pátek 8. července 2022

Pod Krušné Hory

 Manžel se podíval na předpověď počasí a pravil: chtěla jsi do Krupky, zítra by to šlo. Nebude tam pršet a má být hezky. A bylo to jasné, ráno - první svátek v úterý 5.7.22  jsme vyjeli na sedmou a trochu přesměrováni potížemi na silnici jsme se vydali směr Velvary, Velemín, Milešov a Duchcov, kde jsme si udělali první procházku a posezení u čaje v cukrárně. Casanova by se divil, v jakém stavu je zdejší zámek a v jakém přilehlý kostel! Ten chudák/kostel dopadl, tentokrát byl otevřený a k nakouknutí přes dveře.Ale oprava bude horší, než postavit ho znova. A spousta domů od naší poslední návštěvy města už spadla, ač měla ceduli Na prodej.

No, nic. Milé KOČKY,

popojeli jsme do Oseka, kde jsem byla zvědavá na změny. Kostel je překrásně opravený,  návštěva je možná s průvodcem za peníze, jinak lze nahlížet pouze přes dveře. Opravují se i klášterní zahrady. 

(Kdysi dávno bývaly opravdu moc krásné, stejně jako v Nových Dvorech u K.Hory - k vidění na starých obrazech)

Naše kroky ( autem ) směřovaly dále ke Krupce, kde jsem toužila navštívit zdejší hrad, resp. jeho zbytky. Zřícenina byla zalita sluncem a poskytla nádherné výhledy na část Středohoří od severu a na Teplice i na umělé jezero Miladu.

Poslední zastavení jsme si chtěli udělat v Chlumci u pomníku bitvy z r.1813, a podívat se na zdejší Křížovou cestu - ale odloženo na jindy... Tak tedy -  přes Ústí n.L., Lovosice a Litoměřice, Mělník návrat domů, takže třeba hradu Střekovu jsem tentokrát pouze zamávala přes vodu.

Pojďme si naši cestu připomenout několika snímky:

zbytky hradu Krupka:















v Oseku:











v Duchcově:









Zámecký barokní kostel postavený Marcem Antoniem Canevallem, F. M. Kaňkou. R. 1945 vypálen sovětskými vojsky.





náměstí v Duchcově:









fotografie se mi poskládaly v opačném pořadí, než jsem je vkládala a nebudu se s počítačem prát, nechám to tak...každý pozná, co je morový sloup, co kašna, co kostel...
s fotkami tentokrát moc spokojená nejsem, ale co už nadělám?

14 komentářů:

  1. Jiřinko, to byl hezký výlet a některá místa znám. Na zřícenině hradu Krupka jsme byli před pár lety, když jsme byli na Komáří vížce, tak cestou zpět jsme se stavili na hradě a ještě je nádherná bazilika v Bohosudově. Duchcovský zámek stále volá po opravě a ani uvnitř toho moc není jen mě tam zaujaly sochy Matyáše Bernarda Brauna. Kostel se měl bourat stejně jako zámek kvůli těžbě uhlí. Nakonec zjistili, že je tam jen slabá vrstva a skočila těžba u jezírka v parku. Od té doby se v zámku upravil jen okruh bytu Casanovy a jedna velká místnost druhého okruhu. Nevím, zda se nepřidaly další, ale prohlídkou jsem byla zklamaná. Hezky jsi ta místa nafotila a je dobře, že se zveřejňuji místa, ze kterých se jinde zbohatlo, tady zchudlo a po ukončení těžby na jejich opravy teď nejsou peníze. Není to spravedlivé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, od tebe jsem měla představu, jak asi zřícenina hradu Krupka vypadá a jelikož bylo počasí skvělé, líbilo se nám tam. Dělají tam přístupovou cestu, asi aby tam mohli zákazníci přijet autem až k ubytování? My jsme byli na Komáří Vížce víckrát, kdysi ještě vlakem z Děčína a pak lanovkou, jindy, později, už autem až nahoru, ale na hradě jsme byli nyní prvně.Duchcov je pro mne hrozné město a má na víc. Jenže, jak píšeš, doly se zakously do parku zámku a spousta domů spadla, navíc tam soustředili některé problémové skupiny, co naděláme. To znáš z Rbk. Proto píšu, že Casanova by zíral. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Pěkný výlet ! Máš to dobré, když máš šoféra, který nejen že řídí, ale i výlet nabídne.
    V Duchcově jsem nikdy nebyla, ale při vyslovení názvu městě mi naskočí Casanova :-).
    Klidný den, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, tak to je trefné. Když je hezky, je i pod Krušnými Horami hezky. Zámků a hradů je tam přehršle a škoda, že je to tam tak zdevastované.
      Hani, přeji příjemné prázdniny. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko před pár léty jsem byla na Cínovci a v Krupce. Na hradu v Krupce jsem se nemohla vynadívat do kraje, a totéž na Cínovci. Potřebovala bych delší čas na vstřebání té krásy, ale bohužel, mladí jsou jak ze splašených vajec. A protože jsem nikdy nebyla v Krušných horách, byl to pro mne i tak velký zážitek. A teď jsi mi to svými obrázky připomenula. A pak jsem si řekla, v kterých románech jsi o tom četla, ve kterých filmech ta místa byla? Máme krásnou zemi, jen hodně našich lidí to stále neví. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, měla jsem to štěstí, že jsem poznala hodně míst v ČR a trochu i na Slovensku v době společného státu a je jen málo míst, kde to není krásné. Tak si to budeme připomínat a doufat, že bude stále lépe. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Krásný výlet! Ta stříška na posledním obrázku před fotkami Oseku vypadá jako nějaká skřítkovská čapka! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, dovolím si zveřejnit opsané z internetu k této čapce: Městskou zvonici z 15. století naleznete za kostelem Nanebevzetí Panny Marie. Zvonice má zděnou podezdívku, dřevěné patro a šindelovou střechu. Součástí zvonice byl dříve zvon Zuzana, který byl odlit v roce 1440, měl průměr 156 cm, výšku 170 cm a hmotnost 3 266 kg. V roce 1916 byl odvezen a použit pro válečné účely.
      Tak tedy - nezjistila jsem kudy se ke zvonici jde, ale z hradu jsme ji fotila, jdu po zvonicích a to především dřevěných jako čert po duši. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Lezarts

    Je škoda, že všechny památky, které by si to zasloužily, nenajdou sponzora!
    Z☀️ase jsi mě unesla na samé krásné výhledy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, když vidím některé ty zanedbané objekty a nejen v pohraničí, rve mi to srdce.
      Snad se něco podaří zachránit i přes všechna protivenství téhle doby, kdy snaha je, ale peníze zpoufale chybějí.
      Krásný víkend přeji.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko, tak já jsem si váš výlet opravdu užila. Jsou to místa, kam jsem jezdila pracovně, na nějaké obdivování a objevování nebyl prostor, zámek v Duchcově jsem vždycky jen zahlédla...
    Moc děkuji a přeji příjemnou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, byla jsem tam nyní potřetí a pořád mám z Duchcova smíšené pocity, to ten Osek slibuje zlepšení a počasí se nám také povedlo.
      Měj se hezky. Dík, že ses tu zastavila. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko,krásný výlet jste měli,samá úžasná místa.Moc ráda jsem se podívala,pokochala se,nádhera! Hezký nedělní večer,Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, však i pro tebe to tady smolím! Díky a zase příště! Jiřina z N.

      Vymazat