pondělí 30. ledna 2023

Já to vedu!

 Milé KOČKY, když si prohlížím blogy u Bubatka, u BabiLenky, u Járy nebo jiných šikovných hospodyněk a tvořivých lidiček, Helenko, že? - a že jich na blozích je! -  jak pletou + háčkují, zdobí byt, vaří, pečou a starají se, dostávám záchvaty marnosti a nedostatečnosti, protože už skoro nepletu, neháčkuji, nešiju, jen co opravdu občas potřebuji, pozašívám a opravím, nakupuji a vařím, to jistě, ale moc se s tím nebabrám, ono se to hodiny vaří a pak za pár minut sní, nádobí umýt musím, vyprat také, vytřít, vyluxovat...občas tedy nějakou tu výjimku udělám, že napeču a navařím něco lepšího - ale... uklízím průběžně a občas něco ošulím. Jsme ve věku, kdy dáváme přednost jídlu obyčejnějšímu, jídlu, které nám nedělá gastroproblémy, a taky musíme občas zohlednit cenu nákupů.

Ale dost lametací. 

Popíšu vám, jak vypadá den, kdy mne přepadne a přemůže chuť třeba uklidit knihovnu. Jak se psalo kdysi ve škole: čtenář by měl po přečtení umět si představit scénu:

Naše knihovna je stará, dřevěná skříňka, nikoli dřevotříska, z roku  ( opravdu to chcete vědět? ), z padesátých let, bývala součástí obývákonábytku, který je kdoví kde, po mnoha stěhováních se ani nehne a je pořád festovní ,,fešanda,, - bývala hnědá a po mém jednom záchvatu dostala zvenku bílý nátěr. Vypadá tedy dost podivně a mně se přesto líbí. Je to moje velká kamarádka. Stojí naproti mé posteli a tudíž se koukáme často jedna na druhou a známe se dost dobře! Nemusíme si nic nalhávat! Obě máme vyšší věk a známky opotřebení! Dole má dvířka na zámek, nad tím několik pater s posuvnými skly a nahoře jednu polici bez ničeho, kam ukládám ty největší a nejtěžší knihy - moje poklady.

Uklízení v mém podání vypadá obvykle tak, že knihy vyndám ven, vše vytřu a počkám, až to uschne - u toho si pak udělám kafe a nyní pozor - zde začíná jiný postup než u normálních hospodyněk - já si začnu knížky z těch pyramid na zemi prohlížet, mnohdy se začtu, zkusím je přerovnat, objevím dávno zapomenuté tituly, vytřídím, co už nechci schovávat a jedu - a hodiny utíkají a já ten den už mnoho nestihnu A po umytí a nablýskání skel se kochám.Aby ne, jsem v důchodu...mám na to čas.

Párkrát jsme s dcerou tapetovaly ( nikdo to tak pořádně neudělá, jako my samy ) a taky jsem se údajně po každém nalepení jednoho či dvou pruhů neustále kochala...vypráví dcera )

a takhle si tu žijeme: tedy mezi námi: mně rozpracovanost nestresuje:


asi jste se dovtípily, milé blogerky, že jsem schválně upotřebila rozmazaný snímek...mám i nerozmazané, ale tam je vidět z naší pidiložnice příliš mnoho...

22 komentářů:

  1. Jiřinko, tak to sis užila, viď? I mně rozpracovanost a s tím spojený jakože binec nevadí. Měj pohodový vstup do nového týdne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, zato můj manžel z toho má pupínky jako pralinky, hihi. Jiřina z N.,

      Vymazat
  2. Jiřinko, přesně takhle uklízel knihovnu můj muž. Vždycky před Vánocemi, když mám potřebu obrátit dům vzhůru nohama a on si prohlížel a četl. Sama bych to dělala stejně...:o) Loni v květnu jsme malovali, tak to v prosinci nebylo třeba... Jo a když byly doma děti, milovaly to a četli si všichni :o)
    Měj krásný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko milá, máme doma řadu knihoven a v nich stovky knih. A mnoho dalších na půdě v krásné a bytelné kuchyňské lince z 60-tých let mého dětství. A všechny ty knihovny uklízím úplně stejně jako Ty......dělal to tak už můj tatínek. Asi se to dědí :-) a je to krásná práce. Občas se v nich najde i něco zapomenutého - papírek s poznámkou, dopis...........a to pak teprve je nádhera. A ten pocit, když jsou knihy bez prachu a seřazené jako na přehlídce a já mám pocit, že vím naprosto přesně, kde která je a stačí sáhnout! Vydrží to ale jen krátce :-)
      Měj se moc hezky a bezva týden! Tady u nás je na knihy jako stvořený - sníh, mráz a vítr až do morku kostí. A tak hrnek čaje a knížka a šup do křesla...........
      Opatruj se Eva

