středa 29. března 2023

Jarní

 Aby to tu nevypadalo pořád jako U Suchánků na dvoře, vymyslela jsem na dnešek téměř aktuální příspěvek - a cože mě inspirovalo, milé KOČKY, .................to byste nevěřily:

jednou jsme si to namířili na dovolenou do Jedovnice a bylo těsně před  Velikonocemi - stavili jsme se v Předklášteří ( klášter - nádherný objekt! ) - a také ve zdejší hospůdce klášterního pivovaru na jídlo a tam se mi to stalo: vrchní mi nabídl Zelené pivo, že ho tam vaří jen na Velikonoce ( později jsme ho dostali také jinde po republice).

A protože se svátky kvapem blíží, napadlo mě udělat na dnešek příspěvek pivní. Jak jednoduché, že? Manžel pije pouze nealko a to jen jednu zn., takže k velké spotřebě piva v republice musím občas přispět já, konzumací černého piva se sice málo, ale přesto snažím.

z toho Předklášteří fotku piva nemám, tak dám fotky jiné - 

















v tomto městečku, kde by do Brna kamenem dohodil, je památek více,  o kostele se píše:
Románsko-gotický klášterní kostel, jehož bohatě zdobený západní portál je jedinečnou ukázkou raně gotického umění ve střední Evropě. V uměleckém provedení portálu se prolínají zkušenosti kameníků ze severní Itálie obohacené o poznatky francouzské gotiky. Byl postavený v letech 1233–1240.

a víte co, milé blogerky, bylo by nevkusné sem dávat něco o pivě, když tu máme takovou věhlasou památku, já to pivko přilípnu jindy?

30 komentářů:

  1. Jiřinko, další krásné místo. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
  2. Jiřinko, ráda jsem zavzpomínala na zastávku, ze které máme celkem rozporuplné pocity. Krásu kláštera lehce "okořenily" pracovníce památkového ústavu, jejich neochota a nepříjemné chování... V pivovaru jsem taky byli, manžel si vezl láhev domů na ochutnání.
    Zelené pivo si dal v Břevnovském klášteře...
    Měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, někdy jsou to paradoxy a někdy jen Doksy. Já si nemůžu vzpomenout, kde nám také nabídli Zelené pivo, ale časem na to přijdu.
      Helo, to by chtělo jet někam, kde by sis spravila chuť. Pac Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko to jsou úžasné fotografie. Ten portál je překrásný nádherně zdobený. Moc jsi mě potěšila nádhernými fotografiemi z míst, o nichž jsem neměla ani tušení. Díky za krásnou podívanou a seznámení se takovým skvostem. Přeji Ti krásný, pohodový a odpočinkový den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, škoda, že nám ty vlaky tak rozházeli, jinak bych ti řekla, jeďte tam s manželem vlakem. Ale to by sis dneska dala!
      V okolí je také plno zajímavostí!, ale to už je na auto ( Veveří, Pernštejn a další)
      Moc zdravím na sever.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Nádherný portál ! Krásné místo! Prima fotky!
    Hezký klidný den, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Jiřinko, krásné fotky. Kouknu, kde to je. Když blízko Brna, tak by se tam dal naplánovat výlet i od nás. Zelené pivo jsem ještě nepila, ale černé mám ráda. Jenže na pivo mám chuť jen když obědváme někde v restauraci, většinou o dovolené. Měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, jestli já nejsem tvoje jednovaječné dvojče? mám to stejně. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Lezarts

