čtvrtek 19. září 2024

Teď se ukáže

 Jako vždy, když přijde taková nebo podobná pohroma, se ukáže, co jsme my, lidé, zač. Nedávno tornádo na Jižní Moravě a nyní voda, která ničila a opakovaně ( 1997, 2002 a jinde v jiné roky ), strhala mosty, domy a zanesla bahnem pole, louky, zahrady, domy. Někde protrhla rybníky a zničila jistě i nějakou tu úrodu v zahradách. Každý z nás to prožívá jinak, podle toho, zda je sám tím postižený, nebo má někoho v rodině, komu byl majetek zničen, případně ,,jen,, soucítí s těmi, na koho padl Černý Petr.

V létě jsem poprosila lidičky, kteří chodí na můj blog o dárek ve formě květin/trvalek pro Lenku, jako první se přihlásila Vendy, jsem moc ráda, že reagovala stylem, že pošle Lence semínka, a mnohé z vás asi také uvažují, že Lenku podarují, třeba na jaře, Lenka a její básničky potěší mnohé. Proč byste Lence neudělaly, milé KOČKY, radost? to se mi to rozdává z cizího, co?

Chápu, že nyní je přednostní vyklízení toho Augiášova chléva a finance.

Tak mě napadlo, že když tolik zahrádek bylo vyplavených nebo zanesených bahnem, že třeba příští rok, až budou domy a bydlení u těch povodní postižených vyřešené, ploty opět postavené a mosty a silnice opravené, že lidé si budou chtít opět v zahrádkách udělat záhony, vypěstovat zeleninu a květiny a my ostatní jim můžeme podarovat přebytky. Pro ten dobrý pocit, pro dobrý skutek. Tak se přimlouvám, nic nevyhazujte, letos na podzim šetřte, třeba se vám hodí někoho zjara podarovat, udělat někomu radost a bude na váš trs pivoněk, kopretin, flox či keříčků ibišků pod oknem dlouhá léta vzpomínat. 





Pamatuji se, že jedna stará paní tady u nás, poblíž Spolany - v r.2002 vyplavená, nejvíc postrádala fotky, které jí voda vzala.

7 komentářů:

  1. Když to člověk vidí na vlastní oči je to o to horší.Byly jsme včera pomáhat uklízet s děvčatama jedné naší kolegyni,která bydlí u Jizery.Nedávno ji umřel manžel.Takových příběhů bude hodně a každá pomoc se cení.Jiřinko,hezký den

    OdpovědětVymazat
  2. Jiřinko, napsala si to přesně, a když jsem před roky o spoustu věcí přišli, došlo nám, že se dá všechno nahradit a koupit, ale fotky prostě...
    Opatruj se, pa Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Jiřinko, vím že zkušenosti z roku 2002, jak to po takové spouští vypadá a kolik to dá práce zbavit se toho bahna nejen z domu, ale i ze zahrady. Ta, později tvrdá mazlavá "hmota" hlíny obsahující mnohdy i fekálie je všude a strašně páchne a to my jsme to měli jen pár cm kolem domu a ve sklepě. Kdo toto má v bytě, tak to je fakt hrůza, jakou si málokdo umí představit. Přeji všem slunečné podzimní dny.

    OdpovědětVymazat
  4. Naprosto chápu, že paní byla zdrcena ze ztráty fotografií, ty už jí nikdo nenahradí. Povodeň jsem naštěstí nezažila na vlastní kůži, musí to být opravdu hrozné, když člověk stojí před zpustošeným domem. 🥺 Přeji pokud možno krásné babí léto 🌞🌞

    OdpovědětVymazat
  5. Milá Jiřinko, udělala jsem si dneska kafe a začetla se zase do tvýho blogu - místa, kde je tolik krásy a srdce na správným místě, že to člověka (nejen) v těhle dnech moc potěší. Jsem hlavně ráda, že po tý protivný podzimní viróze brázdíš zase ulice, i když nezapomínej jít na to pomaloučku, polehoučku. Ty vždycky myslíš na druhý, tak nezapomínej i na sebe. Jinak povodeň jsem zažila v roce 2002, kdy nám vyplavila celý jedno patro domu a dokonce se nám v něm tehdy utopil pejsek a slepice, takže to bylo nejbolestivější, majetek se dá vždycky nějak nahradit. Každopádně, snad se blýská na lepší časy a bude zase líp.
    PS: napsaly jsme si s Adélkou mejl, je zlatá. ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Jiřinko, sama si to vůbec neumím představit, kdyby to byla jen voda, ale to bahno zničí všechno, kam se dostane. Všem postiženým přeji hodně sil při odstraňování následků, je to tragédie...

    OdpovědětVymazat
  7. Lezarts
    Víš Jiřinko, že u mě čeká spousty vegetace na nové majitele!

    OdpovědětVymazat