neděle 14. srpna 2022

Větruše

Na čtvrtek 11.8.22 jsme si naplánovali výlet, tentokrát vlakem a ve třech. Přes Všetaty do Ústí nad Labem a pak lanovkou na Větruši.Vagony soupravy pamatovaly sice asi lepší časy kdysi v Německu nebo tak něco, ale dalo se to vydržet. Lanovku z OC Forum nahoru na Větruši jsme využili hned poté, co jsem já vypila kapučíno a Honzík, sedmiletý chlapec, snědl jablečný dort. Nahoře jsme se oddali výhledům a posezení, užili jsme si to tam ( s manželem jsme tam zdaleka nebyli prvně, bývaly doby, že jsme pak chodili k vodopádům, ke skále Vrkoč a přes hydro na Střekovský hrad ).

Cesta dolů byla poněkud komplikovanější, čekalo se asi půl hodiny, než začala lanovka zase běžný režim.

Aby to nebylo až tak jednoduché, jeli jsme z Ústí EC rychlíkem Hamburk - Praha a v Holešovicích jsme vystoupili, vrhli se do metra a na Ládví jsme si odchytli bus k nám. Výlet se povedl, nezmokli jsme a Honzík má spoustu zážitků, my s mužem jsme byli nějací umoření a šli jsme brzy spát.

Milé KOČKY, původně jsem plánovala ještě zajít do hradu Střekova na druhém břehu Labe, a nebo zajet vlakem do Děčína, že ukážu Honzíkovi pohledy na zámek z Pastýřské stěny, ale mě štípla vosa pod koleno a manžel měl na sobě nové boty a tak jsme to zkrátili. Není všem dnům konec.:



Pod Severní Terasou, za Mariánskou Skálou, se skrývá zdejší ZOO:




 hrad Střekov:








televizní vysílač Buková Hora:



ani jsem nevyfotila vychýlenou věž na kostele!


a chystáme se na cestu zpátky:


Taky máte mladého nadšence pro techniku a vynálezy? příští výlet s Honzíkem bude zase na jinou stranu od N., ať má kluk pěkné první prázdniny, ne?

19 komentářů:

  1. Jiřinko, Honzík mám úžasnou babí a dědu! Jeho rodiče mají ve vás poklad!
    Vzpomínám, jak Adam taky obdivoval technické "zázraky". Bylo mu asi 5 let, stál v Trogiru u vyklápěcí silnice na ostrov Čiovo, všechno jsme museli prohlédnout a pak prohlásil "jdu volat dědovi"!. S ním sdílel tahle kouzla nejraději :o)
    Přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, tak to je přesné, Honzík vše konzultuje s dědou, kterého si ochočil. Ten most v Trogiru znám!
      Jednou jsem jela do Prahy vlakem a jel nějaký děda s asi s tříletým klučíkem a ten na Hlaváku vyváděl: dědo, dědo, hele, Pendolíno, Leo expres, a jsmenoval všechny vlaky, co jich tam bylo, znal to od dědy dokonale. Asi bývalý nádražák!
      Helo, hezkou neděli. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko,krásný výlet.Honzík se má.Brala bych také takového parťáka,cestovat s vnoučatama mě bavilo více,než když jsme sami.Studenti mají už jiné plány a holky od syna s těma je to trochu složitější.V úterý jsme se synem s něma honili parádu po obchodech v Liberci.
    Měj hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, Jitko, já jsem zvyklá být víc s vnučkami, ale už jsem si za těch téměř 6 let na Honzíka tak zvykla, že je jako náš.On se tu taky cítí jako doma. Hlavně je hodný.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Honzík si to s vámi užívá. Výletování s vnoučaty už je u nás odpískáno. Výletují po svém. :-)
    Hezkou neděli u vás, Jiřinko !
    Hanka
    P.s. hrad Střekov se objevoval na fotkách ze zahrady Simony (U blondýny), škoda, že se odmlčela.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, to máš naprostou pravdu, Simona mi taky chybí, její humor a názory. Na hradě Střekovu jsem byla asi třikrát a hlavně jsem tam asi před dvěma lety vzala vnučky,
      Hani, tak zítra máš svátek, dovol, abych ti popřála vše nej. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Lezarts