      Vymazat
    2. Helo, Evi, já jsem jednou našla v knížce založenou stovku! A jediná myšlenka je, abych to dodělala do večera, než jdu spát, to bych se jinak do postele nedostala.
      Knížkám a knihovnám zdar. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, také to občas takto udělám. Jen se nesním do některé z kníže začíst, protože jinak by se úklid prodloužil i na několik dní. Titul 1000divů přírody mám také v knihovně a často v knížce listuji. Máme tam všehochuť od encyklopedií po detektivky, historické romány, například kompletní soubor románů z francouzské revoluce " Paměti lékařovy" a mnoho dalšího. Jen některé "sladké" románky a brožované detektivky jsem odnesla na nádraží do knihobudky, kde ještě určitě poslouží cestujícím ve vlaku. Tak že jsme na tom podobně. Dodatečně se omlouvám za smazání původního komentáře, ale psala jsem ho na mobilu a on mi to odeslal nedopsané, jak jsem někde "brkla" o displej. Přeji Ti příjemný den a opatruj se. Pa. Jára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, jsem ráda, že v této činnosti nejsem sama. Občas člověk objeví něco, co už dávno zapomněl, že má. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Ach ty knížky! S jejich provětráváním to mám taky tak. Jen tak do některé nakouknu,najednou se začtu...... a je to.
    Jiřinko, měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Jiřinko,taky když uklízím knihovnu listuju v knížkách nejraději jak dřív vypadaly Klatovy a nebo Šumava no jak vemu do ruky Česko A-Z nebo Osobnosti česka je to na alespoň na hodinu.Moc zdravím Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, já se tady směju, jak je to všude stejné nebo podobné. Neumím si představit domácnost bez knížek, ( přinejmenším vkladních - hihi ). Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko,vidím,že to máme všichni stejně.Já když uklízím knihovnu,tak se taky často začtu,buď to je 1000 Divů Česka,nebo do Toulavé kamery,těch mám několik a říkám si,tolik krásných míst,kde jsem ještě nebyla.Pak zjistím,že uklízím už skoro hodinu jen knihovnu.Jiřinko,měj se pěkně.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, já mám Toulavek jen prvních sedmnáct a pak už jsem to přestala kupovat.
      D nes jich je už dvakrát tolik. Úklid knihovny - to je něco! Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Doma mám hodně knih a několik knihoven.Mám knížky po tatínkovi a po jeho tatínkovi,
    který založil u nich v obci knihovnu.Ty knížky mají krásnou vazbu,štítek a razítko..Těch si cením hodně.Knížky miluju a neumím si představit večery bez nich.
    Jiřinko,hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás se také v rodině pořád a hodně četlo a také jsme pilně chodili do knihovny veřejné. Tak dobrou Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko, já mám knihy všude. Jsem typickým představitelem "knihomola" a když se čas od času pustím do úklidu, většinou skončím u otevřené knihy a čtu to, co už jsem četla.
    Dávno nemám v ložnici toaletní stolek se zrcadlem, ale místo něj stojí dvě knihovny. Totéž je v další místnosti, kde je těch knihoven ještě víc. Mám knihy i v kuchyni, ale jen ty, které se týkají gastronomie a kuchařky.
    Navíc na půdě jsou knihovny po manželových rodičích a v nich knihy po nich a po prarodičích. Několik knih je velice vzácných, patřily Gustavu Habermannovi, který byl prvním ministrem školství ve vládě Dr. Karla Kramáře.
    Knihomolství se u nás dědí a můj syn jako maturoval na Střední škole pro knihkupce a nakladatelské pracovníky. Sice se tomu nevěnuje, ale vášeň pro knihy podědil.
    Měj hezké a klidné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, no vida, co jsem s tím dnešním článečkem spustila. Čtení je superzábava. Dobrou noc Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Lezarts

    V každém věku se čas, časuje jinak😁.
    Já už si po takových výčitkách svědomí, pak říkám, …už mi nic neuteče!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, to jsi můj člověk. Už jsme se naspěchaly dost. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko, já to mám takhle s úklidem všeho... Začnu všechno prohlížet, přerovnávat, nesu to ukázat ještě mužskýmu - koukej, co jsem našla... Taky se často divím, co mám doma a na co jsem zapomněla. Koupila jsem si i knížku Marie Kondo Zázračný úklid. Její heslo je - vše vyhoď, ale to moc neumím, i když jsem se zlepšila... Pá, Lenka.
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, po posledním úklidu knihovny nevím, kam jsem založila krabici s korálema, tak momentálně neplatím za příliš marnivou, ale jen co ji najdu!!!
      Posílám tobě i ostatním blogerkám pozdrav a nestresujte se, holčiny!!!
      Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Maru, jsi moje krevní skupina. ( já jsem hodně a ráda pletla a háčkovala, šila jsem jen v nouzi. Ale dcera si ušila i kabát a byla na to moc šikovná, dnes na to nemá čas).
    Opatruj se. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat