sobota 25. června 2022

To mi nejde do hlavy

 Když jsem nedávno v jedné knize natrefila na zmínku o Mohuči, vzpomněla jsem si na zájezd do oblasti Mosely a Rýna, kde se nám s Janou moc líbilo. Jelikož jsme absolvovaly do této krajiny a do měst kolem těchto řek několik zájezdů, mimo jiné i jeden adventní, zaujalo mě, že podle snímků z konce války byla zdejší města naprosto zdevastovaná, vybombardovaná a poškozená neskutečným způsobem spojenci. Zda to bylo dobře nebo ne nechám bez poznámek. A dnes jsou krásně zrekonstruovaná a turisté se tam jen hrnou, a u nás? ptám se logicky: mnohdy se jeden diví, co je tady už kousek od Prahy za příšerné budovy,  polorozpadlé, zámky po povodních dosud v hrozném stavu      viz třeba Liběchov, Hořín, továrny na severu = ruiny, dalo by se je použít snad jen jako kulisy k strašidelným americkým filmům.

Milé KOČKY, jsme snad tak líní, neschopní a bez vztahu k vlastní zemi, nebo se tu krade a odklání více než jinde?

Často se dívám do mapy a sleduji, kde je jaký zámek nebo hrad nebo nějaká jiná památka hodna návštěvy a často narážím na komentář - v soukromých rukách a nepřístupné.Ale často také ,,majitelé,, nechají něco spadnout. Zajímá to někoho? Mají úřady na takové majitele nějaké páky?

Víte co, nebudu tady nadarmo bědovat a ukáži vám alespoň trochu tu Mohuč, neboli Mainz:











všimněte si, prosím, třetí postavy zprava, je to Čech - podle dvouocasého lva! toho nikdo jiný nemá.


8 komentářů:

  1. Je radost se dívat na tyto fotky. S těmi příšernými budovami u nás máš pravdu.
    Je smutné i v naší oblasti vidět třeba osiřelé zchátralé budov bývalých textilek ap.
    No, ale i tak měj pěknou sobotu !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Je fakt, že každou chvíli někde narazím na zchátralou budovu nebo památku. Je to smutný pohled, nadšenců, kteří zachraňují a financí je zatraceně málo.

    OdpovědětVymazat
  3. Jiřinko, jsem na tom stejně. Člověk by někdy zaplakal...
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Děvčata, tentokrát nebudu odpovídat jednotlivě na komentáře, vidím totiž, že máme vcelku jasno všechny. Snad bude líp. Ale, že se krade běžně a nikdo se za krádež a lži nestydí, to je běžný jev. A to se mnozí z nich snaží dělat dojem honorace, phe!
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  5. Jiřinko, také se dívám do map a hledám místa, kam se podívat. A jak píšeš, hodně zámků je v soukromých rukách a veřejnosti nepřístupná.
    Moc hezký výlet.
    Měj krásnou neděli. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášenko, zdravím tě, dnes u nás pršelo do odpoledne a já to vítám,. bylo velmi sucho. Manžel má v pondělí svátek, tak v neděli něco dobrého ukuchtím a upeču.
      Tobě ( a Mírovi ) přeji jen samé medové dny.A zajímavou sl.cestu - už se těším, kam se podíváš tentokrát. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko, to jsou krásné fotografie a musím souhlasit se vším, co píšeš. Také plno věcí nechápu, ale nechci to rozepisovat. Naše ročníky ví své...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, čím víc jezdím po republice, a čím víc sleduji ty grázly v politice a jinde, tak je mi ze všeho smutno.Pak, když se občas stane, že nějaký bohatý člověk něco opraví a zvelebí ze svého, tak žasnu. Jiřina z N.

      Vymazat