středa 17. května 2023

Jedem přes vesnice

 Občas, když jedeme k našim mladým, vezmeme to přes vesnice, kde vím, že jsou nějaké ty pro mne zajímavé stavby:

jako třeba tato výprava - ( a musím se přiznat, že já v takovém případě nikam nespěchám, pěkně si vše prohlédnu, pokud to je možné i nafotím ): tohle ale patří mezi moje hodně fousaté fotky!

Snad vám to nebude vadit, milé KOČKY?

Vyšehořovice:



Tismice :














Od té doby jsme se tam stavovali vícekrát a nikdy otevřeno nebylo...

píše se  o něm - Tismický kostel patří k nejkrásnějším stavitelským památkám románského slohu v Čechách. Jedná se o trojlodní basiliku, vystavěnou ve 12. století. Nalezneme zde tři apsidy a dvě průčelní věže. Lodi baziliky jsou od sebe odděleny střídavě pilíři a oblými sloupy. Zdivo kostela tvoří kvádry hnědého pískovce, jehož barva přechází do různých tónů červené. Původní uzoučká románská okénka byla v r. 1755 rozšířena do současné podoby. Hlavní loď je klenutá, boční lodi mají strop rovný. V jižní zdi vede do postranní lodi gotický portál z 15. století, nad nímž je zasazen do červeného pískovce tesaný erb, představující poprsí muže stojícího mezi dvěma buvolími rohy.

Na skok v obci Přistoupim : ( tehdy poprvé )





zbytečně manželovi neříkám, že u nás jsou památky na každím kilometru...




14 komentářů:

  1. Potvrzuješ rčení, že perla se dá najít ledaskde. Nádhera! Tohle se mi fakt líbí!
    Jiřinko, moc tě zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, třeba na Moravě se nám líbí některé vesnice moc a škoda, že už tolik nejezdíme po vlastech Českých.Zrovna před pár dny mi před domem někdo v noci ukradl všech 12 krásných, statných různobarevných tulipánů a nyní čekám, kdo ukradne právě rozkvetlé kosatce ( stejně ve váze nevydrží ). To jsou prostě zlodějské Neratovice a mně čert z toho bere.
      Jak to není oplocené a pod proudem, mám smůlu.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko i pro mě jsou takováto místa hodně zajímavá a tu krásu si na nich najdu. Kamenné kostely jsou opravdu z těch nejkrásnějších, protože na nich není omítka a neopadají...a tak vypadají nádherně po celá léta. Moc krásné fotografie jsi zase přidala a navíc z obcí, které ani neznám. Měj se moc pěkně a děkuji za krásnou podívanou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, my jsme to území od Českého Brodu ke Kutné Hoře a od Kostelce n.Č.Lesy ke Kolínu procestovali kdysi křížem krážem ještě v době, kdy jsem žádný blog neměla. A nyní není možné, abych vše znova kvůli blogu pojezdila...i když - občas se někde zastavíme a dívám se, zda se něco zlepšilo.
      Stejně tak Kolín, Pardubice a Hradec Králové i jiná místa, především Šumava, už bych to ani fyzicky nezvládla dělat denně 23 - 25 km, jako kdysi. Tak si už dávám kratší trasy. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Lezarts

    Tak to jsou krásy, které mám na dosah nohy( po pravdě auta)👍. Děkuji za dokumentaci o Tismicích. Už jsi v Přistoupimi byla na prohlídce zbytku tvrze?Zda ne poradím, jak na to.
    Škoda, že v naší vesnici není žádná památka, jedině snad já. Třeba budu jednou i vyhlášenou troškou, hodna návštěvy😀😂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, třeba bude u tebe bronzová deska ! Ohledně tvé nabídky, už je to druhá podobná a brzy ji využiju.
      Pozdravuji a s kafíčkem v zahradě:ať se daří. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. Maruško, ty Tismice bych mohla někdy pofotit i lépe, až bude hezky. Celá oblast od Českého Brodu ke Kolínu a Čáslavi a okolí ( Kutná Hora a další ) je to samý zajímavý objekt.Maru, měj se hezky. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko, nádherné fotky. 👍👍👍 Znám z těchto vesnic jen Vyšehořovice, ty druhé jsou pro mně zatím velká neznámá. Děkuji moc za krásnou prohlídku.
    Měj hezké dny a opatruj se. 💓🍀🌸

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, mám rodiče pohřbené v Čelákovicích a tak někdy spojíme cestu na výlet s tím, že se pak stavíme tam. ( další hroby příbuzných máme v Kamenickém Šenově a v Rumburku - tam už je to obtížnější zajet - poslední dobou).
      Alenko, plánů na cestování po republice mám spoustu, ale zatím mi pod nohy házelo klacky zranění manžela a auto, které včera konečně dostalo léčebnou kůru.
      Tak uvidíme, co bude. Zdravím na B.H. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Odpovědi
    1. Máme tady hodně zajímavých památek, že? Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Krásné,Jiřinko,moc.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Marťo, do téhle oblasti jezdíváme už dlouhá léta, když manžel chce někam jen na ,, krátkou,, trasu - ale i tak je tam co objevovat a obdivovat pořád.
      Jiřina z N.

      Vymazat