čtvrtek 29. července 2021

Na poslední chvíli

 Dnes ráno jsme se na poslední chvíli rozhodli, že zajedeme na hřbitov do Čelákovic. Plán byl jednoduchý: manžel mi někde zastaví u obchodu ( nakonec to bylo Penny v Brandejse ), kde si dokoupím pár věcí a pak zajedeme ke tvrzi v Čelákovicích, já se mrknu, zda tam ještě stojí a pak zalejeme dvojhrob tamtéž. Tedy na okraji Čelákovic.Nu, vše klaplo, ale ty zmatky v Čelákovicích s objížďkami a špatným značením, neznat to tam, asi tam kroužíme do teď.

Milé KOČKY,

někdy si jsem téměř jista, že je tu někdo divný, protože je celá republika neustále rozkopaná a nechápu, proč se vše dělá najednou, proč jednu akci nedokončej a pak nezačnou další. Jo a v Toušeni jsem zaznamenala opět nové haly a jednu rozestavěnou. Tak snad alespoň budou mít místní lidé práci? a snad to nebude jen pro nějaké Mongoly, co spěj někde na ubytovně.

Ve tvrzi v Čelákovicích můžete vidět spoustu zajímavého:já jsem tam dnes nešla, nebyl čas, snad v brzké budoucnosti vytáhnu kamarádky, šofér byl netrpělivý...

odtud můžete pěšky přes Labe ke sv.Václavu a nebo do pidi vesničky Byšiček ( cosi se tam kdysi filmovalo ), všimněte si, prosím, zdejšího kostela, v městě bývalo malé muzeum košíkářství, ale přiznám se, že netuším, zda tam ještě je.











Středověká gotická tvrz byla založena kolem roku 1300. Za Jana Habartického z Habartic byly v roce 1579 dokončeny renesanční úpravy. Rozšířením vznikl objekt dnešního půdorysu, okolní hradební zeď s dodnes dochovanou bránou. Po skončení třicetileté války musela být tvrz obnovena, stala se součástí panství Brandýs n. L. a sloužila k hospodářským účelům.
V průběhu 19. století celý objekt prošel adaptací na hostinec, čímž ztratil řadu architektonických prvků. Teprve rekonstrukcí v 70. letech 20. století tvrz opět získala svůj původní ráz.
Dnes si její prostory můžete prohlédnout v rámci návštěvy expozic Městského muzea.




6 komentářů:

  1. Jiřinko, hezké místo i fotografie. R.

    OdpovědětVymazat
  2. Růženko, my jsme tam byly - hlavně kdysi s mamkou - několikrát. Když dělali regulaci Labe někdy v r.1938-9, vykopali starý člun z jednoho kusu dřeva a můj strejda, mamky brácha, je na fotce v muzeu jako malý kluk u toho vyfocený. hihi. Mamka pocházela z Čelákovic a dost jsem ji zlobila, že jsem to zásadně nazývala Čmelákovice.Táta byl ze Strakonic.
    A já jsem severočeška.Takový mix.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  3. Na to,že přes Čelákovice jezdíme docela často je ostuda,že jsem jim nevěnovala více času.Na tvrzi jsme sice byli,ale pár let to už taky je.Pořád to odkládám na příště.Děkuji za připomenutí
    Měj se hezky Jiřinko

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, tak to máš podobně, jako já, mám v plánu poznat vše mezi Brandejsem a Kolínem, něco už jsme navštívili, no, asi polovinu, ale manžel to nepovažuje za zajímavé a mnohdy vrčí, třeba když jsme výletovali kolem silnice z Říčan do Kutné Hory, tam toho je plno a jemu to přijde neatraktivní.Stejně tak z Úval do Kolína a pod.
      Musíme být více urputné. hola Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Krásné fotky, Jiřinko, ale ty silnice…
    Včera jsme jeli na nájezd na dálnici a v půlce cesty najednou konec a bez možnosti vyfrézovanou silnici objet. Po cestě žádné upozornění…
    Měj krásný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, mohla bych udělat kvíz, kolikery světla jsou třeba mezi Děčínem a Českou Lípou nebo i jinde.Snad to bude něco platné a opravené. Doufejme. V naší ulici za týden mé nepřítomnosti jen větší binec. Jiřina z N.

      Vymazat