pondělí 13. května 2024

Mělnicko

Nedá mi to, mé milé KOČKY, abych na závěr ,,seriálu,, nedala pár slov a několik fotek o kraji, kde již delší dobu žiju: o Mělnicku. Tak jako i jinde v České republice, i tady toho máme docela hodně, co by mohlo výletníky zajímat - a jsou li z druhého konce republiky, mají mnohdy málo informací - co se tu kde nachází:

Mělník: město nad soutokem Labe a Vltavy, bývalo věnným městem královen, tak jako několik dalších měst.







Vraňansko-Hořínský kanál: mate svým soutokem s Labem - navštivte zajímavé zdymadlo


Zvonice
: na Mělnicku a Slánsku jich znám docela dost - Krpy, Radouň, Mělník, Libiš, Obříství, Hostín u Vojkovic, Nelahozeves, Vepřek, Velvary mají dvě, Nabdín, Skůry, Želenice, Neprobylice, Kvílice, Tuřany, Řisuty, Přelíc, Sudoměř, Lobeč - zděná



zámek Liblice plus park, zámek a park Veltrusy, zámek a křížová cesta Liběchov, zámek Mělník a Hořín, hrady Houska a Kokořín + údolí 



Pokličky + zajímavé skalnií útvary v okolí, Mšeno u Mělníka a jeho vyhlášená plovárna



Vrátenská hora s rozhlednou a Nosálov! - s pěknými výhledy na Bezděz...


21 komentářů:

  1. Jiřinko, ty by si měla psát průvodce!
    Děkuji a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, to by mne bavilo, za ta léta už toho mám prochozeného hodně a nyní bych si to u psacího stolu zopakovala, hihi. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Ty mne štveš.:-)))) To je nějakých míst, kde jsem nebyla. Mělnicko neznám vůbec !
    Pěkný den, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, doufám, že tě štvu v dobrém - a třeba se na Mělnicko dostaneš a někam z toho se i podíváš a já bych tě vzala - dejme tomu - na místo ne tak známé, kde měla E.Pilarová chalupu - s výhledy na kopečky tyčící se severně - do Nedvězí - kousíček od Dubé.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, v Mělníku jsem byla, navštívili jsme zámek a prošli si město. Dřevěná zvonice se mi líbila moc, také mám nějaké fotky. Měj se hezky, pá 😃😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, tak to je prima, že máš představu o městě kousek od Prahy - já jsem tam byla prvně v r. 1969 - jela jsem si pro kočárek ( Liberta ) - bydlela jsem tehdy v Rbk. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko, to jsou moc hezké fotografie a pro mě mnoho hezkých vzpomínek. Máme to tam docela prochozené pěšky. Navštívili jsme v Mělniku i zámek, byli u soutoku, vystoupala jsem schody na věž kostela sv. Petra a Pavla, byla jsem i u té zvonice sv. Ludmily, vydrápali jsme se s manželem do toho hrozného kopce k jeskyni Klácelka a v Čertovým hlavám, nevěštíbvili zahrady u zámku v Liběchově. Jen u zámku Hořín jsem dostala vynadáno, že jej fotím, když jsou prknama zatliučená okna...zdymadlo v Hoříně se zrovna opravovalo. Teď už se tam s manželem nepodívám. Škoda. Je to krásný kraj. Děkuji za milou připomínku a přeji Ti krásné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, na některé výlety už musíme jen s nostalgií vzpomínat - stáří klepe na dveře a hltat kilometry už nám nesluší. Ovšem znát dobře svoji republiku je fajn a jsem za to moc vděčná, že jsem tu možnost měla. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Tak tady to znám i já)))
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, jak tebe znám, ty si všude najdeš něco dobrého na focení a něco skvělého k snědku. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Nelahozeves... Není to to místo, kde se narodil Antonín dvořák? Nebo on je to jiná Nelahozeves? V čechách je totiž spoustu stejných míst, která se jmenují stejně.
    Jinak, pěkné fotky jako vždy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nelahozeves - přesně to místo, o kterém píšeš, se zámkem Lobkoviců na kopečku nad Vltavou a kousíček od Kralup. Dobré místo na kolovýlety. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Ahoj Jiřinko, to jsou zas krásné fotky Veltrusy jsme navštívili,ale už je to dávno .Přeji krásný večer Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, škoda těch několika zámků, které byly hodně poškozeny povodní - dosud se z toho nevzpamatovaly, stejně tak mnohé další objekty.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Lezarts
    Pěkně to máš zmapované Jiřinko👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, po nastěhování v r.1983 do N. jsem tomu věnovala dost času, ale předtím jsme se na Mělníku a Liběchově stavovali cestou na návštěvu k rodičům manžela.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko, zase jeden výlet kde jsem nebyla. 👍 Tak aspoň takto s Tebou 🍀

    OdpovědětVymazat
  10. Jiřinko, Mělník jsem navštívila jen na skok loni, když jsem byla u kamarádky v Lovosicích. Chtělo by to více času. Celkově je tolik míst, co bych chtěla vidět 😊 Měj se moc hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, ty jsi mladá, ty toho ještě uvidíš. Mně to poznávání republiky trvalo hodně let, ale poslední dobou manžel říká, tam jsme byli stokrát leckam mi už nechce jet.
      Mám ale svá oblíbená místa, klidně tam jedu opakovaně. A občas se mi podaří vypátrat nějaké místečko, o kterém jsem neměla šajn. Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Jirinko, taky jezdím na některá místa znovu a znovu a mám z toho radost 😊

      Vymazat