pátek 2. prosince 2022

Kam jinam

 Jak jsem se vícekrát svěřila svému blogu a tedy i vám, milé KOČKY, jezdíme s Janou na adventy od r. 2007 a tudíž už je to tradice ( některý rok to byly i dva nebo dokonce tři zájezdíky za adventní čas).

Protože to u sebe beru jako cestovatelský - nikoli nakupovací počin, ráda se podívám pokaždé na jiné místo a nechám se rozehřát navzdory chladnému počasí  punčem i tamními krásami a památkami. Jedním z těch adventních zájezdů, které lze doporučit každému, jsou notoricky známé Drážďany a případně nedaleký zámek Moritzburk, s nezbytnou zmínkou o Popelce a jejím střevíčku.Tak kam jinam bych vás dnes na úvod vzala? 

A ta z vás, která nemůže být bez uklízení, pečení a umývání oken, leštění zrcadel a smýčení všech koutů a nemohla by na výlet, přesto by se tam na chvíli ráda v adventním čas podívala - nic není problém:tady je pro vás virtuální prohlídka zmíněných míst:

Dovolte mi udělat vám průvodkyni a ukázat to nej, dokonce i trochu toho sluníčka! Ponořte se do adventní nálady, zatímco vám schne potah u sedačky nebo stydne plech s perníčky na zápraží!























opravdu nafoceno v Drážďanech - vlastnoručně!!! -








už jste zkřehlé???
zajdeme se na chvíli ohřát u kávy do obchoďáku?


















Bude li zájem - i další adventní zájezdy budou... do hrobu si ty fotky nevezmu.

Nakonec letos, ač nám  plány zamíchala jedna z cestovek, pojedeme na tři po sobě a bude hned co dát na blog! Budu tam na vás, milé blogerky, myslet a zkusím vše nafotit tak, abyste z toho také něco měly! Na mou duši, na psí uši.


20 komentářů:

  1. Jiřinko,krásná místa,ale asi jezdit na adventní zájezdy,by zrovna nebylo v mém zájmu.Stačí mi vánočná trhy u nás v Turnově.Krása to musí být,ale jak jsem poznala v Drážďanech dost velký blázinec.Mám radši klidnější místa o adventu.Ale roky jsme jezdívali od práce podívat se na vánoční Prahu,to jsem měla ráda.
    Ale těším se,kam nás vezmeš.Na fotky se podívám ráda.Raději zůstanu doma u toho cukroví
    Měj hezký víkend,

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, já sice i kolem těch stánků s kamarádkou projdu, ale ona nakupuje a já fotím a pak se jdeme projít mimo tržiště. Proto si vybírám města a místa, kde je to pro mne zajímavé. A hlavně se mi líbí různé hrady vánočně vyzdobené. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko zámek Moritzburg je opravdu nádherný a Drážďany...je úžasné jak to z těch rozbombardovaných ruin dokázali znovu postavit a je to takové, jako to bylo před válkou. Ty památky jsou tam prostě nádherné. Připomněla jsi mi letní plavbu a prohlídku města. Děkuji a přeji ti super adventní zajezdik.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, takových německých měst naprosto zničených po válce měli hodně a dokázali to znovu z ruin vystavět a to mě fascinuje, to u nás a především třeba v Polsku je ale opravdu hodně jinak. Viz třeba Ústí n.L. a pod. Však víš. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, na zámek rádi vzpomínáme, v Dresden jsem byli mockrást, adventní trhy se mi tam moc líbili, Zwinger miluji...
    Měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, když jsem tam byla prvně někdy v r. 77 - 78? tak byl ten kostel, kterému říkávám nanukový dort ještě hromada kamení a dokázali ho znova vystavět a jak je krásný. Ale i tam jsou proluky, kde bývaly před tím strašným náletem domy.
      Válka je vůl!
      Mějte se u vás krásně. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko, krásné fotky. Taky mám moc ráda adventní trhy. Těším se na další výlety.
    Přeji ti krásný adventní víkend. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, díky. Jedeme zítra na dva dny do Wroclavi a stavíme se ve Svídnici, snad bude co fotit, i když počasí zatím nic moc. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  5. V Drážďanech jsem byla, ale v době adventu nikdy. Musí to tam být moc hezké !!!
    Klidný den, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, určitá část severních Čech nikam jinam nejezdí a já osobně mám ráda pokaždé jet jinam. Dnes jsem slyšela z rozhlasu, že z Liberce bude jezdit vlak do Kryštofova Údolí 2x denně, to by mohlo taky stát za hřích. A mám dojem, že z Lbc jezdí i do Drážďan o Adventu.
      V pondělí se asi ukáže, co jsem v so+ne v Polsku ulovila za fotky.
      Pěkný víkend, Hanko. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Lezarts
    Lezarts

