pondělí 12. února 2024

Ty pondělky

 Milé KOČKY, nevím, jak Vy, ale pokud nemusím k doktorům a nebo mi není úplně špatně, většinou si na pondělí nechám nějaké to uklízení a praní a podobné zbytečnosti, jak glosuje můj manžel. Důležité pro něho je, aby to byly činnosti, do kterých ho ideálně nezapojuji.

A tak jsem dala prát ručníky a další prádlo, mezitím jsem umývala nějaký nábytek a u toho jsem si uvědomila, že třeba židle, od firmy TON, má pro mne větší cenu, než jen sedací, zavzpomínala jsem na to, že jsme jeli vlakem s mužem a dcerou na LVT - že nevíte, co to bylo? Liberecké výstavní trhy, řekly by některé moje milé blogerky, taky pamětnice. A tam jsem židli koupila, za 118,- Kč ( jak dokládá cedulka nalepená pořád ještě zespodu na sedáku ) a mám ji ráda dodnes, dcera na ní ve vlaku cestou zpátky seděla a měly jsme  toho legraci.  Funguje jako pátá ke stolu. Židle, ne dcera. Taky jsem tam tehdy koupila na lampu stínidlo a měla jsem ho na hlavě jako klobouk a manžel se za mne jistě hodně styděl, že dělám kašpara. Manžel si vzpomněl, že jsme tehdy po nastěhování do spolanského bytu 2+1 platili 113,- Kč nájem a náhle se tu mezi námi rozproudila živá debata o věcech dávno minulých. Byl to rok 1983 a mně se tady tehdy nelíbilo. ( rovina, smrad ze Spolany, žádné kopce ani lesy ).

Taky jsem našla památník, měly jste, milé blogerky, některá památník? a pamatujete si, co vám tam kdo napsal? Já si pamatuji hlavně to, co jsem nakreslila - ač to neumím - do památníku dceři. Ptáčka, kterého by nepojmenovala ani Jára z Rumburka a že jich na okně mívá spoustu. Něco mezi sýkorkou a vrabcem a trochu možná kolibřík? Zato opsaný veršík plný moudra byl v pořádku.

Mějte se krásně, ženušky a hospodyňky,  a když už musíme uklízet a dělat pořádek v bytě, ať nám to dělá radost.



svícínek jsem dostala, já sama sebe moc neoslavuju:





bílá a žlutá - mám ráda tyhle barvy, jsme na tom s papežem stejně - 


a k tomu občas něco zeleného - 



Pěkný začátek týdne vám všem.

 

22 komentářů:

  1. Stáni, moc pěkné to máš doma. Já jsem taky měla památník a myslím, že ho ještě někde v knihovně mám, musím se po něm podívat. Měj pohodový vstup do nového týdne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, dneska už asi památníky nefrčí...Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, u vás doma je moc příjemně a útulno. TON židle, to je poklad - ty starší se prodávají za tisíce...
    Přeji příjemné pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, taky jsem mohla tu židli, o které se tu zmiňuji, vyfotit, že? To máš jako křesla od Halabaly, dvě vyhodili rodiče manžela a dneska je to super úžasná věc.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko,máš to doma hezké a útulné.Já uklízím průběžně,u mě je to více o tom,že vymýšlím,
    co bych změnila a přestěhovala.Je to můj koníček,mám ráda změny.Naštěstí máme velký byt
    a tak se mohu realizovat.Akorát v manželově pokoji uklízím v pátek,kdy jde s kámošem na pivo.Nemá rád,když mu běhám před televizí s hadrem a smetákem.Památníčky mám schované.Mám i svých dětí.
    Hezké uklízecí pondělí