    Já si ještě budu muset pár let počkat, než budu moci vnoučka vzít na takový výlet😁. Možná si ten zážitek, ale “vokoštuju” dřív sama😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, to je nejlepší, co znám, babičkovství. Ono ti to uteče raz dva.
      Mám známého, ten, když se mu narodilo vnouče, těšil se, až mu koupí malinké pohorčičky a bude ho brát na hory! Pecka.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko, tato místa také dobře znám a výlet jste si hlavně užili a to je důležité. My jsme šli na Střekov z hlavního nádraží, přes most E. Beneše a dál podél Labe, kudy vede krásná cesta pro pěší hned vedle cyklostezky až k Masarykovu zdymadlu. Vaňovský vodopád je nejspíš teď bez vody, když tu vůbec neprší...Byli jsme u něj tehdy po deštích a moc vody tam nebylo. Měj krásnou neděli a opatruj se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, znám to a cesta pěšky z Větruše k vodopádům a pak na vyhlídku a pak dolů k Vrkoči a dále na zdymadlo a na hrad a pak na nádraží na Střekově a měla jsem vždy dost, stejně jako moje kamarádky, které jsme tam vlekla, proto teď s Honzíkem jsme to zkrátili, v tom vedru a v mém ,,jiném,, stavu!!! hihi. Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Jiřinko, to úplně chápu. Ona i ta cesta od Větruše k vodopádům kus do docela prudkého kopce dala manželovi zabrat a pak po těch úzkých cestičkách ve stráních, také není zrovna jednoduchá. My jsme tam ještě překračovali polomy po vichřici a dolů jsme scházeli po té čedičové cestě do Vaňova a strašlivě klouzalo. Na hrad jsme už nešli, protože nás švagr pozval na návštěvu a do Vaňova si pro nás přijel.

      Vymazat
    3. Ale jinak je tam kupodivu proti dřívějšku hezky. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko, věřila bys tomu, že jsem v Ústí byla tři roky a ani jednou jsem si neudělala výlet na Větruši nebo Střekov - no jo, pilný student :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, tak už jen vyhradit si volno a zajet tam? V tom případě na hradě Střekově se ti asi bude líbit. A přidej třeba zámek ve Velkém Březně?Je to kousek od nádraží. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko, Honzík se má, že si Tě adoptoval ! Přeju hezký nový týden, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, včera po obědě přišel, spal tady a dnes jsme jeli na výlet, bude na blogu. Bavili jsme se, kdo koho si ochočil. Prý on dědu!
      Tak jsem mu říkala, jak to vzniklo a koukal. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Překrásný výlet. Škoda. Že já svého 40 letého syna nedostanu na žádnou lanovku. Výlet s lanovkou tedy není možný. Jaká Škoda. Na příští rok si naplánoval Liberec. Říkám, že na Ještěd vede lanovka. Prý se tam plánuje zavést i nějaký minibus. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lanovka na Ještěd měla problém a hned tak asi reputaci nebude mít lepší! Ono se nahoru dá i dojít pod lanovkou nebo tam vyjet autem.Ale vidět samotnou stavbu nahoře je opravdu prima.Dá se tam i ubytovat. Jiřina z N.
      já tam byla na výletě ve 3.třídě, to ještě stála stará stavba!!!

      Vymazat
    2. Jiřinko,měli jste krásný výlet a Honzík je moc roztomilý kluk.Má štestí,že má tak úžasnou babi a dědu.Já vnoučata ještě nemám,tak cestuju se synem nebo sama.Přeju Ti ještě mnoho krásných výletů.Marťa.

      Vymazat