    Myslím, že jsi klidně k té krásné gotice mohla i to pivo přidat. Vždyť mniši ho také vařili a hojně konzumovali :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, to byli podnikaví lidičkové! Pivko bude zítra. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Ahoj Jiřinko, krásné fotky místa kde jsem nikdy nebyla.Zelene pivo jsem ještě nepila, když nemám v sobě žádné léky na bolest(zabydlela se u mě altrosa mám ji v obratlech, kyčli,rukou, kotníku)tak si dám sklenku piva s velkou chutí.Posilam moc pozdravů Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, tak to já ti na bolesti budu posílat léčebnou energii z fotek po Čechách, Moravě a Slezsku, snad to pomůže a pak si dáš pidipivko. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Krásné místo a nádherně zdobený portál.Manžel je velký pivař a k svátku dostal na ochutnání
    dárkové balení zeleného piva.Pořád je nenačatý,tak nevím,kdo ho vypije.Já jsem abstinent.
    Jiřinko,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, já sice abstinent nejsem, ale od r.2017 jsem přestala pít víno, neb mi to za 1. přestalo chutnat a později jsem za 2. zjistila, že za tím je Vetřelec a není radno se s nám o tom hádat.Tvrdý alkohol není a nebyla moje parketa - tak jednoduché to mám.
      Jedno černé pivo na výletě neberu za alkohol, ale náhradu polévky.
      Bohužel, na mne má pivo uspávací účinek.
      Tak ti přeji pěkné počasí, ať můžete výletit. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Klášterní kostel je krásný, určitě hezčí než zelené pivo. To vypadá dost jedovatě a na jeho chuť si nepamatuji, měli jsme ho také na Velikonoce v jedné restauraci. Jinak pivo mám ráda, dávám si s chutí. Měj se hezky, zdravím 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, mně se stalo dvakrát, že mi číšník něco nabídl a že když mi to nebude chutnat, nemusím to platit.Poprvé to bylo v restauraci U Jezírka naproti ZOO v Liberci - o Vánocích rybí polévku a jelikož byla skvělá, snědli jsme ji s manželem a dcerou a zaplatili, a podruhé to bylo právě Zelené pivo v Předklášteří. Prý to barvěj dubovými výhonky nebo co.
      Hezký podvečer. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko, tak to jsi mě vypekla. Já čekala orosené sklenice :-) Pivíčko jsem i čepovala, ale moc jsem ho nevypila, jen tak malou sklenku na ochutnání. Pak mám těžké nohy :-) Krásné fotografie, jdu se ještě pokochat.

    OdpovědětVymazat
  11. Jiřinko, nádherné fotky z Porta Coeli.👍👍👍 Mystické místo, které mám moc ráda.
    To pivo mi ani nechybělo. 😀
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, taky mám k těm starým stavbám zvláštní vztah. Hezký večer.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  12. Jiřinko, to je krásné místo. Abstinent nejsem, ale pivo nepiju, nechutná mě. Mužský řííká, že si dá i za mě :o). Pozdravuju, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, já tomu taky moc nedám, vlastně doma máme jen to nealko. A protože na výletech často pro sebe objednám sladké jídlo, tak k tomu ani pivo nejde, ale zítra tě přesvědčím, že pivo občas piju. Krásnou dobrou noc. Jiřina z N.

      Vymazat
  13. Jiřinko,moc hezky výlet. Naší. chlapi mají smůlu na výletě mohou ať už k obědu,či na žízeň jedině nealko, řídí. Zelené pivečko jsem ochutnala, no žádná sláva,buď bažant,nebo pomelo grep nealko 🥰

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, znám dva řidiče, kteří své manželky ochotně vozí na výlety, ale jen do večera, pak si musí dát pivo a konec s ježděním. Jiřina z N.

      Vymazat
  14. Jiřinko,z Jedovnice pochází má bývalá kolegyně,má tam ještě rodiče,často nám ukazovala fotky,jak je u nich krásně.Zelené pivo jsem ještě nepila,ale černé mi celkem chutná,i když dám jenom jedno.Dala jsi sem opět hezké fotky,ráda jsem se podívala.Přeju krásný den.Marta.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, to byla tehdy krásná dovolená v Jedovnici, pěkné ubytování a výlety do okolí, počasí nám nahrálo, i když nebylo ještě příliš teplo, ale už se vše zelenalo. Denně jsm eobráželi pamětihodnosti v okolí.
      Např. jeskyně, Křtiny, větrné mlýny, Rudické propadání a pod.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  15. Krásné místo. Párkrát jsem tam byla. Kdysi v dávnověku, jsem byla i uvnitř. Netuším, jestli to dne vůbec jde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, taky nevím, už je to několik roků, co jsem byla uvnitř naposledy.
      Jiřina z N.

      Vymazat