středa 6. července 2022

Sirotek

 První červencová neděle odpoledne, tedy 3.7.22, modré nebe a horko, Jana odjela s vnučkami do Krkonoš, Marcelka drží pyžamový den a je u telky - sleduje Tour de France, můj manžel oči přilepené na obrazovce a prožívá nervy s F1, vnučka v Táboře a druhá má také nějaké plány, a já ? - připadám si jako sirotek, co podniknu?

Milé KOČKY, v mžiku jsem oblečená a foťák v batohu a svištím busem ku Praze. Pak metro a na Malostranské se vynořím z Krtka. Nakouknu se do Valdštejnské zahrady, to jsem fotila mockrát, takže popojdu do Velké Fürstenberské zahrady. Platím vstupné a s mnoha dalšími zájemci se ploužím zahradou vzhůru. 

Fotím: keře růží, vinici, domy a věže pod námi, kterých ve výhledu s výškou přibývá. Ty červené střechy nemají chybu.

Později, kdy mě to vypustí na Staré zámecké schody a poté, co kontrola zjistí, že v batohu nemám samopal ani trhavinu, jsem vpuštěna do areálu Pražského hradu a já si to hasím do Jižních zahrad. Výhledy skvostné a nejsem toho názoru sama. Je tu všude spousta lidí, Češi, Slováci, Ukrajinci, Poláci, Indové a mnoho dalších. Opouštím nad Zámeckými schody zahrady a jdu pomalu na Pohořelec, ovšem s malou odbočkou ke Strahovskému klášteru, nakouknu do kostela a pak už se odevzdám tramvaji č. 22 a nechám se odvézt na I.P.Pavlova a metrem na Ládví, kde využiji busu a vracím se domů. Bolí mě sice nohy, ale duše je ok.

Zvu vás na procházku nedělní Prahou:







































avšak fotek je hodně, proto udělám ještě jeden příspěvek na zítra, souhlasíte?

19 komentářů:

  1. Jiřinko, na tak horký den sis tedy udělala pořádný výšlap. Ale ty výhledy ze zahrad, ty stojí za trochu potu. Děkuji za tu podívanou.
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, potěšila jsem se a snad i některé z vás tady na blogu.Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, to jsou zase krásné fotografie Prahy. Máš ji tedy prochozenou dokonale. Děkuji za nádhernou podívanou a přeji ti příjemné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, taky ti přeji krásné dny, kdy jindy, než o prázdninách. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Ty jsi opravdu žena činu ! A já ani nemusím do Prahy. Krásnou procházku mám na Tvých fotkách jako na dlani. Já vím,že reál je reál, ale pro mne zajet si na odpoledne do Prahy je přeci jenom trochuz ruky. :-) Takže díky moc za fotky a těším se na ty zítřejší.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, snažila jsem se vybrat ty nejhezčí, snad se mi to povedlo? Už zítra to můžeš zhodnotit, KOČKO. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Milá Jiřinko, moc děkuji za porci úžasných fotek matičky stověžaté ke sváteční snídani. Jsi prostě šikulka. HelenaK

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji pěkně za lichotivé hodnocení, asi se budu i nadále snažit! Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko, ty máš fotky z Prahy úžasné. Já nechci chodit tam, kde bývá hodně lidí a z města mám málem fobii. Ani nevíš jakou mám radost, že jsem se prošla s tebou a celkem bez lidí. Takového průvodce bych potřebovala častěji. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to bych ti měla vyhovět, Iwko, častěji. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko, krásné fotky pražských zákoutí. Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, tvůj komentář spadl do spamu, nyní jsem tě odtud vysvobodila a díky. Ráda se o hezké dojmy rozdělím.
      Pozdravy k vám domů. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Lezarts

    Zarámovala jsi krásně, krásu Prahy zelení historických zahrad👍☀️

    OdpovědětVymazat
  8. Renátko, na toto téma plánuji jeden malý článeček. Brzy. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  9. Překrásná,nádherná Praha! Jsem moc ráda,že jsem měla příležitost,strávit v ní čtyři dny,kdy jsme toho viděli opravdu hodně! Doufám,že se letos ještě dostanu,nicméně za tři týdny máme v práci povinnou dovolenou.Takže si budu vybírat týden volna,vlastně s víkendem skoro deset.A už teď přemýšlím,kam pojedeme.Jiřinko,myslím,že budu procházet tvůj blog a hledat inspiraci.No,ale to bude těžké,protože Ty tam dáváš tolik krásných míst,že nevím,co vyberu.Sama jsem zvědavá,hmm,co myslíš? Přeju moc krásný večer! Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, to jsi mi polechtala ego, kdybych dnes neodjížděla na týden pryč, dala bych ti tipů na několik let. Já to mám ráda ve Slavonicích ( vlakem a pěšky můžeš na výlety do okolí), a takových oblastí je hodně. Já si vybírám obvykle místa, kde není draho. Třeba okolí Adršpachu. Okolí Praděda.Nebo okolí Chebu.Tam to chce auto a šoféra, co synové?jedou také?
      Přeji ti úžasné dny dovolené. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Jiřinko,jedu jenom s mladším synem,takže vlakem.Řidičák sice má,ale auto zatím,ne.Starší syn má auto,ale ten nejede.Přesně,jak píšeš,taky budu vybírat místa,kde není draho.Na jedné dovolené už jsme byli,však víš,Praha,Železná Ruda.Taky mně napadl Adršpach,Tábor,Třeboň...jéjda,těch míst je,kam bych jela.Tak uvidíme a zatím děkuji KOČKO! Marťa.

      Vymazat
  10. Jiřinko, to je skvostné. Škoda, že nemám ku Praze blíž.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maru, v Praze je pořád co obdivovat, ale i zlepšovat. Na můj vkus je tu málo fontán s vodou, málo květin a málo čisto.Jinak by se dalo konkurovat městům ve Švýcarech. Pa Jiřina z N.

      Vymazat