úterý 9. července 2024

Aby toho nebylo málo

 Připomenu výlety do pohraničí v Polsku, je čas prázdnin a výprav za hranice všedních dnů - mohlo by se hodit těm, kdo bydlí blízko polských hranic? 

Jednou jsme si, milé KOČKY, při dovolené poblíž Broumova udělali celodenní výpravu do Polska - mnou naplánovaná trasa vedla do městeček Zabkowice Slaskie  -  Ziebice  -  Paczków ( nazývané polský Carcassonne, podobně jako naše město Polička je Carcassonnem českým).

Jediné, co bylo smutné, byl stav polských silniček a za to mi řidič moc vděčný nebyl! Jenže, já se oklepu a důležité je pro mne vidět určitá místa i za cenu, že auto pak jde do šrotu nebo, v lepším případě, do servisu.

V Žabkovicích je krom jiného šikmá věž!



to je ona:






ruina zámku:












zámek v obci Stolec - ostudný stav i nedalekých dalších staveb




V Ziebicích hradby, brány:










V Paczkowě radnice, hradby, brány a věže: 















kdo nevěří, ať tam běží...

13 komentářů:

  1. Jiřinko,díky za tipy zajímavých míst.Mě samozřejmě zaujaly ruiny zámku.
    Měj hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můj muž se vždy diví, kde jsem na ty ,,bouračky,, natrefila, jen kdyby věděl, Jitko, o kolika ještě vím. A to jak u nás, tak severně od nás. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. No, rozběhla bych se hned. Mě se líbí i ty ruiny, však víš, Jiřinko :o)
    Děkuji za zajímavé tipy a přeji pokud možno úspěšný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko,l ono ani u nás mnohde není o takové zanedbané stavby nouze, snažím se o nich psát a doplnit fotkami, někde už to ani zachránit nepůjde. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Moc zajímaváista jste navštívili a hezky jsi vše zdokumentovala. Díky Tobě se seznámím ins místy, o kterých nemám tušení. Zaujala mě ta šikmá věž. Děkuji za krásnou procházku památkami. Klidný den přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, já jsem byla nejvíc zvědavá na Paczkow, od té doby jsme podnikli mnoho výletů do Polska a ještě nějaké plánuji. Ale už to nebude s manželem autem.Pozdravuj p.manžela.
      Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Děkuji. Také pozdravuje. 🤗

      Vymazat
  4. Lezarts
    Já ti věřím, a tak nepoběžím:-))).
    Opět další objevy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, to byl asi náš první soukr. výlet autem do té oblasti? Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko, krásný výlet sis naplánovala. i když člověk narazí na ruiny, musí být asi tolerantní. Ono nejde všechno hned a Poláci mají hodně, co nabídnout. Ono je to s těmi památkami asi všude stejné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie, však u nás je spousta zámků a jiných objektů, které jsou v zoufalém stavu. Prostě to zatím nemá kdo a za co opravit. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Nádherný výlet , jsi velká cestovatelka ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květuško, bývávalo - už to není ono. To byly rozhledny a všelijaké zámky, hrady, jen třeba na Slavonicko s kolama jsme jezdili i 5x za rok. Jsem moc ráda, že jsem to mohla vidět a poznat. Teď už jen paběrkuju. Jiřina z N.

      Vymazat