sobota 23. října 2021

Pachatel se vrací

 Pachatel se vrací na místo činu, tak obvykle začíná detektivka. Já se zas ráda vracím do Děčína, a to různými způsoby. Buď se ráda podívám na reportáže Járy, která jezdí do Děčína často, a poctivě se o dojmy rozdělí na svém blogu...nebo si tam sama zajedu na výlet a nebo: si zavzpomínám na dobu dávno minulou - kdy jsme jezdili z Benešova n.Pl. vlakem do Děčína do střední školy.

Starý most přes řeku Ploučnici těsně před vtokem do Labe:

Milé KOČKY -

opsánoKamenný most ve stylu pozdní gotiky byl z pískovcových kvádrů postaven v 16. století. Sousoší sv. Jana Nepomuckého, sv. Víta a sv. Václava pocházející z roku 1717 je dílem Jana Brokoffa. Samotný most je dlouhý 84 a široký témeř 5 m. Dlouho sloužil jako silniční, ale dnes se již využívá pouze pro pěší a cyklisty








 pohledy přes řeku na Pastýřskou stěnu:




případně výhledy od Pastýřské stěny - Nebíčka na Labe a zámek:






mám i mnoho letních fotek těchto míst, ale je podzim, hrábla jsem do podzimních...

špatné není ani projít se areálem zámku, Dlouhou jízdou a nebo nakouknout do Růžové zahrady:









Labe spěchá do Hřenska:


Děčín má ,,korunu,, z několika rozhleden: Především tu na Děčínském Sněžníku, odkud je famozní výhled, pak novou na Sokolím vrchu, rozhlednu Chlum nad Starým Městem a pak na Kvádrberku, odkud přinesly skvělé tipy na výlet Jára Rbk. na blogu a vzápětí Toulavka z ČT 1.


22 komentářů:

  1. Jiřinko, z téhle, moc hezké strany, jsem Děčín bohužel nepoznala. Vždycky to byla jen pracovní cesta...
    Děkuji za fotky a přeji příjemnou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, třeba jindy najdete chvíli i na pokoukání z Pastýřské stěny na zámek?
      Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, také ráda poznávám Děčín v článcích od Jarušky nebo z reportáže v Toulavé kameře. Moc se mi líbí i Tvoje podzimní fotografie. Škoda, že je Dečín od nás tak daleko, určitě bych tam vytáhla manžela na výlet.
    Měj pěknou sobotu. R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, od vás je to náročné, to by chtělo nějaké ubytko na den či dva. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Páni, krásné místo a město a ani v něm jsem nikdy nebyla. A to je velká chyba, díky za tip na výlet, Jiřinko! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, pro vaše kluky by se tam leccos našlo. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko,Děčín je rozhodně fotogenické místo se spousty zajímavostí.My jsem se tam byli podívat při naši dovolené na Tolštejně.Krásně jsi ho nafotila.
    Měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, většina lidí ho zná, protože pluli parníčkem odtud do Hřenska. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  5. V Děčíně jsem byla jenom jednou a to ještě letem-světem. Takže si ráda prohlížím fotky Járy a teď i Tvoje, které jsou vždy moc hezké.
    Pěkný den a klidný celý víkend !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děčín a Podmokly jsou mé oblíbené město, ale řekla bych, že po revoluci dost sešlo.Snad se dá dohromady. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko,v Děčíně jsem nebyla,znám ho jen z Toulavky.Tvoje fotky jsou moc hezké,zase jsem se ráda podívala.Mám toho dost co dohánět.Přeju Ti pěkný víkend.Marťa.

    OdpovědětVymazat
  7. Jiřinko zajímavé fotografie jsi pořídila. Naštval mě ten nápis na Staroměstském mostě pod souším, které bylo nedávno kompletně restaurováno. Sprejerovi bych urazila ruce. Posprejovat památku ze 16. století i jakoukoliv jinou, je trestuhodné. Navíc z pískovce se to velice špatně odstraňuje. Pohled na Gloriet mě zavedl do minulosti a teď je už opravený a svítí krásou do dáli. Líbí se mi i řetězová lávka na Mariánskou louku, kde bylo do povodní roku 2002, termální koupaliště. Po povodní zavezeno a zrušeno. Je to škoda. Děkuji Ti za vzpomínky, hezký článek a přeji Ti krásné podzimní dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, toho koupaliště je škoda, v Bnš je také a jak je v létě plné. Ohledně sprejerů - musím se krotit, já je totiž nesnáším.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko, dekuji za procházku Děčínem, kde jsem nikdy nebyla.🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nu, není problém, až pomine covid, udělat si kolem Děčína malou dovču. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Díky fotkám jsem poznala pěkné město Děčín, kde jsem nikdy nebyla. Vidím, že je to škoda, určitě by se nám tam líbilo. Třeba tam někdy vyrazíme na výlet, díky za tip. Zdravím 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tomto koutě - na Děčínsku a Českolipsku je toho na několik dovolených! Vítej.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko, krásné fotky. 👍👍 Pro mně je Děčín synonymem okresního města, kde jsem si koupila kytaru, kam jsem jezdila vyřizovat úřední věci, které se v Rumburku nedělaly a samozřejmě zoologická zahrada. A pak procházky městem, které jsem měla moc ráda. Už jsem tam pár let nebyla.
    Měj hezké a pohodové dny. 🍀🍂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, tipovala jsem, že Jára a ty budete k tomuto městu, stejně jako já, mít bližší vztah. Tři roky dojíždění vlakem z Bnš do střední školy, pak i později, kdy jsem po škole působila v Rumburku a později ve Velkém Šenově - a vše se vyřizovalo v Dc.Ale byla jsme mladá a zdravá.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Děčínem jsem jen projela a pak do něj zase připlula, ale na větší prohlídku nebyl čas. Jeli jsme tenkrát z České Lípy do Hřenska. Děčín mně stále láká, škoda, že je tak daleko na osobní výlet. S cestovkou by to bylo také v rychlovce a toto město si zaslouží více času. Moc děkuji za tuto reportáž. Pohledy z Nebíčka sou úžasné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maru, mám stejný pocit, že je to hezké město dokonale posazené u Labe.A není to jen tím, že jsme tam strávila hodně chvil ve studentském věku. Jiřina z N.

      Vymazat