neděle 21. srpna 2022

Půvaby krajiny

 Koncem srpna, jak se začne blížit podzim, jsem jako na trní. Září mám ráda a říjen také, přidávají se do krajiny barvičky a to já můžu. Jak na koukání, tak na focení, vinice, aleje, kopečky a později opadané listí, sluníčko se prodírá ranními mlžnými závoji a vše je takové ztichlé, pavučinky se třpytí kapičkami rosy, pokud není sucho, jsou i houby v lese, to já pookřeju a lítám po lese jako čmuchací pes.

Babí léto - to ke mně sedne.

Apropo, vinice, je mi jedno, zda to jsou zdejší na Mělnicku, nebo ty Žernosecké, případně kolem Mikulova a jinde, na Znojemsku, kolem Mosely nebo ty Tokajské...něco v těch pozemcích a půdě je, že se to tak líbí. A což pak ty produkty na stole ve sklenicích a pohárech! To je teprve krása a dojem.

Milé KOČKY, to by chtělo znova si přečíst Dobrý ročník nebo zhlédnout stejnojmenný film.


















berte to jako vyznání - vaše:




18 komentářů:

  1. Jiřinko, souhlasím! Vinice mají naprosto neopakovatelný půvab. Tvrdíme, že naše každoroční pracovní cesta s ubytování na Pálavě je ta nejhezčí...
    A Dobrý ročník - knihu jsem četla jen dvakrát, ale film, ten jsem viděla snad stokrát...
    Měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, naprosto s tebou souhlasím, na Pálavě snad není možné nemít radost. Připíjím ti virtuálně dvojkou bílého na zdraví. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Také miluju léto pro baby a podzim. A dobrý ročník je osvědčený film na chmurnou náladu. Pěknou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Večernice, děkuji ti a přeji tobě krásnou neděli. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, na tu vinicemi zdobenou krajinu je nádherný pohled. Hrozny mám ráda, bono spíše polosladké. Krásné fotky. S tím babím letem to mám stejné. I tobě Prima den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, asi se i letos máme na co těšit. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko, krásné vyznání. Podzim já mám nejraději, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Hrozny vína jsou nejen fotogenické, ale i dobře chutnají. Tak i tak :-).
    Taky mám ráda barevný podzim.
    Klidnou neděli, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, tam u vás můžou být krásné pohledy na barevné lesy, Já mám moc ráda procházku krajinou a potkat zbarvené hrušně nebo javory.Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Kouknu na fotky, zamrazí mne v zádech, nádech a do mne vstupuje ten pocit, že tady na vinicích je ještě všechno v pořádku. Naladí mne stejně dobře jako báseň od Sládka s názvem Velké širé rodné lány. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, ono každé roční období má svoje, jak zjara vítáme každičký zelený lísteček, tak na podzim miluju tu záplavu barev a to nemluvím o radosti z úrody jablek, hrušek, švestek, hroznů.To se to pak peče...a mlsá.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko fotky vinic jsou nádherné, ale já osobně mám raději jaro, kdy všechno kvete, než když se to ukládá ke spánku.
    Barvičky, to ano, ale pak ty proměny počasí, sníh s deštěm, dlouho tma...to už se opravdu těším, až se budou dny zase prodlužovat . Přeji ti krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, to máš naprostou pravdu a listopad a polovinu prosince vždy protrpím, ale - pokud je co číst, uteče to. Tady u nás sníh pomalu nevidíme.
      Doufám, že i vám tam konečně zapršelo?
      Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Podzim mám také ráda a těším se na barvy.Snad se podzim vybarví pěkně.
    Krásné fotografie
    Jiřinko,hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, já mám ráda i ty odstíny trav koncem léta, takové ty béžovky. Tak uvidíme, jak to bude letos s barvami ... Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko,podzim mám ráda.Když se začne příroda barvit,pomalu se ukláda ke spánku,to má mnohé do sebe.Mám ráda všechna roční období,nejvíc asi jaro,když se vše probouzí,kvete,voní.Léto mám také ráda,ale ne ty horka,to fakt nemusím.No a samozřejmě zimu,když je ovšem sníh,což ve městě bývá už málokdy.Takže teď nás čeká podzim a uvidíme,co si pro nás připraví.Přeju krásné dny,Jiřinko! Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, snad bude podzim hezký a barevný. Na zimu se moc netěším, ale nějak to přečkáme. Měj se hezky. Jiřina z N.

      Vymazat