sobota 17. července 2021

Spekulace

Pokud bych si dovolila pustit si fantazii na špacír a připustila, že by se mne nějací novináři zeptali, co bych řekla o Beneluxu, sama bych sebekriticky rozhodla, že nebudu hodnotit brusírny diamantů, instituce Evropské Unie, ani noční život s drogami a sexem, protože přesně o tomto nic nevím, a to nejen v těchto třech zemích, ale obecně! - ovšem! -  jako správná, česká, všehoschopná, nepříliš majetná, starší až pokročilá turistka bych řekla:
( velmi stručně, neb to preferuji ) : zaujaly mne tam především -
čokoláda
dřeváky
sýry
vafle
větrné mlýny
porcelán
krajky
lego
grachty
kytky
středověké kostely a památky
miniatury v Madurodamu
a lidi ( úsměvy by  mohli přibalovat k čokoládě na kila! - vůbec jimi nešetří! )








































a na jejich dotěrný dotaz? co vás, paninko, zaujalo v Amsterodamu
by následovala moje odpověď: 
kola a deštníky resp. spousta kol a spousta deštníků, víte?

A tady, pro vás, mé milé KOČKY, pár doprovodných obrázků, ať se také namotivujete:










Můj výběr fotografíí je tentokrát hodně chaotický, ovšem zcela mi odpustíte, když dodám, že jich mám příliš mnoho a mám je všechny ráda. Vaše Jiřina z N.










14 komentářů:

  1. Jiřinko, zrovna nedávno jsem si s manželem povídali, že se do těchto zemí musíme ještě vrátit. Holandsko, Antverpy, Gent, Bruggy a spoustu vesniček, kanály a moře nás prostě okouzlily...
    Měj hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, byla jsem v těch krajích dvakrát a moc ti rozumím, klidně bych do Fríska ještě jela, ale po těch lijácích v poslední době? uvidíme. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, krásný výlet. Nevím, co mám obdivovat dřív.
    Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, tam by se ti líbilo, hlavně Keukenhof.Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko,to je nádhera!Holandsko,sýry,dřeváky,tulipány,budovy i větrný mlýn,líbí se mi úplně všechno.Je to jedna z mých vysněných zemí.Teda,pokochala jsem moooc!Měli jste nádherný výlet.Přeju krásný víkend a děkuju.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, prvně jsem tam byla s dcerou a podruhé s kamarádkou a obojí bych si ,,z fleku,, zopakovala. Program byl sice podobný, ale v něčem i trochu jiný. Přála bych ti výlet do Beneluxu moc.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Vrátila jsi mne do r.2009, kdy jsme s kamarádkou navštívily Holandsko -viděly jsme Aalsmeer- květinovou burzu, Narden - Muzemu J.A.Komenského,EDAM- sýry - áááách, Volendam- přímořské letovisko,skanzen v Zaanse Schans, Amsterdam- ubytování,prohlídka města,muzeum Gogha,brusírna diamantů, plavba po grachtech,Keukenhof-krása,Scheveningen lázeňské předměstí Den Haagu, Madurodam,Den Haag, Delft-modrá keramika,Noordwijk-květinové korzo. No stačilo to. Těch kol, těch tam tedy všude bylo :-).
    Hezkou sobotu!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, vidím, že jsme viděly podobná místa, taky na to moc ráda vzpomínám. Nás s kamarádkou bavilo uďobávání vzorků sýrů a čokolády.Posezení u kávičky poblíž grachtu a pozorování lidiček bych mohla dělat na kšeft.
      A ty jejich vafle!jahody, šlehačka... mňam...Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko děkuji za krásné nahlédnutí do mně neznámých měst a míst. Belgické čokolády jsou opravdu dobré a je tam také moc krásně. Lidé jsou tam usměvaví asi také proto, že do nich média necpou ze všech stran jen negativní zprávy jako u nás. Každý se tu většinou naučil jen nadávat a z ničeho se neradovat. Proto se asi u nás moc lidí neusmívá nebo jim prostě není do smíchu. Tak že já Ti přeji usměvavý a příjemný celičký den dnešní i ty další.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, ono je všude chleba o dvou kůrkách, ale fakt jsou tam lidi asi milejší??? Já, jako turista, jsme byla na západě všude spokojená, a třeba kdysi ve Švýcarech mě mile překvapilo, že jsme si koupila například nějakou pohlednici a oni mi děkovali, jako bych si koupila vilu a ještě mi to dali do sáčku...chovali se ke mně stejně jako k bohatým Japoncům, co kupovali drahé předměty.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Páni, to je nádhera. Holandsko by mne lákalo fakt hodně. Pěkné fotky, díky za krásné pokoukání 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, je to sice kus cesty, ale stojí za námahu. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Deštníky se v Amsterdamu rozhodně hodí. Určitě víc než sluneční brýle :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petře, já jsem v Amsterodamu byla jen dvakrát, prvně sluníčko a pohoda a podruhé déšť a vítr a na ulicích poletovaly desítky až stovky poškozených deštníků, které majitelé zahodili, neb se s nimi nedalo stejně nic dělat.
      I tak to bylo fajn se tam podívat. Jiřina z N.

      Vymazat