čtvrtek 3. června 2021

Chcete mě?

 Vypůjčila jsem si oblíbený název pořadu a nejedná se o pejska ani kočku...jedná se o mne a mého muže, protože buď si nás někdo na několik dní vezme nebo se tady stane velké neštěstí, zblázním se nebo mi zbělí vlasy, nebo ...stát se může cokoli, totiž - dnes nám začali flézovat vozovku v naší ulici, přijel děsně velký stroj a uhryzává materiál a po pásu ho hrne na obrovské nákladní auto, na plotě naproti sedí dvě děti sousedů, koukají se na to a z našeho kuchyňského okna to sleduje manžel, fotí a dokumentuje, abychom mohli zítra, až přijde Honzík na návštěvu, ukázat mu to dění, potěšit jeho duši, neb zbožňuje vše technické. Jenže, to není všechno! spikli se tu na nás - z druhé strany domu, kde je trávník a pár ubohých stromů a keřů, jezdí 3 - slovy tři - malé traktůrky a na nich se prohánějí podivní mimozemšťani a sekají trávu, a jeden další traktůrek řídí ovladačem jiný ,,pracovník,, -  takové velké děcko a chodí s tím svým žlutým strojem mezi těmi třemi, loučka je asi 15x40m a neumím si představit, co je vedlo k tomu, aby se sem nahrnula technika jak na Letenskou pláň. Tak, kdo je tady blázen? Já bych to pokosila kosou za jeden den a bez smradu a bez hluku!

Ráno, ještě před tím návalem jsem se svěřovala manželovi, že už někdo ukradl a poničil malinký krásný bílý šeřík, který prvně rozkvetl právě letos. Pak jsem se ho ptala, jestli neví, zda ulice V Jámě je poblíž Lucerny ( v Praze ). Manžel povídá: V Jámě? to bude za chvíli naše ulice! A pak, lakonicky pravil - vždyť ani nemáme kam utéct. Tak mě napadlo, že kdyby mě nečekalo následující 4 pracovní dny poletování po doktorech, že bychom mohli někam odjet. Jen váhám, zda na Adršpašsko nebo na Slavonicko. A jedna na konec: ještě, že jsem neumyla ta okna a nevyprala záclony! že jsem to chytře vyměnila za výlet do Budějic!

Milé KOČKY! třeba se tu zase setkáme, manžel povídal, že pevně doufá a věří, že nepřeseknou elektriku nebo plyn, ani internet, když nám hrozí dočasná ztráta vody na delší dobu, jak budu prát a vařit? Rozkvetly mi i žluté kosatce a je to vtipné, že kytky nějaké pinožení lidí vůbec nezajímá. Příroda si jede to svoje! Tak, aby se tak neroztahovala, traktůrkem mi ten jeden ignorant trs žlutých kostců pro jistotu přejel! Nu, ty modré kosatce u chodníku pro změnu někdo otrhal...zavolám do Beřkovic, zda mají dost volných lůžek.


Vždy jsem si o sobě myslela, že jsem psychicky hodně odolná, ale po dnešním ránu mám velké pochybnosti. ( r. 2017 celková rekonstrukce našeho domu, r. 2018 nemoci, r. 2019 chemky, r. 2020 rekonstrukce sklepů a ozařování. A teď, že by mě přišli dorazit? )

víte co? uděláme si lepší náladu: tohle je dnešní náhled do zeleně v N.












10 komentářů:

  1. Jiřinko, cítím s tebou. Hluk, prach a s prominutím blbost - to mě provází na každém kroku. Žiji ve vilové čtvrti, ale jsou slyšet auta z miniobchvatu, každou chvíli se někde něco rekonstruuje a předělává jak na domech sousedů, tak i městském majetku. Momentálně se rozebírá 55 let neopravovaný nadjezd nad tratí, to je skutečně balzám na nervy!!! Ráda bych vás pozvala, ale u nás by jste se klidu nedočkali...
    Vydrže a měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, nakonec bílé vlasy jsou k mému věku taky vhodné, tak uvidíme, co to se mnou udělá, hihi. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Hele! Bílý ladoník! Taky mám, a ten ohromný okrasný česnek taky! Vlastně i ty drobné žluté a bílé česneky. Ulice V Jámě je spojka mezi Štěpánskou a Vodičkovou. Jde vlastně podél toho bloku domů kde je Lucerna, divadlo ABC celý ten komplex pasáží. Však do ní taky ústí jeden ze vchodů. Druhý je z pasáže Lucerna do Štěpánské a na opačnou stranu do Vodičkové, a ještě další je z Vodičkové hned do vedlejší pasáže vedle Lucerny. Dlouhá léta jsem tam prodávala, tak je mám prochozené a zmáknuté po celém Václaváku. Chodili jsme tak všemi možnými pasážemi (když si je znala a byla řádně oprsklá) až nahoru pod bývalý Dům módy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jsi, Vendy, dobrá s tím, jak znáš názvy rostlin, a s tou ulicí V Jámě jsem se tedy docela trefila. Spíš jsem to tušila.Dnes jsem viděla cestou do Prahy příkopy plné kvetoucích máků a v Praze kvetly a voněly akáty. Paráda. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Soucítím s vámi. Mně stačí, když nám sečou trávu na prostranství za domem a jezdí velkou sekačkou jak blázni sem a tam, někde to místo sečení připomíná orbu. A pak vysypou zásobník na velkou hromadu, nechají to pár dnů uležet a ten smrad si možná umíš představit. Zůstane jen spálené místo. Jednou mě ten chlap se sekačkou málem přejel na chodníku.
    Přeji pevné nervy, o víkendu snad budete mít klid. R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, já jsem hlavně naštvaná a nejsem tady sama, komu to vadí, že zahrady a zeleň všude vyměnili za parkovací místa a všude jen dlaždice a beton, podle toho pak vypadá, když zaprší, voda je v tu ránu pryč.Studny , pokud je lidé ještě v zahradě mají, jsou skoro prázdné, a nikomu to nevadí!
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko,já Ti rozumím!U nás za domem i před ním sekaji trávu,sekačka řádí do sedmi večera.Nedá se otevřít okno,protože přes ten hluk neslyším vlastního slova.A ten smrad z posečené trávy si dovedeš představit.A město máme také rozkopané,protože se musí spravit cesty po zimě a nejlépe všechny najednou.Takže paráda!Hezký páteční večer.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, já jsem pro opravu a vylepšení, však jsem na stav chodníku a ulice upozorňovala, ale že nám posekají živé ploty a uberou zeleň a udělají parkoviště, kam si dají na noc auta lidé, co do Nera jezdí jen spát, a my to budeme mít pod oknem, to mě dostalo.
      ( nechci psát o tom, co lidé z našeho a vedlejších domů nevybíravě komentují )
      Já vím, zvykneme si, ale je nám to líto.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko, dovedu si představit, když jsi tu frézovací mašinu uviděla, jak ses cítila. Nás čeká na zahradě výměna elektrického sloupu a proto mě teď už vůbec nic nebaví, protože ani nevím kdy to bude. Vybagruji nám půl zahrady aby mohli navézt štěrk a usadit panely a na ty panely potom postavit jeřáb. Zbouraný plot a zničené věci dají zase do pořádku, ale jak dlouho to bude trvat nevím. Aby nám zatím srnky dnes nespásly všechno na zahradě. Asi taky přijdeme o krásnou kompaktní černou jeřabinu. Manžel si myslí že jí přesadíme, ale to teda nevím, už je to docela velký stromek a kořenový bal bude asi pořádně těžký a velký. Ať si klidně zdevastoval rybízy, těch mám dost, ale té arónie mi bude moc líto.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikdy bych nevěřila, že budu vyvádět kvůli pár kytkám a rostlinám, ale to, co předvádějí zdejší zaměstnanci radnice je nikoli úsměvné. Vše vydláždit, zaparkovat auta a pak se divěj, že v noci je město přehřáté a nedá se ani usnout. My jsme tady měli chládek, protože tu byla okolo tráva a keře, stromy, spalo se i v létě dobře. A když zapršelo, vsáklo se to do půdy!...Jiřina z N.

      Vymazat