středa 22. února 2023

Jednou v zimě

 To byl zrovna sníh a přijeli známí, a kam že bychom se mohli vydat na výlet?:

milé KOČKY,

ani mě to příliš nezaskočilo a vyjeli jsme jejich autem na trasu: prohlédli jsme si zvenku zámecké a klášterní budovy v Doksanech, ( s velice zajímavou historií )








zdá li se vám to povědomé, ano, stavovali jsme se tam vícekrát a na blogu již klášter byl několikrát, ale v zimě jsme tam byli jen jednou...

píše se o něm:

Klášter premonstrátek založil Vladislav II. společně se svojí manželkou Gertrudou v roce 1144. Budovy postihlo několik požárů a válečné ničení za husitů a třicetileté války. Od konce 17. století procházel barokní přestavbou, v roce 1752 byl nařízením Josefa II. zrušen.
Nejdříve sloužil jako kasárna, později se stal majetkem šlechty a od roku 1948 připadl státu. Teprve v roce 1998 zde byl zásluhou polských sester obnoven řád.
V současnosti si po domluvě s duchovním správcem farnosti prohlédnete nádherný barokní kostel Narození Panny Marie s románským jádrem a kryptou.

o zámku:

Opatství založené Vladislavem II. a jeho manželkou Gertrudou krátce před rokem 1144 existovalo do roku 1782, poté bylo přeměněno v zámek a v hospodářské objekty. Dochoval se románský kostel Narození Panny Marie, jenž byl dobudován v letech 1144–1186, obvodové zdivo baziliky a pětilodní krypta.

poté jsme zamířili na Boreč ( neplést si to s kopcem  Bořeň, kde jsme sice byli také, ale jindy) 




 
Středohoří jako na dlani:




a pak jsme si zajeli do Milešova...






kostel ještě před opravou:





následovalo zastavení v Litoměřicích a naposledy na pár fotek kostel se zvonicí v Zahořanech:







I v zimě se dá výletovat...

Nabízím průřez formou fotek z toho zimního výletu a pár slov k jevům na kopci Boreč:                          toto jsem opsala - Přírodní památka byla vyhlášena na vrcholových partiích zalesněného znělcového kopce. Místo je zajímavé svou geologií - hornina masivu je protkána soustavou vnitřních puklin, ventarol. V zimě průduchy nasávají studený vzduch u paty kopce, ten se průchodem horninou ohřeje a získá více vlhkosti. Následně je vyfukován puklinami na vrcholu kopce. Rozdíl teplot může být i 20°C, v tuhé zimě proto místo výduchu zaujme viditelnými exhalacemi, navíc se na skále vyskytuje vzácný mechorost borečka vzácná. V létě vzduch kopcem proudí obráceně. Z dalších chráněných rostlin můžeme v oblasti najít kriticky ohrožený koniklec otevřený.

27 komentářů:

  1. Jiřinko,další moc zajímavá místa.Na kopec určitě nepolezeme,ale do Brozan bychom se mohli podívat. i do Zahořan.
    Měj hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, na Lovoš jsme chodívali docela často, co vím, tak jsem tam byla 11x a snažili jsme se tam jít pokaždé jinudy. A Opárno i Milešovku jsme také několikrát navštívili.
      Zrovna tak Varhošt a pod. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, i ten dnešní výlet jsem si moc užila. Nádhera! Hned bych někam jela...
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, moc mi chybí ty naše sobotní výpravy, třeba i vlakem, s přáteli, nebo jen s manželem autem. Trčím doma jako vězeň na Bezdězu.
      Ale ty asi díky Aaronovi musíš na procházky. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, díky za fotografie ze zajímavých míst, ráda jsem se prošla. Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, pěkně v pohodlíčku a jakou trasu jsi ušla. Hezkou středu! Jiřina z N.,

      Vymazat
  4. Jiřinko to jsou moc krásné fotografie z velice zajímavých míst Českého Středohoří. Klášter je zajímavá stavba, ostatně jako většina takových staveb, které přečkaly poválečné rušení církevních řádů a proměny budov ve školy, dětské domovy, státní statky či skladiště všeho možného. Stejně tak kostely a kapličky mnohdy zcela zmizely. Teď se některé obnovují a to je dobře. Děkuji za návštěvu zajímavých míst. Škoda, že na kopce už kvůli manželovi už se asi moc nedostanu a sama se do neznámých míst těžko vypravím...a tak díky za tyto fotografie. Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, zrovna Brozany jsme navštívili mockrát a pomalu se opravují, bývaly v hrozném stavu.
      Na trase Nera - Mělník - Cítov - Roudnice - Brozany - Terezín a dál Středohoří jsme jezdili často.Tak to známe kdejaký kopec. Taky už máme trošku problém, už nejsme kamzíci. Jezdíte ještě do Lovosic? Jiřina z N:

