pondělí 9. září 2024

U Baltu

 Ze Schwerinu jsme jeli do přímořských lázní Boltenhagen k Baltu. Tady bylo jasné, že si lidičky čas určený k prohlídce uzpůsobí svým potřebám a není nutné chodit s p.průvodcem. Domluvily jsme se s K., že nejprve půjdeme do restaurace na jídlo ( já se těšila na rybu + černé pivo) a pak zbytek času strávíme u moře, které prý zde je nejméně slané na světě. Nemohu potvrdit - nechutnala jsme ho tentokrát. Ale je to možné. Měly jsme sebou ručníky, ovšem nakonec jsme se nekoupaly, na rozdíl od asi 6 - 8 žen z našeho zájezdu, které si to dopřály.Vítr, který u moře neustále fouká, zázrakem zmizí, když odejdete kousek od moře do lesíka nebo parku,což jsme po jisté době udělaly. Nečekejte žádné Mariánské Lázně. Ale příjemné prostředí to tam bylo, to ano.

Zážitek pro mne byl, když v restauraci přišla číšnice pro obj. a po německy a anglicky s Květou domluvání, jsme se my dvě česky domlouvaly, co tedy si dáme ( u těch ryb jsem si nebyla jistá, co je co ) - vtom krásná, příjemná slečna povídá, můžete mluvit česky, já jsem Slovenka z Martina. S chutí bych ji objala, holku jednu šikovnou.










příště už na cestě blíž k domovu...


24 komentářů:

  1. Jiřinko, hlavně na pohodu! Ty se rozhodně nikde neztratíš!
    Posílám pozdravy, Helena
    https://sincerehelena.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, už jsem pomalu ukončovala ,,seriálek,, o zájezdu a pak mne napadlo ještě tolik věcí...tak s tím ještě pokračuji. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Opět nádherné.Včera by mě lákalo ještě moře,dnes jsem připravena na ochlazení,ale venku je zatím 20 stupňů a ještě nepršelo.Jiřinko,hezký začátek nového týden

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, u nás konečně pršelo, asi to té sežehlé zeleni přijde vhod. I já v posteli jsem ráda, za nižší teploty, noční košili nebudu muset házet denně do pračky. Moc se těším na uzdravení a vyjdu si do přírody.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Moc krásné místo. Jistě to u moře hezky voní, což já nedokážu posoudit. Městečko vypadá moc pěkně. Přeji krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, lázničky podle mne malé, ale asi ti lidé tam jezdí rádi pro čerstvý vzduch ( na rozdíl od nás, kde mi na vedlejším balkoně věčně někdo hulí a smrdí ) a pak ty parčíky jsou fakt milé, kde můžeš posedět s kávou v ruce na lavičce. My jsme si to užily. Koupání v Baltu není moje hobby, dvakrát jsem šla v Polsku několik km po břehu v písku a moře mi omývalo nohy - ale vzduch je tam prima. Tedy mezi námi, žádný Karibik s palmami to není, ale ani jedovaté potvory tam snad nemají.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Vija
    Jiřinko, pročítám a prohlížím obrázky z tvého cestování. Je to paráda, mám to ráda. U Baltu jsme měly loni s kamarádkou štěstí na teplý víkend. Mej se hezky. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, u každého moře se mi vždy líbilo, poprvé a nadlouho naposledy jsem byla v Prerowě v NDR v r.1970 - a pak až v r.1999 v září v Primoštenu v Ch. - od té doby jsem tomu dala šanci vícekrát. Nakonec můj blog je babskocestovatelský, jak vidno.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Opět krása. A ten zážitek z restaurace je mic milý.

    OdpovědětVymazat
  6. Hezké místo. Prostřední vnučka byla letos také v Polsku u Baltu a moc se jí tam líbilo. Koupala se v pohodě.
    Klidný den, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, když tam člověk chytne dobré počasí, je to fajn. Znám to. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Lezarts
    Už jen mořský vzduch prospívá! Ryba mňam!!! Podobnou zkušenost jsme s číšníkem udělali v Rakousku, už po několikáté :-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, já taky, jednou ve Vieste, jednou u soutoku Dunaje s nějakou říčkou před Regensburkem, potěší to. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Lákavé fotky ke koupání na téměř prázdné pláži. Hodně lidí teď volí dovolenou u Baltu, hlavně v Polsku a většinou jsem slyšela chválu, samozřejmě až na to studenější moře. Zdravím, pá 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, na koupání se mi líbila víc místa v Ch., kde byla hloubka a lezli jsme do vody po nerezových žebřících, ale moře je moře - prima místo všude, no, na jihu Afriky mezi žraloky asi ne. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko, taky by mě potěšila skoro krajanka, milý zážitek 🌞 A moc pěkné fotky 🌸

    OdpovědětVymazat
  10. Šárko, měla jsem se více učit jazyky a nemusela bych ze slovenštiny být tak ,,odvázaná,,.
    pa Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, taky mě štve, ze se pořádně nedomluvím, ale už jsem líná se učit, byť si myslím, že by to třeba šlo. Ale stejně člověk, když jazyk nepoužívá, zapomene, tak to asi neřeším 😀😀

      Vymazat
    2. Šárko, to je můj případ - německy jsem občas něco použila, jenže jsme se ji učila v letech 1963 - 1966, ale s angličtinou jsem jen koketovala a není s kým procvičovat.A ve Francii poznám jen cukrárnu, kavárnu a creperii. V Itálii si mne přitáhne vůně kávy.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Jiřinko, takové holky i kluci šikovní by mohli být rozeseti na širém světě aspoň tedy pro nás ☺ ☺ ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, co pořád mají s tou angličtinou, viď? Česky ať se učí, hin se hukáže, kdo je schopný. Jiřina z N.

      Vymazat