úterý 21. května 2024

Několik témat

 Po pár dnech na bavorském zájezdu jsem nyní na pochybách, jak to uchopit a popsat, fotkami doplnit, abyste vy, milé KOČKY, které se tam nedostanete, mohly samy poznat to hlavní, co je tam zajímavého k vidění. Pravda, nebyl to můj první zájezd do této oblasti, ale byl zase trochu jiný. 

Nemá smysl popisovat detailně den po dni, hradů jsme navštívili a prošli hodně, několik zámků a církevních objektů také, dost pozůstatků a památek na Římany jako zpestření a nemluvě o krásné, jarní, zelené a obdělávané krajině, kudy jsme se v okolí Norimberka pohybovali. Jediné, co mne nenadchlo, byla prohlídka megalomanských staveb, či jejich zbytků po Ádovi a jeho sebrance z doby II.sv. války a před ní přímo v Norimberku.

Čili - rozhodla jsem se, že udělám takový stručný přehled o místech, která jsme navštívili - snad vám moje snaha přijde vhod a ukáže vám Bavorsko mýma očima. Fotek mám hodně, ale budu se snažit vybrat ty, které se líbí mně:

dnes se budeme pohybovat po hradech, které jsme za ty čtyři dny navštívili: kde píšu měkké i, myslím všichni z busu, kde píšu tvrdé y - myslím mne a Janu...

Hrady: Cadolzburg:













Virnsberg:



Pappenheim: a prší







Kipfernberg:


Harburg:














Abenberg:






příště se podíváme jinému tématu na zoubek?





21 komentářů:

  1. Myslím,že takové uspořádání je nejlepší.Také jsem nedávala příspěvky po dnech.
    Nevím,co obdivovat více.Hrady je téma akorát pro mě.A jsou nádherné.
    Takže Jiřinko díky,protože sem se opravdu nepodívám.Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, tak jako u nás i v Bavorsku jsou hrady téměř na každém kopci ( stejně tak kolem Mosely a Rýna ) a já bych tam mohla strašit a dělat Bílou paní, jenže jen ve dne - v noci bych se bála. Pršelo nám první den večer a druhý den chvílemi po celý den a pak se to , naštěstí zlepšilo a hned byla lepší nálada. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, tedy koukám - jen hrad impozantnější než druhý a že jich v Bavorsku mají. Užila bych si tam...
    Přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, mají je v dost dobrém stavu a na každém ještě vystavené různé materiály k jejich majitelům a také k událostem s hradem souvisejících. Nevíš,proč jsem tě nevzala sebou?
      Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Ahoj Jiřinko, každý obrázek jsem si pozorně prohlédla moc hezké.Preji krásný den Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, Ivetko, tos mi udělala radost, jsou to sice ,,odbokovky,, - to víš, kráčíš po hradu v chumlu lidí, ale snažíš se urvat něco z toho, co ti později doma připomene hezké chvíle na zájezdu. A taky uvažuješ o tom, aby ses tam na schodech a nerovnostech nepřerazila na 4 do školky.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko milá, díky za krásnou procházku po hradech. Mám je moc ráda. A také hrázděné stavby mne uchvacují. A když je ke kameni zeleň a nějaká kytka...........co víc si přát.
    Pohodový den přeji Eva
    Večer napíšu mail. Pa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, legrační je, že každý hrad je jiný, a přitom každý svým způsobem zajímavý, dnes jsem na stacionáři marně přemýšlela, kde všude jsme byli první den. Měla jsem to pomotané a zvítězil telefonát Janě. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Kousíček Bavorska jsem v rámci poznávacího zájezdu taky viděla, ale zrovna tady jsem nebyla.
    Takže jsem si fotky moc ráda prohlížela.
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, můj první byl adventní do Rotheburgu, Nördlingenu, Dünkelsbühlu a Schwebish Hallu a pak několikrát i na Velikonoční kašny a musela jsem uznat, že se mi tam moc líbí a pak se nabalovaly další a další cesty kousek vedle. Romantická cesta je plná hradů a nikdy se mi nemůže podařit vidět všechny, ale udělám pro to hodně, abych jich viděla ještě několik. Pa JIřina z N.

      Vymazat
  6. Lezarts
    Je co obdivovat!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, líbí se mi tam i to, že vesničky a městečka jsou obvykle čistá a bez čmáranic. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko, bavorské zámky jsou opravdu opravdu nádherné a já moc děkuju za tvoje fotky. Ráda jsem se podívala. pá 😀😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, ovlivnila jsi nepřímo můj výběr fotek. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Takový výlet bych si taky dala líbit)))
    Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, měla jsem tě pozvat, výrazně bys snížila věkový průměr účastníků zájezdu. Dcera se zetěm jsou od neděle do neděle pod Eifelovou věží a jsem duchem momentálně s nimi.
      Tak se opatruj, těším se nejen na tvůj blog, ale na mnohé další, trochu jsem to zanedbala, ale půjdu na blogtrek.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko ty hrady jsou nádherné. Mnohé mi připomínají i některé hrady u nás, třeba tvarem věží nebo hradbami. Hrázděné domy jsou krásné a zajímavé a některé podobné jsou také tady v pohraničí i když tu spíše převládají ty obkládané barevnými břidlicemi. Přesto stopa života německého obyvatelstva tu v některých místech stále je. Velká škoda, že vám pršelo. Děkuji za krásnou podívanou a těším se na pokračování.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, k tvému komentáři není co dodat, ano, je to tak Hradů u nás i v okolních zemích bylo a mnohde je spousta a tak si můžeme jen vybírat, na co stačíme. Jaruško, na jednom hradu jsme viděli velikou zajímavost a tvrdili nám, že je to česká záležitost a jestli mě nepřemůže skleróza, dám to sem později také. Nafukovali jsme se tam, my výletníci našeho zájezdu, jako bychom to my sami vymysleli! Přitom jsem o tom, tady u nás, nikdy neslyšela a nic takového na žádném našem hradu neviděla.
      Tak zatím pac a dobrou noc vám všem. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko,opravdu moc pěkné hrady to jsou.Takový výlet by se mi líbil.Bavorsko je krásné,je tam co vidět,určitě stojí za návštěvu.Děkuju,že jsem se mohla podívat,přeju ti moc krásný den.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Marťo, a když ještě zjistíš, že hodně těch měst bylo na konci války totálně v troskách a vše postavili znova, tak klobouk dolů - také některá ta města přijala vyhnané Němce z našich Sudet a jiných krajů z Polska a Pomořanska.Ovšem to byla historie a nyní už je jiná doba. Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Moc pěkné fotografie hradů. Taky je ráda navštěvuji stejně jako zámky, i když zámky asi o malinko víc :)

    OdpovědětVymazat