neděle 5. února 2023

Zapomenutá

 Dnes je neděle a tak udělám článeček jako dárek pro Hanku z blogu: Baví mne to.

Hani, je to i poděkování za tvoji činnost a taky pocta vašemu kraji, kde je ták krásně po celý rok. ( jinak bych tam na dovolenou nejezdila, že jo? )

Milé KOČKY a kdo že je zapomenutý? přeci zvonice v Hronově, kde jsme byli s mužem vícekrát, ale na tuto krásnou zvonici jsem si nyní, při výrobě článků o zvonicích, málem nevzpomněla. A přidám chatu na Dobrošově, ta je také samé dřevo.

My, když se někde o dovolené usalašíme, jezdíme po okolí a snažím se vidět z tamních krás co nejvíce. V tomto případě tedy došlo opět na zámek vršku kulatýho v Náchodě a pod., ale o tom jsem psala vždy po návratu z dovči a není nutné to zde opakovat.

Hronov: zvonice z r. 1610






znáte?:




Jiráskova chata Dobrošov nad Náchodem:




o ní se píše:

Turistická Jiráskova chata s rozhlednou, projektovaná Dušanem Jurkovičem, byla slavnostně otevřena roku 1923. 25 metrů vysoká věž je obložená dřevem. Z ochozu je překrásný výhled do všech stran - na Krkonoše, Podkrkonoší, město Náchod, Jestřebí hory, Adršpašsko-teplické skály, Ruprechtický Špičák, Orlické hory či vodní plochu Rozkoše.

Jestli mi paměť dovolí další stavby, bude to asi nekonečný seriál, hihihi. 

24 komentářů:

  1. Jiřinko to je nádhera. Sice jsme v těchto místech v mládí byli,( tak před 50 lety), ale už si to odtud moc nepamatuji, jen Jiráskův dům. Zvonice i chata jsou také nádherné. Děkuji za úžasnou podívanou a přeji ti krásnou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, jak ráda bych s tebou jela na podzim, když je barevné listí, na Broumovsko, to by foťák jel na 120 proc.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Vija

    Jiřinko, radost pohledět, je to skvost. Měj pohotovou neděli, u nás jak na větrné hůrce. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vijo, díky, mám radost, když se téma, které zvolím, líbí. Pa a opatruj se. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, ty nás bereš na moc hezká místa. Děkuji! Přeji ti hezkou neděli a v týdnu, ať jde vše podle plánu!
    Myslím na tebe, pa Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, abych pravdu řekla, vše se odehrává jinak, než má. Zítra jsem měla nastoupit do Motola a na út byla vypsána operace, ale skočila na mne viroza a tak se bude termín měnit.,Mohla jsem to mít za sebou. A další komplikace bude následovat, ale to se uvidí, kdo je tady silný, jestli já nebo ty komplikace!
      Tak zatím ležím, ale doma.To je samé čajíčky, medíky, zázvor, sirup na kašel a krabice kapesníků - princezna na hrášku se má!
      Zdravíčko přeji! Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Tak konečně jsem tady u Tebe jako skoro doma :-) a mohu napsat- to znám, ne že jenom okukuji stavby na fotkách. No, kdybys někdy ještě zabloudila do našich míst, tak hezká zvonice je ve Slatině nad Úpou.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, tentokrát začnu komentáře od tebe: ano, máme to v plánu - ale moje neduhy mi zatím hází klacky pod nohy. Zrovna včera večer jsem si dělala u mapy výpisky od Náchoda k Trutnovu. Bydlíváme v Hodkovicích u zastávky - Pod Kaštanem.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Ahoj Jiřinko,zas moc zajímavé už mám tolik míst, které jsem u tebe viděla a chtěla bych je navštívit.Preji krásnou neděli Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, tak s tímhle záměrem jsem chtěla blog! Aby si lidičky našli cestu nejen do zahraničí, ale i do koutů naší zemičky. Moc tě zdravím, KOČKO! Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Na Dobrošově jsem byla, prošli jsme se i kolem pevnosti a bunkrů do Náchoda. Kostel a zvonici v Hronově jsem neznala. Je to krásné místo. A ta bílá roubenka je rozkošná. Krásné fotky Jiřinko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, hezky je tam i v údolí Peklo ( chata od Jurkoviče ) a v Novém Městě n.M. - ty bunkry jsme taky prolezli, ale já to nemusím, líbí se mi nahoře...louky, lesy, rozhledy ...a kousek do Babiččina údolí a do Č.Skalice a na Kuks.
      Tak už aby bylo jaro, viď? Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinkooo, krásné fotky z krásného kraje! ☺ Moc děkuji za další krásnou podívanou! ☺ Opatruj se a brzy se uzdrav! Peťka ☺

    OdpovědětVymazat
  8. Jiřinko, opět krásné fotky. 👍👍 Hronovská zvonice je hodně podobná zvonici v Králově Lhotě, objevili jsme jí úplnou náhodou. V Hronově jsem byla několikrát, maminka švagrové tam měla příbuzné. Kdeže loňské sněhy jsou. Švagrová už není švagrová, viděly jsme se naposledy před více než deseti lety, když muž slavil v Klášterním šenku v Břevnově šedesátiny. Setkání to bylo trochu rozpačité, protože hostem byl i mužův bratr s novou partnerkou. Život píše romány.

    Od zítřka ti budu moc a moc držet ✊✊🍀🙏.
    Opatruj se a zvládni to 💓

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, díky za komentář i držení palců, ale napíšu ti, co je nového, zase změny!
      Tobě hezký nový týden. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Lezarts

    Krása, krása a zase krása, kterou ještě neznám!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, až budu mít čas, pohledám další...možná.Moc tě zdravím. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko, zdravím. Chtěla bych bydlet v té bílé chaloupce... Čtu, že jsi nemocná. Tak hodně vitamínů, myslím na Tebe. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni a přišlo to velmi nevhod - musím odložit nástup do nemocnice - díky za podporu. Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Pěkné fotky z hezkého kraje, který já moc neznám.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, pokud budeš mít možnost, udělej si na Náchodsku nebo Broumovsku dovolenou a budeš lapena navždy. Zdravím a přeji hezký den. Jiřina z N.

      Vymazat
  12. Jiřinko,to je nádhera a ta chaloupka,tu bych brala všemi deseti,tam bych chtěla žít.Budu muset prozkoumat i tento kraj,nikdy jsem tam nebyla,ale je tam krásně.Už aby bylo jaro,těším se na teplo až vyrazím někam na výlet.Jiřinko,teď jsem si přečetla,že jsi nemocná,přeju brzké uzdravení,opatruj se KOČKO!!!.Myslím na Tebe.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, to ti přeju, aby ses tam podívala. Chaloupka je rodný dům A.Jiráska. Na Broumovsku jsme měli párkrát dovolenou, ale nejhezčí se mi to jeví, když na podzim jsou barevné stromy.
      Za držení palců děkuji moc. Jiřina z N.

      Vymazat