pondělí 20. března 2023

Orchideje

Aneb volné pokračování ze včerejška: moc ráda bych vám, milé KOČKY, ukázala všechny orchideje a ostatní květiny vystavené ve Fata Morganě v Praze, které jsme měly možnost vidět s Janou a s vnučkou v sobotu, ale to by mi tady na blogu opravdu asi neprošlo, neb jsem tam nasekala fotek až příliš. Některé se díky zamlženému objektivu ani pořádně vyfotit nedaly, i tak mám snímků dost. A na to, kolik tam bylo lidí, mám fotky docela bez návštěvníků, ó, já se mám...

Pokusím se vám udělat takový solidní průřez tvary, barvami a množstvím květů na stopkách...Máte to ode mne grátis.




































Mám pocit, že výstava byla prodloužena do konce března, ale pro jistotu si to ev. ověřte.




Krom orchidejí bylo místy vidět i jinou zeleninu.


















29 komentářů:

  1. Jiřinko, to je nádhera. Krásná záplava květů a těch barev. Víš, že jsem doma orchideje nikdy neměla? Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, ty máš zahradu a doma květin dost, ale mám kamarádku a ta má orchidejí plná okna a stále jí kvetou.Jak to ta Irenka jen dělá?
      Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Úchvatné!
    Jiřinko, moc děkuji za tu krásu!
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, vstupné bylo pro mne 1,- celou Kč, ale ta hodina čekání ve frontě! tak to tady musím prodat, hihi.
      Ani se mi nechtělo odejít. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko,nádherné a ty neskutečné barvy.Mně doma kvete všech osm a skoro celý rok.
    Žádnou orchidej jsem si sama nekoupila,mám je od rodiny a přátel.Proto je mám ráda.
    Měj hezký začátek nového týdne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, některé ty květy jsou uvnitř tak zajímavé, o barvách ani nemluvím. Ty máš doma malou botanickou, tak se můžeš kochat průběžně.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiří ko, to jsou krásné květy a těch barev a tvarů! Nádherná výstava. Pár jich také mám, ale stejné tvary . Tady jsou různé, trubkovité, hroznovité, tak že když se sejdou všechny na jednom místě, tak je to paráda. Děkuji za krásnou podívanou a přeji ti hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, na mne udělaly největší dojem ty květy, které byly jakoby kostičkované - kanafáskové. Dojem, že jsi v džungli, byl umocněný tím šuměním vody z vodopádu a křikem ptactva ze skrytých amplionů.
      Jen ti hadi a pavouci tam nebyli, naštěstí. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Milá Jiřinko, zase se mi chce říct, to je krásy na tom světě :-)
    Zdravím po svižném a náročném týdnu, kdy ovšem nejkrásněji bylo ve čtvrtek na Karláku, kdy jsem slyšela to vytoužené a vymodlené "je to slušný". Tobě to nemusím říkat. A všechny Tvoje příspěvky a fotky byly velkým povzbuzením a vzpruhou, moc za ně děkuji. Trojský zámek znám, ale Tvoje detaily soch - no, to prostě nemá chybu. Musím se tam vypravit znovu, slibuji si to již nějaký čas. A překvapilo mne Kladno, mile. A orchideje to jsou modelky!
    Přeju Ti hezký týden a samé dobré zprávy! Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Evi, tato zpráva je za celý týden ta nej. Vázy v zahradě Trojského zámku jsou podle mne opravené a vše tam vrcholí k otevření a brzy tam pokvetou i nějaké stromy, pár dní sluníčka a bude to jedna nádhera.
      Na Karlák jdu zítra, ráno chemoška a pak na stehy - tak se netěším, ale co nadělám.
      Ve čt večer ale jdeme do divadla, tak to musím brát, jak to je.Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Jirinko milá, držím palce na zítra, bude dobře a uslyšíš to kouzelné slovo. Ať se líbí divadlo, to a koncert je vždycky taková náplast na trable života. Pa Eva

      Vymazat
    3. Děkuji ti, Evi, držím palce, ať je dobře. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko, to je pastva pro oči. Nádhera. Já mám doma dvě, jednu po mamince, která ji nekvetla a jednu maličkou od syna. Oběma prospívá jen severní okno a kvetou stále. Ale tady se mi líbí i to prostředí, ve kterém rostou. Co nejvíce přirozených podmínek. Nemohu se na tvé fotky vynadívat. Hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, příroda ale umí, co? Některé vypadaly jako macešky, ty jsem neznala, jiné jako motýlci.Spravila jsem si chuť.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Ahoj Jiřinko,to je krása.Moc hezká výstava.Mam dva plné parapety orchidejí teď zrovna nekvetou,ale už mají nasazeno.Moc zdravím Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, byt bez zeleně si neumím představit. Mívala jsem 4 metrový fíkus, pak veliký ibišek a jednu takovou kytku s velikými listy, jako voděnku, ale to je dávno, moje mamka zas měla nádherný asparágus. V nynějším bytě ( malém ) máme jen menší kousky. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Asi takhle. Tam bych se posr..a! Ten bílý kaktus sháním už strašně dlouho, ale ještě jsem neměla štěstí. A měli tam mojí celogyne :) .... strašně moc toužím i po Vandě nebo Catleyi. Snad se někdy poštěstí zakoupit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, v prodejně dole prodávali různé, ale já tam raději nešla a Jana se vrátila s prázdnou, že to mají drahé. A především, když toužíš po něčem speciálním, tak to je napínavé. Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Jo, Vendy a nejvíc jsme se nasmály, že to měly být květiny vietnamské džungle a pak jsme tam natrefili na partu Vietnamců, kteří se tam každý s každým fotili...a musela jsem dost dlouho čekat, než vyklidili pole...Jiřina z N.

      Vymazat
  9. To je krásné pokoukáníčko, díky za něj. Hodina je sice hodina, ale odměna byla skvělá 😉😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, nám to kupodivu uteklo, vnučka si četla knihu a my s Janou jsme to prodebatily. Já jí vždy říkám: 12 let jsme byly ve vězení a když nás pustili, povídám - přijď k nám a dopovíme si to.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko, nádherně jsi orchideje ve Fata Morganě zdokumentovala. Pokochala jsem se tou nádherou. Já musela většinu těch svých loni zlikvidovat, byly napadené nějakým hmyzem, který vytvářel medovici. Zkusila jsem kde co, ale pak došlo na radikální řez. Mám pouze několik druhů dendrobia.
    Děkuji za krásnou exkurzi a přeji hezké dny. 👍🌸👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, řezané dendrobium jsem jeden čas ve fialové ráda kupovala jako kytku - pro oslavenkyně. Měj se, Álo, moc hezky. Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Jiřinko, ty orchideje jsou nádherné! Jsem ráda, že jsem to měla bez fronty a bez mačkání se mezi lidmi :-) Krásné fotografie. Mám moc ráda botanickou v Praze - i tu venkovní. Děkuji za fotky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, tam bych šla bývala také, ale už bylo pozdě a musely jsme to ukončit. Tak příště, mám totiž ráda ty výhledy od kaple dolů k zámku. Jiřina z N.

      Vymazat
  12. Jiřinko, to je krásná podívaná ! Vybrala bych si... Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, každá kytička je asi hezká.Některé tvary i barvy mě tam dost překvapily. Jiřina z N.

      Vymazat
  13. Lezarts

    Je nebezpečné, pro milovníky této květeny, vidět tolik krasavic pohromadě! Pokochala jsem se!!!

    OdpovědětVymazat