pátek 21. ledna 2022

Třikrát a dost

Sama se tomu divím, ale stalo se a už to nejde změnit. V poslední době jsem byla, a to mě podržte, třikrát během krátké doby v pražské Loretě. Nejprve s kamarádkou Marcelou, za týden na to s vnučkou a 15.1.2022 jsme se tam - jak bylo domluveno, že až bude slunečno - vydaly s Janou. Slečně v pokladně, mimochodem velmi sympatické a hezké, povídám: požaduji množstevní slevu, jsem tu v krátké době potřetí a doufám, že moje huhlání zpod roušky vyhodnotila správně jako smích. Po zaplacení jsme se s Janou vydaly, dokud sluníčko osvětlovalo budovy, fotit. Tak uvidíme, jestli se to bude líbit, vlastně jsem focení platila prvně, dvě předešlé návštěvy bylo tak šedivo a tmavo, že to nemělo smysl za fotoaparát plýtvat peníze.

Milé KOČKY, tentokrát tam bylo více lidí na prohlídce a dokonce s dětmi. Takže já mám s Loretou v Praze splněno a příště, když Loreta, tak určitě nějaká jiná.

Pro vás vyberu pár fotek, abyste si třeba mohly návštěvu v Loretě naplánovat a věděly, do čeho jdete. A nezapomeňte si prohlédnout zdejší pokladnici.





























Přimyslete si, milé KOČKY, ještě i zvonkohru na Loretě.


16 komentářů:

  1. Jiřinko, kochám se fotografiemi. Loreta je krásná jak z venku, tak i uvnitř.
    Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, zdravím tě, celý ten areál Lorety je zajímavý a výstava uvnitř také. Chtělo by to tam jít zjara, až bude teplo, ale ne horko a mít na to dost času, aby si člověk přečetl ( nebo nafotil a naštudoval doma ) různé ty infopanely.
      Pozdravy letí do Jihlavy. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. V protějším kapucínském kostele jsem byla, ale v Loretě ni jednou. Budu to muset asi letos napravit...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, já jsem okolo chodila léta jako mlsný pes kolem tlačenky a vida, už se povedlo. Tak hodně zdaru. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Je moc přjemné se na fotky dívat. Když já tu Prahu mám přeci jenom trošičku z ruky.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zato máš, Hanko, jiné parádní kousky okolo. Loreta je tu i pro tebe.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko, ráda jsem se podívala. Kolem Lorety jdu určitě několikrát za rok, ale uvnitř jsem byla před lety s dětmi. Asi je čas si to zopakovat...
    Měj krásný víkend, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, už jen to průčelí se sochami stojí za fotku. Pa a měj se báječně. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko to jsou moc krásné fotografie. Vnitřky Loret jsou identické, včetně Černé Madony, jen v té naší rumburské za socialismu kus opravili bílým štukem, čímž vlastně ten původní vzhled zcela pozměnili.. Někde jsem četla, že to bude při vnitřních restaurátorských pracích vráceno do původní podoby. Tak jsem na to zvědavá. Loreta je nádherná a hezky jsi ji nafotila. Měj krásný zbytek dne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Járo, když jsme byly s Janou nedávno v Hájku, říkala paní průvodkyně, že tam kdysi byla uvnitř sv.chýše mříž a v této Loretě ještě právě je. Jinak jsou si uvnitř hodně podobné všechny české Lorety.
      Než je všechny postupně navštívím, budu mít fousy až ke kolenům.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Když rodiče s přáteli rokovali hodiny po obědě u kávy v restauraci hned vedle Lorety, krátila jsem si coby malé dítko, dlouhou chvíli prolézáním Lorety. A protože tato restaurace byla jejich oblíbená, tak jsem měla Loretu často coby “zábavný” park víc než 3x😁😁😁. Nikdy se mi neomrzela!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je originální místo pro hry menšího dítka! ale já bych v tomto věku ráda seděla s tvými rodiči v kavárně.Jistě vedli zajímavé debaty. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Nádherné.Ráda bych dokončila putování po Loretách a sem bych se určitě podívat chtěla.Teď mám v plánu jedno poutní místo právě na Pardubicku

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, podle toho, co jsem vyčetla kdysi bylo u nás 52 Loret a ne všechny přežily do dnešních dnů, několik jsem jich už navštívila a nějaké mám ještě v plánu, třeba až opravěj Římov, znova bych tam ráda nakoukla.
      Jaképak je dnes u vás počasí?
      U nás jako v dubnu. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko,opět nádhera!Loreta je moc pěkná,ještě jsem v ní nebyla,ráda jsem se podívala.Děkuji za tip,píšu si do svého deníčku,kam se chci v Praze podívat.Krásnou sobotu Ti přeju.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, to je dobrá strategie, mít seznámek, já mám takový prográmek, kam vzít lidi ,,z venku,, pokud přijedou do Prahy na jeden den, ale je to masakr. Jiřina z N.

      Vymazat