pátek 14. května 2021

Ten nejblíž

 Skanzeny máme, tak jako mnohé z vás, 

milé KOČKY, 

velice rádi a taky jsme se vždy snažili každý, o kterém jsme se dověděli, alespoň jednou navštívit. Ten od nás nejblíž je asi Přerov nad Labem, kde jsme byli mockrát, líbilo se nám, když byl ještě přístupný a nevadil nějaký covid, zajet si tam buď kolem Velikonoc nebo na Vánoce, protože to tam upravovali různě, nápaditě a zajímavě. Moje mamka tam také ráda jezdívala, pocházela z Čelákovic a ráda se sem, do této oblasti, vracela.

Ráda vás teď všechny do tohoto skanzenu vezmu, vím, jsou to trošičku starší obrázky, ale však brzy zase otevřou své brány a bude to radost se jít podívat na staré bydlení a hospodaření našich předků: račte dál:

















 Nezapomenu,  jednou jsme tu byli s mojí sestřenicí a jejím manželem, kdy jsme se navzájem ujišťovali: tohle jsme měli doma, tohle také, hlavně Venda říkal, s čím hospodařili jeho rodiče, zemědělci z Jižních Čech.






Kde jinde vypadá vánočka nebo mísa koláčů tak dobře? Kde jsou malá okénka s háčkovanými záclonkami a masivní, dřevěný stůl, případně almárka s plechovým nádobím, s malovanými džbány tak
přirozené, jako ve staré chaloupce? 

24 komentářů:

  1. Jiřinko, ve skanzenu v Přerově jsme byli několikrát a moc se nám tam líbilo. Hned bych se do nějakého rozjela...
    Děkuji za připomenutí a přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko a hned vedle je muzeum motocyklů, tuším a nám se vždy líbilo, že naproti byla i restaurace a cukrárna.Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Moc hezké a zajímavé. Škoda , že je to od nás daleko. Hned bych se tam jela podívat . Mám taková místa ráda. Ještě kouknu, jak by se tam dalo dostat vlakem, ale teď jsou od nás na všechny strany výluky. Hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, netuším, jak to teď jezdí, ale kdysi se do Čelákovic dalo dojet přes Lysou. Ono je to pak ještě pěkný kus cesty pěšky. Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Jiřinko , koukala jsem na spojení a to je skoro pět hodin cesty a mnoho přestupů. nejkratší by bylo dojet do Nymburka a odtud jet autobusem. I tak cesta vyjde přes čtyři hodiny.

      Vymazat
    3. To je děsné. Za tu dobu by Japonec přejel 4 ostrovy! Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Prostě paráda. Na takovýchto místech člověku srdce zaplesá.
    Díky za fotečky!
    Klidný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, skanzen je pro mne prázdninová, pohodová aktivita. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko, krásné fotografie a hezký návrat do starých časů. Lidé žili prostěji a možná byli i šťastnější.
    Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, my navštěvujeme skanzeny moc rádi. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Také jsem v životě nějaký skanzen navštívila. A teď koukám, že poznávám hodně věcí, které zde na "farmičce" máme. Některé ještě stále slouží, ale z nejstarších máme ve vejminku jakoby vlastní skanzen. Chráním ty věci, občas se stane, že ještě poslouží. Děkuji za připomínku a pěkné fotky z navštíveného skanzenu ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Kitty, to víš, na venkově schraňují a opatrují lidi jen to, co potřebují a ne jako ve městě, i když už to taky není pravda? Já jsem posledně u našeho ubytovatele poblíž Adršpachu, když se blížila bouřka, pomohla shrabat a uklidit seno a on pravil, že se ještě nesetkal s nějakou ženou, která umí tak pracovat s hráběmi, docela jsem se dmula pýchou. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Také jsme tu byli s manželem na výletě a líbilo se nám tam moc. Při každé další návštěvě člověk objeví něco nového. Zdravím 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš naprostou pravdu, Evi, pokaždé je tam něco, čeho jsem si zatím nevšimla nebo tam něco přidali. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko, děkuji za krásnou fotoreportáž. 👍👍👍 Přiznávám se tu bez mučení, že jsem ještě v Přerově nad Labem (na rozdíl od mých dětí a vnoučat) ještě nebyla. Měla bych to napravit.
    Měj hezký den. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, my jsme navštívili těch skanzenů docela hodně a všude to stálo za to vstupné a čas. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko, skanzen v Přerově znám dobře, byla jsem tam mockrát a miluju to. Jednak to máme blízko, když jsme na chalupě a pak se mě tam moc líbí, jak jsou v chaloupkách figuríny, ve škole sedí v lavicích děti...To je moc hezké. A staré věci já mám ráda, jsem kramářka odmala. Rádi jezdíme mimo Přerova na Veselý kopec, to je pro mě taky srdeční záležitost. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě, Veselý Kopec, Krňovice, Zubrnice, Vysoký Chlumec, a pod. Doporučuji, máme to několikrát vyzkoušeno.Také na Slovensku: Zuberec, Pribylina.
      Jak se vše za pár let změnilo, viď?
      Jiřina z N.

      Vymazat
  9. V Přerově i na Veselém kopci jsme byli,jsou to krásné skanzeny.A samozřejmě u nas v Rožnově.Tady je taky moc hezký skanzen.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, jo, Marťo, na ten jsem úplně ve výčtu zapomněla, ale byli jsme tam 2x, cestou z dovolené na Slovensku se tam stavělo.Taky Betlém v Hlinsku mám ráda. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Je to krásný skanzen,byli jsme tu několikrát a opět se tam chystám.Je to kousek od mé nejmladší sestry.V neděli jsme jeli okolo a plno aut.My si návštěvu necháme určitě na všední den.
    Jiřinko,měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, to je rozumné, taky se pak lépe fotí, hihi. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Nádhera, nádhera, nádhera. Skanzeny miluji a v tomto jsem ještě nebyla. Je tam opravu krásně.
    Kochám se už po několikáté. :o)
    Jiřinko, měj fajn víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášenko, tak to ti věřím, byla jsem tam tolikrát a vždy jsem se znova nadchla.
      Přeji ti následující týden samé pěkné zážitky doma i na cestách.Jiřina z N.

      Vymazat