neděle 20. června 2021

Venkov

 Co si tak lidi představí pod pojmem venkov? já chaloupky, statky, pole, lesy, louky, na kopečku kostelík, v dálce na kopci hrad, pasoucí se koně, krávy, ovce nebo slepice s kohoutem na dvorku. Psí bouda s hlídačem, kočka někde se povalující na sluníčku.

Milé KOČKY,

pokud jde o Jižní Čechy, pak i spoustu rybníků a na nich kačeny, husy. V polích a u polních cest kříže, kapličky. V lesích houby, borůvky, klid.







Existují však i jiná, také líbezná místa - třeba vesnice v Českém Ráji. 


27 komentářů:

  1. Jiřinko,krásné chaloupky jsi nafotila.Já se často neodvážím,majitelé z toho nejsou nadšeni a už se mi několikrát někde ptali,proč si ji fotím.A to jsem myslela,že není nikdo doma.
    Měj hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jíťo, svým způsobem máš pravdu, ale! - na internetu najdeš vlastně všechno a já u těchto snímků neuvádím, kde přesně to je. Nemyslím si, že je to pro ty majitele nebezpečí.To jsou jiní šíbři, kteří tipují...
      Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Tak takový venkov, to je poetika, malebnost a kouzlo.
    Jiřinko, měj krásný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, také přeji krásný den, pokud trochu naprší, budu nadšená. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Kouzelná vesnička, takové chaloupky se mi moc líbí.
    Měj pěknou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V těchto vedrech asi je fajn, mít domeček a hlavně nějakou verandu, zahradu či pergolu?
      U nás je naštěstí v bytě chládek. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Do podobné roubenky jsme jezdili do Srbské Kamenice a Všemil 😊 krásná dovolená

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janino, tam to znám, Děčínsko a Mělnicko mají takových vesniček hodně. Jiřina z N.
      V Jetřichovicích a ve Vysoké Lípě jsme byli naposledy loni.

      Vymazat
  5. Když se řekne venkov, vidím babickyt vesnici, stavení kilometr od sebe a všude pole, louky a prašné cesty...❤️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, a kolem cest trsy mateřídoušky...Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinka, moc hezky si nám nafotila chaloupky. Já fotím sporadicky, zrovna tak jako Jitka, majitelé to nemají rádi. Přeji pohodovou neděli fukčarinka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, milá Fukčarinko, mám ráda dřevěné domečky, dřevěné zvonice, dřevěné kostelíky,už jich moc není a tak ráda fotím, co na výletě potkám.Někdo zase hodně fotí lidičky.
      Opatruj se a krásný den.Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Taková místa mám ráda. Prázdniny jsem trávívala v podobné chaloupce u babičky. Jo,jo kde že ty loňské sněhy jsou.... :-).
    Klidnou neděli, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já si vždy vzpomenu, jak měla babička takové kraječky na každém patře horního kredence.Jak voněl mlýnek na kávu, stůl měl vespod šuplíky.Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko, to jsou moc hezké fotografie roubených chaloupek. Jsem na tom jako Jituška. Jednou mě dokonce majitel sprdnul, co si to dovoluji fotit jeho chalupu a to jsem tehdy fotila ještě na film, tak jsem ho musela z foťáku vytáhnout a o všechny fotky z toho dne jsem přišla nasvícením filmu. Od té doby chalupy moc nefotím i když v digitálu stačí smazat jen ta jedna fotka. Měj hezkou neděli a opatruj se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty chalupáře sice chápu, ale snažím se neprovokovat a když to jen trochu jde, udělám si fotku. Nakonec to neprodávám a není to materiál pro zloděje, ti si najdou jinou cestu.
      Jaru, jak je dnes ve výběžku? zapršelo? Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Jiřinko je "ocelová" obloha. V dálce sice hřmělo, ale tady zase ani kapka. Měj se pěkně. J.

      Vymazat
  9. Jiřinko,ty roubenky jsou fakt hezké.A přesně jak jsi psala,v Českém Ráji tam jich taky je,stejně jako v Sobotce i v Jilemnici,tzv.zvědavá ulička,ta se skládá hlavně z roubenek.Já pořád říkám,že je u nás moc krásně,je kam jezdit,máme se čím chlubit.Jen některé památky volají po opravě,je to ale vše o penězích.Někdy taky fotím tyto domečky,ale s obavou,že mně sprdne majitel.Naštěstí se tak nikdy nestalo! Přeju Ti krásnou,klidnou neděli.U nás už je teď horko,chtělo by to trošku popršet,ať se pročistí vzduch.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, mně se nikdy nestalo, aby mi někdo nadával nebo se ohrazoval. Ale je fakt, že se snažím to nehrotit.Těch míst, kde jsou staré a přitom opečované domky je spousta.Důkaz, že to bylo dobře postavené a nyní se o ně někdo dobře stará.
      Na déšť se také těším, hlavně kvůli vegetaci tady okolo. Jiřina z N.
      Hezké dny!

      Vymazat
  10. Jiřinko, moc hezké chaloupky. Ten venkov vidíš tedy idylicky :-) Já z venkova - špatné dopravní spojení, drby... ale je tu krásně a neměnila bych :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Jiřinko, krásné fotky roubenek. 👍👍👍
    Venkov vnímám podobně jako ty, tady bych zdůraznila hlavně ten klid, kterého se nám poněkud nedostává. Hluk z Karlovarské a přistávající, či odlétající letadla. Ta toho hluku nadělají méně, než ta při vzletu. Dnes je asi letecký den, než jsme snědli oběd, šlo jich nahoru devět. Já je už moc nevnímám, ale můj muž je dnes u jídla spočítal.😀
    Měj hezký a pohodový den🍀💓.

    OdpovědětVymazat
  12. Ty roubenky jsou opravdu nádherné, klidně by mi některá mohla říkat pane. Hezký den 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale podívejme se, Evi, nevím, co to obnáší, ale mít chatu nebo chalupu je i hodně práce...bráška si koupil takovou rozvalinu a léta to dával do kupy a pak, když už to měli vymazlené, umřel.Já díky manželovi nic takového nevlastním.On sice umí spravit všechno, ale nikdy nechtěl žádný pozemek ( na rozdíl ode mne ) ani stavení.Takže můžeme výletovat kam chceme.Nic nemusíme, jako jiní, co musí jet sto km a posekat trávu.
      Evi, hezký den a dík za návštěvu u mne na blogu. Jiřina z N.

      Vymazat
  13. Teda Jiřinko, teď jsem přemýšlela, kde tyto roubenky v jižních Čechách jsou a koukám, že se nachází v Českém Ráji. Krásná podívaná.
    Přeji fajn týden. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášenko, v Jižních Čechách mám spíš vyfocené ty statky s barokními štíty, táta pocházel ze Strakonic a mamka z Čelákovic, tak jsem namíchaná, Čechy krásné, Čechy mé...
      Jiřina z N.

      Vymazat
  14. Nádherné roubenky. Kouzelná vesnička.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maru, kdo ví, jak se tam lidem bydlelo a žilo, ale vypadá to zvonkajšku pěkně, viď?
      Jiřina z N.

      Vymazat