úterý 31. října 2023

Výprava

 Pouhé čtyři dny a jedna noc a co vše může člověk vidět, zažít, s čím se potěšit a nebo pozlobit, o tom bych vám, milé KOČKY, v několika dalších dnech chtěla napsat a fotkami doložit svá tvrzení - jako ostatně vždy, když připravuji něco na blog.

Koupily jsme si s mojí sestrou Helenou kratší zájezd do Alsaska ( kde jsem kdysi několikrát už byla - třeba s Janou ). Tentokrát byl program zase malinko jiný, nerada jezdím na úplně stejná místa. V plánu bylo navštívit vystavené chryzantémy ve městečku Lahr, podívat se na mnohá místa Route de Vin, nakouknout do některých vesnic a vinic na ní a především pokochat se krásou měst Colmaru a Štrasburku. Byly domluvené návštěvy sýrárny, výroby vína, taktéž piva a nákupy v nich. Také nás čekal skanzen, plavba lodí a další lákadla.

Cestovka a její zákazník si to hezky malují a počasí vám v tom pak nadělá guláš, ze kterého by i Maďaři měli dost. Třeba vyjet na Grand Balon - hezký nápad, ale přijedete nahoru, tam vichr a déšť, naštěstí byla otevřená restaurace a vedle zvala prodejna produktů z medu - a hned je náhradní program. 


Zato cesta dolů Vogézami - učiněná nádhera - barevná pole lesních trav, borůvčí, křivolaké stromy ošlehané zimními vichřicemi a množství mechů a lišejníků. Jen se to za jízdy a v dešti z busu nedalo fotit, budeme si to muset pamatovat. Byla i fotopauza na dvě fotky u Bílého jezera!:

























Ukáži vám (a to na přeskáčku) některé momenty naší spanilé jízdy, která se odehrála 
čt 26.10. - po 30.10.23 do tohoto kouzelného kouta Francie. ( občas v minulosti patřilo Německu).
Na zítra vám, milé KOČKY, slíbím ty chryzantémy...

24 komentářů:

  1. Krásné místo. Škoda, že počasí úplně nevyšlo . Za slunečného dne je to určitě veselejší. I takto je to moc hezké a s tím oparem zajímavé. Těším se na pokračování. Měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, ono se mělo jít ještě na jeden vrchol Vogéz, ale v tom počasí by to nebylo vhodné, i tady, u jezera, jsme udělali jen pár snímků, neb hustě pršelo. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko milá, těším se zítra. K Vogézám jsem také kdysi přivoněla, jen v létě, a bylo to také úžasné. Ovšem s tím mlžným oparem ......."tajem", jak říká Helenka v Hrdém Budžesovi.
    Měj se moc hezky. Pa Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Evi, Alsasko jsem viděla - tuším, že asi 4x - a to pokaždé trochu jinak a jindy, takže jsem docela nabažená a spokojená. Dost tam podražilo a taky ve Štrasburku chodili ozbrojení vojáci a člověka napadá leccos. Dost jsme si tady, v Evropě, s některými přišedšími naběhli! Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Moc se těším, Jiřinko! Už tahle ukázka stojí za to!
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, snad vyberu to zajímavé, fotek jsem nasekala asi 1600 a těžce se vybírá pro blog. Jenže čas na nějaké dlouhé focení nebyl a tak jsou to snímky od boku. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Ahoj Jiřinko, krásné fotky už se těším na zítřejší článek.Moc zdravím Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, připravila jsem střípky ze zájezdu asi na týden. Měj se moc hezky. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. U nás bylo počasí podobné,ale i tak se mi tvoje fotografie líbí.
    Měj se Jiřinko hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, manžel mě denně informoval, jak je v N. a jak bude tam, kde jsme se pohybovali, duha byla téměř denně. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Lezarts
    Jsem natěšená co nám ukážeš z míst, které tak důvěrně znám. Voges jsou krásné v každém ročním období, ale za hezkého počasí ještě více! Je Škoda, že jste přišli o ten jediněčný výhled z Grand Ballon :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, na tebe jsem tam samozřejmě myslela a dumala, kde to znáš.Je to nádherný kus země, ani se čápům nedivím, že se tam vracejí. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Počasí se prostě neptá ! Ale i tak jsi sem dala krásné fotky. Mají v sobě trošičku tajemna.
    Ve Francii jsem nebyla, takže se těším na další fotky.
    Měj klidný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, ve Francii se mi líbilo všude, Alsasko je nádherná oblast, a ještě mi zbývá asi 4 velké kusy Francie vidět, ovšem vzhledem k situaci nevím, zda se to povede. Budu na tebe při výběru fotek myslet.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jééé , já včera přiletěla z Paříže. V sobotu pršelo, jinak jsme měli modrou oblohu a sluníčko. Tvoje fotky se mi ale moc líbí. Nikdy jsem v této části nebyla. Těším se na pokračování.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsi měla, Evi, lehčí cestu, my jsme byli busem. Tentokrát jsme hrozny na vinicích už neviděli, na rozdíl od Mosely a Rýna, před časem, to se fotilo líp.
      V Paříži jsem už delší dobu nebyla...
      Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko, škoda, že se k zájezdu nedá objednat i hezké počasí, ale i tak jsou fotky krásné. Mám ráda fotky vodních ploch, takže ty jezerní si užívám. Měj se hezky, pá 😉😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, tak to přidám i nějaké od vody, přeji hezký večer.
      Dnes bylo mokro i v Praze, musela jsem tam - já dám vydělat jak cestovkám, tak doktorům...
      Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko ahoj, tak Ty jsi se nám zase toulala :o). Tak to byla dlouhá cesta busem, s kterou CK jste jely, jen tak pro zajímavost... Pá Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, tohle bylo od CK Geops, s těmi já jezdívám, ale oni si s Mayerem a jinými CK zájezdy různě přeprodávají.
      Nejraději jezdím s těmi, kde mají pěkné ubytování a už je znám.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Za každého počasí Čech cestuje a neodradí ani deštivo. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, popravdě letos to bylo poprvé z mnoha let cestování, kdy mi počasí nesedlo, jak v Irsku, tak na Slovensku i nyní v Alsasku často pršelo.Ale, nejsme z cukru...
      Jiřina z N.

      Vymazat
  12. Odpovědi
    1. Šárko, děkuji. Bohužel pršelo a tak se jelo dál. Jiřina z N.

      Vymazat