středa 10. července 2024

Na návštěvě

Daly jsme si jednou rande s kamarádkou Dášou z Kravař u Opavy a jela jsem k ní výjimečně vlakem přes Ostrava/Svinov. Když jsme tam byli jindy s manželem autem, pochopitelně jsme výletovali ostošest v okolí a tak nám neunikly hrady a zámky jako Hradec nad Moravicí a Raduň a různé zajímavosti ani pamětihodnosti, třeba namátkou Chuchelná a Bělá, ovšem nyní, když jsme s Dášou byly samy, spíše jsme si povídaly u ní na zahradě, ale také jsme si udělaly procházku ke Kravařskému zámku, výlet do Opavy, do Krnova a na Cvilín a moc jsme si to užily. Že v tom kraji mají cihlové kostely, se ví. Dáša potřebovala nakoupit výzdobu na hrob, byl konec října a tak jsme vyrazily jejím autem do polského města Raciborz.

A jelikož nyní probíráme polské pohraničí - nabídnu vám, milé KOČKY, nahlédnutí do tohoto města, které ale v době mé krátké návštěvy bylo dost rozkopané a mlhavé, ovšem od té doby to mohli pospravit a udělat krásnější?



















určitě bych se tam a do okolí ráda někdy vrátila... ovšem dala bych tomu víc času a péče fotkám.

S polskými výpravami až do začátku srpna končím - pak bude nového materiálu asi dost.

16 komentářů:

  1. Město se mi líbí,zajímavé domy.Tady je to od nás do Polska dost daleko.To jedině až budeme na noc u vnučky v Pardubicích,o něco bychom si to zkrátili.Prostě v Polsku je toho k vidění hodně.Jiřinko,hezký,horký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko a to jsme ani nestihly tam vše projít a já nafotit, ale až k Dáše zase pojedu, já doufám, že to vyjde, vypravíme se tam na celý den.Na druhém břehu je totiž asi zámek v parku a cosi, tak si to prozkoumám. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, ty nezklameš. Moc hezké, ráda jsem se podívala. Ty vždycky najdeš něco, co stojí za vidění.
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, na mne tam - ale u nás, největší dojem tehdy udělala synagoga v Krnově a Cvilín. Škoda, že je to tak daleko. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Podívala jsem se ráda, takové zvláštně pohledné domy !
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, mám ráda městečka s historickými domy. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Lezarts
    Zajímavá architektura, je co okukovat:-)!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko a v kavárně se na to z tepla dobře koukalo. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko, to je opět nádhera. Ty měšťanskou domy jsou úžasné. Je tam mnoho krásných památek, tak že takové výlety jsou fakt super a "výživné" na focení. Děkuji za krásnou podívanou a přeji Ti pohodový den. U nás se tvoří bouřky, tak že počítač bude dál odpočívat i když mám fotky z Polevska...a z procházek. Ono mi nic neuteče.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, až je na nás vybalíš a já už se nyní těším, bude na co koukat, to neuteče.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Milá Jiřinko, já si u tebe vždycky udělám blogový dostaveníčko, přečtu několik článků naráz (doháním "onlinevypnutí") a užívám si to náramně. Možná skoro stejně, jako doopravdický výletění. Mám radost z každýho tvýho výletu, protože to vždycky vypadá úžasně a neopomněla jsem ani zaslintat nad tím krásným kafíčkem a čokoládovou zmrzkou. Už teď se těším, až si něco podobnýho dáme zase někdy spolu. ;) Krásný léto, tvá Vivi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, milá Vivi, ty stěhovavý ptáčku - posílám do tvého staronového hnízdečka pozdravy - dnes jsem se začetla do knihy o Itálii a tak mě to vzalo, že šilhám po nějakém šikovném výletíku na první týdny v září - jenže to je ještě daleko. A je to doplněné povídáním o jídle a pití, a já jdu ráno na kontrolu do Metabolického centra - takže žádná gastrosmršť mě dnes určitě nečeká!
      Správně jsi vyhodnotila hrníčky a mističky - měly jsme s Dagmar pěkné posezení - a i my dvě si něco zase dopřejeme, to slibuji . Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Připomněla jsi mi místa, která jsme s M. navštívili. jen si nějak nemohu vybavit náměstí v Kravařích. Díky za krásnou ukázku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, jak se řekne Kravaře ( u Opavy ) tak vidím jen zámek a cihlový obří kostel. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Krásný výlet i snímky z něj ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květuško, tam bych se moc ráda znova podívala v létě, za pěkného počasí a do jednoho zámku do zahrady u nás, jenže nyní to zatím nevypadá - snad na podzim? Kamarádka nás kdysi vzala, když jsme u ní byli s manželem autem, do jedné vesnice na pstruhy a to byla dobrota!
      Jiřina z N.

      Vymazat