tehdy u nás takové nebylo.

To samé v restauraci: kde jsou ty doby, kdy servírka měla černé šaty, bílou zástěrku a v cukrárně ještě krajkovou čelenku, dnes na vás čučí mnohdy holka v kraťasech nebo rozervaných džínách a žvejká žvejkačku a bradou, co jako? 

A závěr? Zajímalo by mne, jaký máte názor vy - taky zákaznice...( u vietnamských prodejců si vážím toho, že jsou v krámě od nevidím do nevidím a nemají problém sehnat cokoli, pro lidi, kteří k nim chodí na nákup, hotové blaho, mají i zboží, které řetězce nenabízejí, i když, já jim moc vydělat nedávám )

vezměte zavděk - velikonoční motiv:



14 komentářů:

  1. Hezke zamyšlení Jiřinko. Mas pravdu, že o hezké výlohy lákají. Bohužel v našem městě převládají ty přecpané vším možným nebo zevnitř stojí před výlohou hnusný šedý regál. Převládají tu vietnamské obchody, tak že na výběr moc není. Nakonec jsem zjistila, že i v jednom zdejším butiku měli stejně hadry jako u vietnamců, jen o dost dražší. Nohavice u kalhot se kroutily, protože byly špatně střižené a ušité, tak že jsem znechucena odešla a těším se, až si zajedu někam do jiného města, kde maji kvalitnější zboží možná i za lepší ceny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, vezmu za příklad dvě města, která dobře znám: Děčín a Mělník, nechci se hádat, ale současnost a to nemyslím poslední rok a půl - nic moc. Čekala bych, že majitelé obchodů budou mít nějakou úroveň a hlavně - budou dbát na čistotu, Něco o tom vím. Regály by se měly před doplněním zboží vytřít a pod., poslední pěkný ,,kšeft,, na Mělníku už taky skončil ( porcelán a sklo ).Nejvíc mi lezou na nervy ty herny, polepené kdečím, taková doupata a nikomu to nevadí.U nás - uprostřed města!Zkus si někdy stoupnout před tím a dávky obyvatel jdou přímo tam.Jestli se mýlím, sním kšandy.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, souhlasím s Tebou a pořád zastávám heslo, že méně je někdy více. Hezky naaranžovaná výloha nabízí zboží a láká zákazníka, aby zašel do obchodu. Přecpaná výloha neláká. V roce 2005 jsme se s mužem jeli podívat do Netolic a překvapilo mě, kolik vietnamských obchůdků tam bylo. Tenkrát se o kvalitě u textilního zboží nedalo mluvit. Je fakt, že se to během let zlepšilo. Někdy je lepší investovat víc peněz a mít kvalitní výrobek, který vydrží.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, jestli ti vietnamští prodejci dodržují zákony a odvádějí daně, nemám proti nim žádné výhrady.A u nás ve městě je Penny, Billa, Albert, Tesco, Lídl a ? --- pro některé věci musíme do viet.obchodu Annita, neb to ostatní nevedou! třeba některé koření.Ale původní myšlenka byla jiná, že se mi nelíbí, pokud na domech a obchodech zvenku je tak hrozný zmatek, že to ruší dojem z města.Nevkusná a zhovadilá reklama na kde co.Počmáráno a bez ladu a skladu a bez myšlenky.
      Příště vymyslím něco veselejšího. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Často méně, znamená více!!! Souhlasím😊

    OdpovědětVymazat
  4. Prostě všude platí, všeho s mírou. A Vietnamci - nemohu říci, že by u nás jejich teď už kamenné obchody měly peplácené výlohy. Je pravda, že mají něco vystavené venku, ale řekla bych,že to není nijak rušivý pohled. Nebo jsem si už zvykla :-)
    Klidnou sobotu, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Turnova se asi nějaké reklamy a přeplácané výlohy netýkají.Obchodů moc nemáme a je to taková střízlivá klasika.Vietnamci obsadili bývalé prodejny potravin,kde je provozují také a díky za to,protože by krámy chátraly,jak je to vidět u některých,které jsou léta zavřené.
    Jinak já měla vždy ráda,když jsme byli někde venku na dovolené,že každý krámek měl zboží vystavené na chodníku,to jsem milovala a ač města jsem nikdy nemusela,tohle jsem si vždy užívala.
    Jiřinko,měj hezký zbytek víkendu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, to máš pravdu, že zboží vystavené venku, někde v Itálii a ve Francii nebo na jejich tržnicích, to je jiná káva, hlavně u zeleniny a ovoce a uzeniny.
      Já to ráda fotím. Ale v rybárně se zdržuji krátce! Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko, souhlasím s tebou, že by obchody měly mít vývěsní štít a decentní výlohu. Pamatuji si ze svého dětství cestu z rumburského náměstí směrem k nádraží, kde byly obchody stále na stejném místě. Byla to taková jistota.
    A dnes? Tam kde byla cukrárna se prodávají barvy-laky a takových změn je v řádu týdnů spousta. U nás na Bílé Hoře je to smutný pohled. Kdysi tu byla spousta obchůdků, daly se tu koupit boty, oděvy, byla tu cukrárna, potraviny, řezník, zelenina a další. Dnes je tu obchod vietnamců s potravinami. Tedy dle vývěsního štítu. Je jich tam tak 20%, zbytek jsou rachejtle a další zbytečnosti. Pak už jen krmivo pro psy, řada stažených rolet a na konci led svítidla, která vystřídala erotic-city. Bílá Hora je poněkud prudérní a o erotické pomůcky nebyl zájem. A nebo také, že tu není moc anonymity a lidé se znají? Podíl na stažených roletách má nedaleko stojící Kaufland, kam chodí nakupovat ve velkém i ti vietnamci zkraje řady. Ovšem zboží z Kauflandu má pak vysokohorskou přirážku. 😂 Přeci jsme na Bílé Hoře, tak proč ne? Občas v nouzi nejvyšší tam zajdu.
    Měj hezký den 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, šlo mi o debatu na toto téma, zajímá mě, co si blogerky o tom myslí.A to, co popisuješ, je na mnoha místech.Každopádně přemíra reklam je stejně k ničemu, neříkej mi, že když u dálníce uvidíš ty bilbordy, že si hned poletíš koupit vše, co tam nabízejí? Nejvíc nesnáším polonahaté baby, sedící na pračce a podobně.hihi
      Jiřina z N.

      Vymazat
  7. V tomto případě jsem konzerva taky!
    Jiřinko, měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, zdravím tě a přeji pěkné počasí a kouzelnou procházku s pejskem. Jiřina z N.

      Vymazat