    V Drážďanech jsem byla poprvé coby děcko. Dojem byl nevalný, bylo to v 60 letech, podruhé to bylo b roce 2016. Sice jsme bydleli v hotelu na náměstí, kde se konají Vánoční trhy, ale v únoru je kvůli nám nepostavili😁. Město mě mile překvapilo, budu muset ještě navštívit Popelku. Z tvé dokumentace je jasné, že je to skvost! Holt Popelka si uměla vybrat, toho pravého prince na bílém koni😁😁😁
    Přeji vydařenou Adventní tůru!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, budeš se divit, ale já v té ikonické pohádce nesnáším kostýmy, které asi navrhoval někdo z Německa, naši by to jistě navrhli hezčí.A líbí se mi ta část, která byla filmovaná na Švihově.
      O Vánocích se na pohádky nedívám, na rozdíl od mým kamarádek, které je sjíždějí rok co rok. Měj se ale pohádkově už teď!
      Jiřina z N.

      Vymazat
  7. O adventu jsme byli v Drážďanech dvakrát, máme to kousek a zařekla jsem se, že již nikdy více tohle podstupovat nechci :-). Ke stánkům jsme se nemohli ani prodrat, i když atmosféra byla krásná, ale těch lidí opravdu příliš. Já to špatně snáším, tlačenice a na mne jdou mdloby. TAk se těším Jiřinko, kam nás zavedeš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, to je právě věc, že já nenakupuji a na kafe a dort si zajdu do cukrárny a nanejvýš jsem si u stánku kupovala punč nebo jiný horký nápoj a od r.2017 už nic alkoholického. Takže jen fotím a pozoruji cvrkot.
      Moc tě zdravím!
      Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Těším se na další adventní fotky, ať se zájezdy vydaří, pá 😉😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, za ty roky, co na adventy jezdíme, toho mám nafoceno spoustu, ale líbilo se mi všude, třeba Erfurt byl taky pěkný - to nám i napadl druhý den sníh a nedostali jsme se na plánovaný hrad Wartburg.
      Hezkou so+ne Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Ahoj Jiřinko autorem kostýmů pro pohádku Tři oříšky pro Popelku je český výtvarník Theodor Pištěk. Mě se zase kostýmy pro pohádku líbí, hlavně šaty s pláštěm pro Popelku na ples a její lovecký oblek s motivem listí na punčochách. Hezký víkend přeju, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, Leni, tak to jsem se pěkně sekla! Ale i tak, co se týká Libušky, u té to jde, ale na tom plese....některé šaty jsou divné.
      Měj se krásně a za info moc děkuji. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Já se budu muset také alespoň na jeden takový zájezd vypravit. Měla jsem vždy dojem,že adventní zájezdy jsou jen o nakupování a davech lidí. Že cestovka zaveze zákazníky do Vídně, zavede je na trh s časem odjezdu.😀Davy lidí, hromady lákadel.....Vydat se sama po památkách, to bych se ve městě mluvícím jinou řečí ztratila. Ale snad se pletu a cestovka nabídne i poznávací program. Musím se poptat. Tvoje fotky mne dostaly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, zrovna jsem se vrátila a debatily jsme v busu o tom, že Drážďany, Vídeň a třeba i Mnichov jsou plné lidí a je to obtěžující, ale jsou místa, kde je to pohádkové a milé, ale musíš si vybrat. Taky hodně přejezdů není žádoucí, ztrácíš drahocený čas...
      Kdo chce ale nakupovat a obrážet trhy, zas má možnost, to je na každém, jak se rozhodne. Jiřina z N.

      Vymazat