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, taky uklízím průběžně, ale v pondělí si udělám čas na vícepráce, hihi.Když jsme bydleli ve Výběžku ve velkém bytě, tak to byla jiná, stěhovala jsem často. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko, máš to krásně vymazlené. 👍👍👍
    Památník jsem samozřejmě měla, asi jako každá holka v té době. A na LVT jsme jezdívali jako rodina pravidelně a pak i když jsem byla už vdaná, tak jen s mužem. Dodnes mám z poslední návštěvy odtamtud kožešinové paleto, sice už je "demóde", ale ještě jsem ho nevyhodila. 😀 Můj muž říká, že hřeším na dostatek prostoru, ale já nejsem "vyhazovací tip". To mně musí chytnout a pak to lítá.
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, s přibývajícím světlem a sluníčkem mě to naladí, nejraději bych vše předělala, natřela, změnila, ale moje žába na prameni nemá ráda změny a hájí svoje kouty vlastním tělem. Je to zábava. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Lezarts
    Měla jsem v plánu taky nějaký úklid, ale už mě nebaví. Ale nikdo to za mě neudělá, tak po Tvé povídce jdu do toho:-)
    Je u vás hezky útulno!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, já obvykle manžela vyplaším při větším úklidu, že to tu nejprve vypadá jako po výbuchu.Už to neřeším jako dřív sama za jeho nepřítomnosti, jsme oba v důchodu a tak občas dostane nějakou práci.Jenže - chlapi dokážou dělat jen jednu a na mne je to pomalé.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Na LVT jsme jednou byla jako dítě. Táta měl v Liberci strejdu. Koupili jsme tam i velký stan pro více osob a ten se tedy opravdu vyplatil. Vydržel toho s námi hodně. A pamatuju, si, že jsme ten stan hned v obýváku u strýce rozbalili a částečně postavili. Měl kovovou skládací konstrukci, která držela tvar a prastrýc nám dětem koupil balónky. Takový veletrh byl pro mne něco úžasného. Jinak já uklízím většinou v pátek a dlužno dodat, že manžel mi vydatně pomáhá. Vlastně já jsem takový předskokan (prach, umývání, leštění, praní..) a on pak mne dohání s vysavačem. Nikdy to dříve nedělal, ale v důchodu se nudí, tak se zpojuje sám od sebe. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně pro tyhle vzpomínky jsem dala zmínku o LVT, Maruško, na blog. Dík. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko na LVT jsme jezdívali pravidelně ještě když jsme měli auto. Nechali jsme ho vždy na okraji města a na trhy jsme jeli tramvají. Také jsem ještě nedávno měla odtud škrabku na brambory, ale už se rozsypala. Tam se mi při jednom kulturním programu zprotivila a to dokonale, zpěvačka Heidi Janků, když se malého kluka asi pětiletého, ptala jestli chodí do školky a když řekl, že "ano", tak se ho přímo dotěrně ptala jestli už má holku a jestli už jí dal pusu a měla ještě spoustu dalších dost nepříjemných dotazů. Byla tak strašně dotěrná, že se chlapeček nakonec rozplakal. Od té doby ji přímo nesnáším. ale na LVT jinak vzpomínám docela ráda, protože se tam dala koupit spousta užitečných a hezkých věcí. Měj se pěkně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, byla jsem zvědavá, kolik lidí si na LVT vzpomene... do Liberce jsem jezdila s mojí sestrou na prázdniny k tetě. Rádi tam jezdíme i do ZOO. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Tak LVT nejsou pro mne neznámá. Jezdívali jsme tam každý rok docela dlouho. Památník jsem měla, možná někde zahrabaný je. Měly ho i vnučky. A jejich kamarádkám jsem se něco nakreslila. Z toho mého si pamatuji docela dost vepsaného. Třeaba - buď šťastná a čiň i jiné šťastnými ! :-). Uklízecí dny jsem měl v pátek, teď bych řekla, že v tom už nemám takový systém. Ale snažím se, aby pavouci naše bydlení neopletly svými pavučinami úplně :-).
    Měj se hezky, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já uklízím taky průběžně, ale ...když ještě chodil manžel na tři směny, tak jsem si uklidila a napekla a navařila v pátek a sobotu a neděli jsem si užívala...Teď si dělám co chci bez ohledu na den. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko máš to doma moc hezké a útulné. Už jsem tu komentář psala, ale asi bude ve SPAMu. Hezký den Jiřinko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, byl tam a už jsem ho vysvobodila. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Mě se vybaví jen "můžeš kreslit, můžeš psát, jenom listy netrhat" :-) Jiřinko, máš to moc útulné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, moc děkuji a máš pravdu, tohle bylo napsáno téměř v každém památníčku.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Jiřinko, památníky jsem měla dokonce dva, jeden mi však jistá paní učitelka už nevrátila poté, co mi slíbila nakreslit obrázek. Docela mě to mrzelo, ale aspoň ten jeden mi zůstal na památku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to škoda, tohle se stalo mojí vnučce, když byla na základce, psala si vždy prázdninový denník a paní učitelka si ho jeden rok půjčila a už ho vnučka nikdy neviděla!
      Já zas nepůjčuji knížky, neb se mi jich plno nevrátilo.
      Hezkou dobrou noc. Jiřina z N.

      Vymazat