čtvrtek 3. srpna 2023

Daleký výlet

 Druhý den pobytu - tedy ve středu 26.7.23 - byl v plánu výlet na Dukelský průsmyk a památník zdejší bitvy v I.sv. i ve II.sv.válce + Památník příslušníků 1.československého armádního sboru ve Vyšném Komárniku - Dukla je obcí už v Polsku...

Milé KOČKY, cestou jsme navštívili dva z osmi Uneskem zapsaných dřevěných slovenských kostelíků. První byl v obci Ladomirová a druhý v Dobružalu, ovšem z busu jsme jich viděli více a jeden hezčí než druhý. Taktéž zdejší zvonice jsme obdivovali, kostelů se tu vyskytuje hodně, každá církev má svůj a tak není neobvyklé, že se kousek od sebe v obcích vyskytuje řeckokatolický, protestantský a pravoslavný, katolický a místy jsou i synagogy, ovšem ty jsou s velkou pravděpodobností bez věřících.

Památník dukelské bitvy:













Ladomirová:









Dobružal:












přemístili jsme se pak do lázeňského města Bardejova, kde jsem byla velmi překvapená: ale o tom asi jindy?



20 komentářů:

  1. Jiřinko, na Dukle jsem byla jako dítě a to už je fakt dávno. Kostelíčky jsou kouzelné, je vidět, že Podkarpatská Rus je za rohem...
    Děkuji za reportáž a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Dukle si po sdělení, kolik lidí padlo na obou stranách konfliktu, člověk uvědomí, jak je válka hnusná.Helenko, nakonec jsem byla ráda, že jsem nahoru, na rozhlednu, vyjela, i když jsem tam původně nechtěla. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, kostelíčky se mi moc líbí. Měj se dobře, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, ty dřevěné kostely byly důvod, proč jsem trento zájezd koupila.
      Přeji ti klidný a slunečný den. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Kostelíčky jsou moc pěkné. Určitě za zastavení se u nich stojí.
    Klidný den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, my jsme měli za pobyt celkem 4x komentovanou prohldku v těchto dřevěných kostelích a nelituji. Osm z nich je zapsaných v UNESCO. To o něčem svědčí. A díky, že se zachovaly.
      Hani, měj se hezky. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Lezarts
    To jsi si určitě ty dřevěné kostelíky užívala! Pěkné stavby!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, bylo tam málo světla ( mají malinká okýnka ), někde se smělo fotit a jinde ne, ale zásadně bez blesku a tak fotky nic moc, i tak to bylo hodně poučné a byl to hlavní tahák pro zakoupení tohoto zájezdu. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko, to jsou opět nádherné fotografie
    Ty kostelíky jsou opravdu úžasné. To je pastva pro oči. Na Slovensku se veškeré kostely zachovaly, protože tam byla vždycky většina lidí věřících, kdežto v Čechách byla v určitou víra spíše pronásledována a věřící mívali mnohdy vážné problémy. Mnoho kostelů zvláště v pohraničí, se zbouralo, jiné zchátralá tak, že už se ani nedaly opravit. Byla taková doba. Děkuji za hezkou podívanou a přeji Ti krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, máš pravdu, já na to koukám z jiného hlediska, než jako věřící, ale rozhodně jsem pro zachování všech takových staveb, dost mě udivuje, že církve tomu moc nedají, ač peníze mají.No, jak která.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Ahoj Jiřinko,tak to byl moc krásný výlet zajímalo by mě úplně všechno a určitě bych to chtěla vidět.Moc zdravím Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, jezdili jsme na výlety každý den a vždy bylo něco opravdu překvapivého a pro mne nového. A cestou jsem obdivovala krajinu. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Na Dukle jsme byli,to byl s námi na dovče syn a pánové mě přehlasovali.
    Nějaký dřevěný kostelík jsme také viděli.Ty tvoje jsou nádherné.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, však chlapi, přítomní v zájezdu, tam šli všichni a my ženy jsme to ,,nějak,, vydržely. Zaujaly mne tam panely s historickými údaji - od Marie Terezie po II.sv. válku.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Ahoj Jiřinko, to jsem ještě neviděla krása, moc krásné fotečky super podívaná,Jednou bych to chtěla vidět naživo. U nás je ještě jeden v Bystřici dřevěný kousek od Třince tak se tam chystáme zajet jak nyní vypadá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky a vítám tě na mém blogu, snad tu najdeš i jiné zajímavé články a fotky. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Krásně jsem se tu pokochala, moc pěkné fotky Jiřinko ♥

    OdpovědětVymazat
  10. Jiřinko,ty dřevěné kostely,to je něco,že.Taky se mi moc líbí.Už jsem se tady u tebe zmiňovala o kostele ve Velkých Karlovicích,který dostal před pár lety novou krásnou střechu,je hezký a často tam jezdím,protože tam mám kamarádku,bývalou kolegyni.Na Dukle jsem nebyla,ale vím o čem je řeč a jak píšeš,na takových místech si člověk uvědomí,jak je válka hnusná a jaké krutosti se děly a dějí.No smutné téma.Ale tvoje fotky jsou hezké a děkuji,že jsem se mohla podívat! Opatruj se,KOČKO! Pa Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, na Velké Karlovice máme s mužem ty nejlepší vzpomínky, kdy jsme tam byli asi 4 dny ubytovaní, protože jsme utekli z Ivachnové na Slovensku, kde jsme se naštvali a zrušili smlouvu. Tuším, že v roce 2007?
      Jiřina z N.

      Vymazat