pondělí 5. července 2021

Na výpravě

 Dobrý, pozdní večer, mé milé KOČKY, předpokládám, že některé sem zavítáte až zítra, nebo někdy, dnes už tady jeden příspěvek je a kdo by čekal, že se vybičuji k dalšímu?

Jenže, to máte tak: už mám předpřipravené na další mnohé dny nějaké cestovatelské článečky s fotografiemi a tak sem tu novinku šoupnu rovnou, co říkáte?

Plánovala jsem si několik návštěv měst v různých koutech republiky, vlastně jsou to po letech další výlety do už kdysi navštívených měst:  a na seznámku byla také Olomouc. Po Plzni a Českých Budějovicích přišlo na řadu toto půvabné město. Nedávno mi Marcelka řekla, že se mnou nepojede, neb tam byla na setkání spolužáků,  Jana naopak chtěla jet, jenže, ne v těch vedrech, co panovala nedávno. Nakonec jsme se domluvily na dnešek a zítřek, že tam i jednu noc přespíme. Ovšem, s tím spaním to nevyšlo, jely jsme tudíž dnes ráno z N. autem do Prahy, manžel Jany nás tam odvezl, sedly jsme do rychlíku a po desáté jsme hrdě vystoupily v bývalé moravské metropoli. Třída nebo ulice, kudy jsme se ubíraly, byla v hrozném stavu, stručně řečeno staveniště, včetně mostu přes řeku. Ale, jinak paráda, prošly jsme park pod Dómem, kde byl úžasný záhon tří barev lilií, pak jsme prošly Dóm neboli katedrálu, užily jsme si některé ulice s jejich domy a náměstí s radnicí, okukovaly jsme mlsně cukrárny, naběhaly jsme toho spoustu, líbil se nám nejen kostel sv.Michala, ( kostelů a kaplí jsme viděly a nafotily hodně ), také jsme prošly Botanickou zahradu a Rozárium. Ale chyba lávky, ač jsem měla sebou troje baterky, po čase mě při mém cvakání zlobil foťák a některé snímky mám na vyhození, jsou rozplizlé, já kůň jsem si to nezkontrolovala předem. Kolem půl šesté večer jsme sedly do rychlíku od Žiliny a vrátily jsme se domů. Bolí nás nohy a jsme nadšené, že se nám povedl pěkný výlet, ovšem pozor! jeden zádrhel to ještě mělo - právě, když jsme fotily náměstí, Mariánský sloup a orloj, přišel kdo? déšť!!! tak mám fotky tmavé, od podmračené oblohy. Sice netrval dlouho, ale nás čas tam byl vyměřený a musely jsme se přizpůsobil našemu rozvrhu.Tak nebyl prostor na vyčkávání. Zato, když jsme jely domů, svítilo krásně sluníčko od Olomouce až do Prahy!

Jdeme se podívat na pár fotek z dnešní cesty?






































































Růže byly voňavé, barevné, překrásné, některé z velké části odkvetlé. Fotek jsem z města a z Rozária dovezla velké množství a vzpomínek bude ještě víc. Chvílemi jsem si tam připadala jako někde v Itálii. Byl to, lidičky, dobrý nápad, uskutečnit výlet do Olomouce!

A ještě dodám: určitě se tam po čase znova ráda podívám!

11 komentářů:

  1. Jiřinko, už dlouho jsem v Olomouci nebyla, moc ráda jsem se s vámi prošla. I mě se tam moc líbilo. A ty růže - nádhera!
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já jsme tam byla počtvrté, ale nakonec to bylo jiné, než ty návštěvy předchozí. S mužem jsme tam před lety byli jednou vlakem, to jsme stihli i Svatý Kopeček, pak dvě zastávky, když jsme jeli na Slovensko, tak jsme tam moc neběhali, jen odpočinek na cestě.Ovšem s kamarádkou to má jiné grády, neb jsme stejně zvědavé.Tak chodíme, dokud nemáme nohy ubroušené ke kolenům. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko,krása!Do Olomouce to nemáme zase tak daleko,sednu a jedu.Je tam krásně,taky si vždy projdu co můžu,fotím a fotím.Ty růže jsou nádherné!Souhlasím s Tebou,že nápad to byl dobrý!Měj dneska krásný sluníčkový den.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, tak to ti přeji, je to krásné město, s bohatou historií. Někoho ty staré události nebaví a někdo zase po nich pase. Včera, až na ten dšť na náměstí, to bylo moc příjemné.
      Měj se moc hezky a ať se daří. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, užily jste si krásný výlet. Růže jsou nádherné, moje srdíčko se tetelí blahem. R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, moc ráda jsme tě potěšila. Jiřina z N.
      Do ouška: naštvala jsem se, že jsem si baterky předem nepřipravila, tolik fotek růží mám mázlé
      ( tak Vendy nedávno dávala hodně růží odtamtud na svůj blog, tam si můžeš spravit chuť)

      Vymazat
  4. Olomouc je krásné město. Jedna zastávka pendolinem, zhruba hodinka cesty a jsem tam. Mám město prochozené a také chystám články o městě. Na Floře jsi někdy byla?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Hanko, o Floře jsem každoročně slyšela a nikdy jsem tam nebyla, vlastně kolem olomouckých hradeb jsem šla včera prvně.
      Včera tam byly předzahrádky plné zájemců o posezení a konzumování...piva, kávy a tak.
      Jiřina z N.
      ( na tu jejich zmrzlinu a dortíky tam asi ještě zajedu!i když je to od nás kus cesty)

      Vymazat
  5. Jiřinko,to jste měly supervize do nádherného města Olomouc. Je fakt,že snad každé město je teď rozkopané. Děkuji za úžasnou podívanou. Moc hezké jsou i fotografie růží. Dnes jsme také byli na cestách. Manžela syn nenápadně připravuje na dovču v Chodově kam se chystáme. Zatím to v autě nějak zvládá. Měj krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...super výlet...ach ten mobil.

      Vymazat
    2. Járo, já jsem si na vtípky tvého mobilu už zvykla!hihi...
      Myslím si, že dovolená se synem vám vyjde, hlavně, abyste měli pěkné počasí.A třeba to manželovi přijde nakonec vhod? U nás je dnes velké horko ( venku, ne v bytě).Pořád myslím na včerejší Olomouc a jsem si jistá, že se tam brzy ještě vrátím.
      Škoda, že to máš z ruky!
      Jiřina z N.

      Vymazat