pátek 12. listopadu 2021

Premiéra

 Máme pátek a já se vrátím k tomu, co se stalo v úterý. V úterý 9.11.2021.

V pondělí večer jsem manželovi říkala, že bych jednou chtěla vidět 5 vodopádů na říčce Černá Desná     ( kousek nad Tanvaldem ). Kdysi jsme tam s partou jezdívali, ale zrovna tohle jsme neviděli, protože, ač jsme se šli podívat třeba na Souš, nebo na rozhlednu Štěpánku,, nemůžete při výletu vlakem dělat zázraky, jít notný kus pěšky a vidět všechno.

Nu, milé KOČKY, musím si dávat pozor na svá vyslovená přání.

V úterý ráno mne muž vzbudil, nechal mne nasnídat a jelo se - do Desné. Auto jsme ponechali na divném místě, u takových napůl shořelých baráků s podivnými obyvateli - byli jsme po návratu rádi, že auto zůstalo celé a bylo možné s ním pokračovat v cestě.

Šli jsme proti proudu potoka nebo říčky, chcete-li. Cesta byla zavátá spoustou bukového listí a museli jsme dávat velký pozor na každý krok. Ale, vodopády jsme - všech pět - viděli, nafotili a mne přes veškeré neduhy a nevolnosti pobyt v lese a u vody tak nadchl, že jsem si opravdu velmi spravila chuť. Původně jsem to myslela tak, že pojedeme na Souš, necháme tu auto a odtud půjdeme k vodopádům, ale nakonec jsem zvolila opačný přístup a bylo to lepší, kratší a schůdnější. Navíc se ukázalo, že silnička na Souš je zavřená, označení k ní v Desné bylo jako slepá ulice...tak nevím. Tato pro mne premiéra byla takovým asi posledním rozloučením s pěknými podzimními dny ( ale to už jsem tady, letos na podzim, tvrdila vícekrát ).

Moc ráda bych vám několik fotek z této výpravy ukázala:
































Už jste viděli baletku na rozpálené plotně? ne? tak jsem baletila na této pěšině, do kopce a ještě takové balvany...já se teď často motám i na rovině a dokonce doma v bytě! a to nejsem pod vlivem...






zima může přijít, kožíšek už mám:





22 komentářů:

  1. Jiřinko, to je nádhera a máš můj obdiv a jsem ráda, že si tu cestu bez újmy přetančila! Krása! Jo a nevím, jestli jde o stejnou silničku, ale ta kolem Souše se na zimu pro auta zavírala a myslím, že to bylo vždycky od 1.11..
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, to jsem si uvědomila až doma, že ta odbočka do Hejnic přes Souš bude na zimu tradičně zavřená a že jsme mohli ( asi ) klidně na Souš dojet. Nevadí, už jsme tam byli a vím, jak to tam vypadá.My jsme totiž dříve často jezdívali na výlety s partou vlakem a jednou jsme tam šli od Kořenova, ovšem tehdy se pak šlo na Štěpánku.Vodopády jsem navštívila poprvé. A pěkné to bylo.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, to je překrásné místo, pro mne by bylo jako stvořené. Úžasné fotografie jsi pořídila. Tato místa vůbec neznám. Díky za krásnou reportáž a nádherné fotografie. My už se letos asi nikam nedostaneme. Manžel se bojí nákazy covidem a tam se mnou nikam nechce jet ani jít... Měj se moc hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, nebýt tam dovezena autem, taky bych to v této době neriskovala. Vy jste mladí a ještě se dočkáte, zjara to bude akorát. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, smekám před Tebou a zároveň se kochám krásnými fotkami. Vodopády jsou kouzelné, ale cesta k nim náročná.
    I my už se letos na žádný výlet nevypravíme. Znáš to rčení: sportem k......Manželovi ve středu na volejbalu praskla achilovka a dnes jde na operaci. Tak mu držím pěstí, aby všechno zvládl a byl brzy doma.
    Tobě přeji klidný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, užila jsem si ten výlet, počasí nebylo nejhorší a potřebovala jsem vidět taky něco pěkného, ne z nemocničního prostředí.
      Tvému manželovi přeji brzké uzdravení a žádné bolesti. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Byl to moc pěkný výlet a fotky ? No to je podzim v celé své kráse.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, ta voda skákající po kamenech a zurčení bylo slyšet až na pěšinu, v létě, když je jinde vedro, tam musí být nádherně. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jířo dilky, že jsem díku tvého příspěvku mohla zavzpomínat na místa, kam jsem jako dítko, jezdila s rodiči na dovolenou🙂. Víc takových výletů, aby duch i tělo nabírají sil, které teď tak potřebuješ!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, já toho teď moc nenachodím, rychle se unavím, ale ty dojmy, ty jsou fajn.Já pak mám nač myslet. Na pěkná místa tě rodiče brali.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Tak to je krásné a kouzelné místo určitě nejen na pohled, ráda někdy též navštívím

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uvažovala jsem o tom, jak moc krásné by to bylo při silných mrazech a spoustě sněhu, jenže to bych se tam já nevyškrábala.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Asi jedna z posledních krásných podzimních procházek. Fotky jsou nádherné. Hezký víkend 🍁🍂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, líbilo se mi tam moc a ráda bych se tam jednou vrátila v létě. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko,nádhera.Mám v plánu vodopády na Černé Desné a Bílé Desné.Kdysi jsem u nich šlapali s vnoučatama,jak to ušlapeme teď,nevím.Manžela pořád zlobí kotník a abych s ním asi držela partu mám výron.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, vy to vedete, to je téměř jako u nás. Mne bolí nohy do půl lýtek, manžel chodí taky s problémy a pořád se někam cpeme, jako bychom toho už nenacestovali dost.
      Jenže - když ono je tolik hezkých míst. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko,moc krásné podzimní fotky,tam by se mi líbilo.Je to hodně dávno,co jsem byla v Jeseníkách a navštívili jsme Rešovské vodopády.Vzpomínám si,že to byla nádhera,voda valící se po kamenech,překrásná okolní příroda.Ráda jsem se podívala,měli jste hezký výlet.Přeju Ti krásnou sobotu.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, na Rešovských jsme byli kdysi v létě, děsné horko, a bylo tam krásně. To jsme v Jeseníku trávili dovolenou s mladými, ale jezdili jsme na některá místa spolu a jinam zvlášť.
      Tam to mám velice ráda. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. sákryš! Tak tam bych se tedy s focením taky vyřádila!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, o tom nepochybuj. Pokud mi to bude chodit, v létě tam ještě nakouknu. Já mám ráda takovou divočinu.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Jiřinko, nedivím se, že tě tento výlet naladil do pozitivnější polohy. Já se dívám jen na nádherné fotky a jsem sama nadšená. Horské potoky s vodopády jsem vždy milovala, jen tu v bližším okolí jich není. Mám pocit, že potoky čím dál více vysychají.

    OdpovědětVymazat