      Vymazat
    2. Milá Járo, moc a moc se omlouvám tobě i ostatním za to, co jsem tu tentokrát provedla - napsala jsem Brozany, myslela jsem Doksany ( Brozany jsou vedle a taky jsme tam byli a nějak mi to vlezlo ,,do pera,,! - stydím se, ale stane se.Už jsem to opravila, ale hanba mě fackuje. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Ahoj Jiřinko,zas další inspirace na výlet.Hned bych vyrazila na výlet já do práce nechodím mám ID,ale manžel ještě do práce chodí a ještě dlouho bude tak jezdíme jen, když má volno.U nás je dnes jaro hned bych šla do lesa na procházku,ale hlídám nemocnou vnučku.Moc zdravím Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, ono někdy stačí jít do lesa na procházku a jak to pomůže. Já jsem dnes šla v pět ráno k pojízdnému pekaři ( manžel je na tom hůř, tak jsem šla já ) a jak mi to přišlo vhod, bylo docela teplo a sucho, normálně bych v pět ráno měla půlnoc. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko, opět krásné fotky. 👍👍👍 Panoramata Středohoří jsou dechberoucí.
    Doksany znám, mám tam spolužačku a párkrát jsme tam byli.
    Milešovem jsme jen projížděli a ze Tvých fotek vidím, oč jsme přišli.
    Moc děkuji za tip na prima výlet.
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, my jsme na Milešovce byli taky vícekrát, někdy jsme šli nahoru od Milešova, jindy od sever. Vzali nás na prohlídku té meteostanice. Kdysi tam měli místečko i vojáci.A s nimi tam žila rodinka koček.
      V Milešově je zámek ( asi LDN nebo něco takového ) a v zahradě je altán, který byl kdysi krásný a nyní je napůl rozbitý a počmáraný a z toho jsou ty fotky maleb. Snad to někdo někdy opraví.
      Kousek od Milešova je hrad Kostomlaty.

      Vymazat
  7. Jiřinko, opět krásný výlet. Také bych někam vyrazila, snad se můj řidič pro nějaký výlet rozhodne. Měj se hezky, zdravím 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, zanedloho bude jarní počasí, tak pak někam podniknete výlet. Měj se hezky.
      Jiřina z N. - tobě jsem se nezapomněla podepsat!

      Vymazat
  8. Krásné fotografie Jiřinko , Tyto místa neznám ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květuško, tak to jsem ráda, že jsem tě mohla vzít sebou. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko, to jsou zajímavá místa. Já vždy obdivuji, kolik toho stihnete.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, já hrozně ráda vodím příbuzné a známé na místa, o kterých nemají ponětí.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Lezarts

    Krásná zimní, okružní túry!
    K poslednímu geologickém popisku, by se mohlo dodat:” tímto jevem byl inspirován Jára Cimrman a vynalezl tepelné čerpadlo” :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, mezi námi, v Litoměřicích má Jára C. pomník. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Jiřinko, hezký zimní výlet a fotografie. My budeme výletovat za týden, přijedou na týden malé cácorky na prázdniny. Měj se hezky, Lenka.
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, tak to bude cvrkot. Už se jistě na babiLenku těšej. Jiřina z N.

      Vymazat
  12. Moc pěkný výlet. Zasněženou krajinu jsem si letos vůbec neužila. Vlastně jsem zimu skoro nevylezla z doupěte. Nic jsem nefotila, neradovala jsem se ze života. Musím to nějak změnit. Snad se z toho vyhrabou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, letošní zima byla taková divná. Ale! - já jsem ji pojednala jako medvěd, zalezla jsem do ložnice a denně četla a uteklo mi to. Rok a půl nekoukám na telku a vůbec mi ty ,,kecy v kleci,, nechybí.Jen by nám mohli vrátit poplatky, koupila bych si za to něco s dlouhým rukávem.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  13. Ovsem Borec proslula v zime stoupajicim teplym vzduchem vytvarejicim ostruvky vecneho jara...Byl.jsem.tam v zime pred nekolika lety ale uplne ono to nebylo...Protoze to chce vychutnst za silnych mtatu a snehu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten druhý kopec je také zajímavý, jen je pro nás vlakem hůř dostupný. Měj se krásně.
      Jiřina z N.

      Vymazat