středa 29. června 2022

Prázdniny

 Kdo mne zná, ví, že si některé věci nenechávám pro sebe ( zda je to dobře, netuším ) a proto, když jsem postupně poznávala republiku, chtělo se mi později ukázat ty krásy i svým milým vnučkám. Chudinky musely s babkou od svých asi tří let rajzovat po republice a to pomalinku, polehounku a pak jsem přitvrdila..., o prázdninách a někdy i mimo ně. První na zkoušku byl pobyt kousek od Vodňan, kde jsme byli ubytovaní na statku a holčiny se mohly každé odpoledne svézt na hřbetu koníka, mezitím nás děda vozil autem po okolí, takže jsme si dopřávali třeba cestu lodí ( zpívaly jsme si Láďa jede lodí, lodí výletní ) na Orlík a zpátky, na hrad Helfenburk, na Kratochvíli a podobně. Tak se jim tam líbilo, že jsme na stejné místo jeli znova za rok, později jsme už směřovali jinam a postupně to byly prázdniny dvakrát na úžasném Jindřichohradecku, 1x na Jičínsku, 1x v Potštejně, dvakrát na Malé Skále, 1x u Adršpachu, 1x u Klatov, dvakrát po sobě na Děčínsku, a letos to vypadá, že se konečně dostane na Mělnicko, děvčata povyrostla, já jsem sešla věkem a tak budeme zcela výjimečně bydlet asi u nás doma a vyjíždět na krásná místa tady nedaleko. Však je toho kolem Prahy docela dost k vidění.

Sice mám také ještě v rukávu jedno hezké místo v Jetřichovicích, které mám moc ráda, ale uvidíme. 

Milé KOČKY, však to znáte, člověk se na volno a výletování těší a pak to uteče jako voda a týden je pryč. Vnučky mají rozvrh na prázdniny vždy velmi nabitý a program ,,našponovaný,, - tak ty dny musíme bezezbytku využít. Já je letos vyfasuji asi v polovině srpna. Do ciziny jezdívají s rodiči, s babičkami brázdí tuzemsko.

Chci jim tentokrát ukázat Veltrusy, Nelahozeves, Brandýs n.L. - Starou Boleslav, tvrz v Čelákovicích, skanzen v Přerově n. L., Lysou n.L., Mladou Boleslav, Poděbrady?, Budyni, Libochovice, Házmburk, Mšené Lázně a Košťálov, Peruc, Litoměřice, Úštěk, + mnohé další v jeho okolí. Ráda bych je vzala na Bezděz. Tak to jsem zvědavá, co z toho se nám povede a jak budou reagovat. A jestli nám klapne počasí. Pro to všechno se těším na srpen. Do té doby mne čekají i jiné výpravy a jak se znám, nebudu se nudit ani minutu.



A jaké plány na prázdniny máte letos vy?





16 komentářů:

  1. Jiřinko, jsi prima babička, dokud s tebou budou chtít jezdit, užívej, budete mít na co vzpomínat :).
    Náš letošní výběr dovolené byl naprosto spontánní, jedeme po vlastní ose a cíl bude týdenní pobyt v Amsterdamu :).

    OdpovědětVymazat
  2. Jiřinko jsi úžasná babička. My rajzovali s dětmi od mala po Česku, no a teď čekáme, až se malá roční vnučka zbaví plín a začne to nanovo. Mí rodiče jezdili na dovolené bez dětí a nejlépe do zahraničí. Jet vlakem někam po tehdy Československu, no tak to tedy ani náhodou! Já to mám nastaveno s mužem jinak, a mám velkou radost z toho, kolik je u nás doma krás. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, moc ráda ukazuji vnučkám, co tady znám. Za chvíli budou holčiny jezdit s kamarádkami a kamarády a babička bude na vedlejší koleji.Ale všechno má svůj čas. Přeji ti krásné prázdniny. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, hlavně aby vám ty plány všechny vyšly a k tomu vyšlo i počasí. Přeji Ti krásné letní dny a ať se ty plány vyplní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, jak se znám, může se něco z toho i změnit, podle potřeby a možností, stačí jedna objížďka a zavede nás to jinam. Ale hlavně, že budeme spolu.
      Měj se moc hezky. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Tak období cestování s vnoučaty už mám za sebou. Už si cestují po svém. Výjímečně se někdy stane, že jedeme společně jen tak někde po blízkém okolí :-).
    No a manžel už cestovat tak, jak bych já chtěla, odmítá. Takže pokud cestuji, tak s kamarádkami.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, taky jezdívám s kamarádkami a má to výhody, starají se o sebe, nic po mně nechtějí a ještě si popovídáme. Manžel hlídá domácí krb a pak jsme rádi, když se vrátím domů. Koukne na fotky a říká: jako bych tam s vámi byl. Hanko, příjemné prázdninové dny ti přeji. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko, vnučky nejsou chudinky! Obohatila si jim život, nechala si je rozhlédnout a to je vklad na celý život. Máš skvělé plány, moc ti přeji, aby bez komplikací vyšly.
    My už nemusíme ctít prázdniny, tak spíš naopak - snažíme se vyhnout hlavní turistické sezóně. Ale něco v plánu mám, uvidíme, jak to všechno půjde...
    Moc tě zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, pokud někam jedu s manželem na více dní, snažím se najít konec května nebo začátek září, kdy jsou děti ve škole, vnučky vyfasuji zase jen o prázdninách. Jsou to ještě studentky a tak se přizpůsobím. Letos budou asi i v ušáku ( vždy mají sebou taky knížky) - ale já se je denně pokusím někam vylákat.
      Helenko, těším se na další díly tvé dovolené. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Lezarts

    Co bych zato dala mít takovou babí, jako jsi ty!!! U nás se u babí hlavně “ makalo” na zahradě, a babí nás tak maximálně vzala na klásky za humna, na borůvky, houby a dříví do lesa.Ale musím přiznat, že dodnes na to taky ráda vzpomínám! Byla to jiná doba☀️ ' '

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, já jsem se svojí babičkou taky chodila do lesa a na louku na trávu pro králíky. Jednou jsme jely na kole z Benešova n.Pl. pod Růžovou na borůvky a žádné jsme nenašly, zato já pak přijela domů úplně grogy.Ovšem tehdy bylo na okrese jen pár aut.
      Nejvíc jsme výletovali chozením po rozhlednách asi počátkem 90tých let.
      Pěkně si užij prázdniny. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Nám už prazdninove výlety s vnuky skoncili, starší chodí na brigády a tak občasné návštěvy jsou spíše řádu pozvání na pozdní oběd,či večeři a povídání o jejich cestování. Dnes už s přítelkyněmi,ale tipy si dáváme navzájem,to ano.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I tak to je jistě příjemné setkání? Měj se moc hezky celé prázdniny!!! Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko,přeju Ti krásné letní dny a spousty krásných cest! Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, díky za tvoji návštěvu u mne na blogu, dnes vyrážím za dobrodružstvím do Slovinska a návrat je plánován na neděli.Pak mám pondělí a úterý doktory a posléze dám něco z nových úlovků na blog. Přijď, bude legrace. Jiřina z N.

      Vymazat