sobota 25. května 2024

Bavorské kostely a kláštery

 S tímto příspěvkem budu mít, milé KOČKY, zatím největší problém a to z toho důvodu, že jsme navštívili tolik kostelů, bazilik a kapliček, že výběr bude velmi nesnadný. Třeba hrob sv.Valburgy, ( údajně je také v Hrádku u Sušice? ) klášterní křížovou chodbu a jiná církevní místa, kde je tradičně na focení málo světla.

No, pokusím se s tím něco udělat, abyste i vy měly představu, co jsme toho navštívili.






















tady se chystal na svůj koncert mladík - hrál na cello a my jsem si dobu poseděly a naslouchaly :








Ráda bych vysvětlila, proč sem pod fotky nedávám komentáře, co a kde to je ... info by bylo dost, jenže to nikomu moc neřekne a v konkr. v Bavorsku je toho tolik, že si  každý, pokud se tam někdo vydá, najde to, co ho zajímá 
každý kostel, který jsme navštívili, byl jiný a kdo a kdy ho postavil za čí peníze snad nemusím papouškovat z nějakého letáku.
Pro mne bylo velkým překvapením, že tam bylo, v katolické zemi, dost kostelů protestantských.Ty bych spíše čekala na severu, kde jsme to také před časem brázdily s Janou.


19 komentářů:

  1. Jiřinko, naprosto to chápu!
    Moc ráda jsem se podívala, jen vidět, jak se Bavorsko o své církevní památky stará...
    Přeji hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, každá stavba jiná a každá měla něco do sebe. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Na začátku fotografií jsou nádherné klenby. Pěkný víkend přeje a zdraví Večernice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Večernice, fotila jsem jako drak, mám na co koukat. Nejtěžší bylo vyfotit klenbu v kostele na snímku 11 odshora, bylo to k večeru a zvláštní světlo, ale některé ty fotky se docela povedly. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Krásná místa, krásné fotografie, Jiřinko. S tím focením církevních památek je opravdu někdy problém, některé jsou krásně prosvětlené a v některých člověk nevidí skoro ani krok :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, přesně, jak říkáš, ono záleží na tom, v jakou dobu tam člověk přijde a co je zrovna za světlo nebo šero. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko to je nádhera. Zaujaly mě hlavně varhany a nejvíc ty na 11 fotografii shora. I ty ostatní jsou nádherné. Obdivuji klenby, stropní výzdobu. Opravdu bylo na se dívat. Děkuji za nádherné fotografie a přeji Ti hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, nebýt fotek, ani bych nebyla schopna si to vše uspořádat, protože bych leccos za chvíli zapomněla. Ta chodba se sloupy mě vzala! Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Napíšu to jednou větou. Viděly jste spoustu krásy !
    Klidnou sobotu !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, asi tak. Jednomu kolikrát nejde na rozum, jak to tehdy dělali, že je to krásné a dodnes to drží pohromadě.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko, skvělá fotoreportáž a musím uznat, jsi borec tak se toulat ♥ Já nyní čekám na druhý termín kardio verze ☺ Měj pohodové dny ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, dnes jsem většinu dne proležela, musím si zase dát tělo na pár dní do pořádku a tak stále dokola. Je to ,,votrava,,........Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko,to je nádhera.Moc krásných památek jste viděly,zase jsem se pokochala.Obdivuju tě,máš fakt toulavý boty,paráda!Krásný víkend,Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, kdybys tušila - kdyby mi to Vetřelec nekazil, asi bych tomu věnovala víc.
      Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Ahoj Jiřinko,moc krásné fotky ráda jsem se podívala .Moc zdravím Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, už jen ty kostely a katedrály stály za prohlídku. A to jsem nevěřící. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Nejen u nás jsou krásné a zajímavé památky ♥ Moc pěkné fotky ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květuško, už na zájezdu před 3 roky jsem si ve Švábsku říkala, jak je znát péče o církevní památky v tamních kostelích a s našimi se to mnohdy nedá srovnávat, ale už se lepšíme. I když, - často jsou kostely u nás dlouho neotevřené a pak zatuchlé a je tam nevlídno. Církve dostávají prý velké peníze a v tomto směru to není nikde vidět.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Moc krásné, Jiřinko 😊 Ať jsme kdekoliv a potkám kostel, musím do něj nahlédnout... protože ta architektura... Vzpomněla jsem si na jeden kostel či chrám v Dubrovníku, kdosi tam hrál na varhany a já jen seděla a poslouchala a málem mi tekly slzy. Byla to nádhera 😊

    OdpovědětVymazat