pátek 25. října 2024

Návraty

 Onehdy mi manžel, milé KOČKY, nahrál na PC pořad o jedné z nejvíce navštěvovaných památek Francie - ano, je to Mont-Saint-Michel.

Večer, když byl klid, jsem pořad se zájmem shlédla a vlastně jsem se tam vrátila, byla jsem na tomto kopečku v moři na zájezdu dvakrát a nevadila mi ani tato třetí návštěva. Asi uprostřed povídání o jeho historii i nových výzkumech pomocí super moderní techniky jsem si uvědomila, že mám fotoaparát a zkusila jsem si přes PC něco nafotit a nyní se vám, berte to s úsměvem! - pokusím některé ty snímky ukázat.

Když jsme tam byly s Janou, mojí kdysi kolegyní, prolezly jsme veškeré stavby nahoře - tzn. ty církevní a pak mnohé dole v ,,městečku,, a rovněž hradby a fotily jsme ostošest. Ovšem takové pohledy na skálu, na stavby a na okolí jako byly ty v tomto pořadu - jsme si dovolit nemohly. 




pohled k pevnině:












příliv zvedne hladinu o 15 metrů!










16 komentářů:

  1. Většinou takto cestují o já,koukám na dokumenty 👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, zrovna včera večer jsem si jeden dokument dopřála a shlédla jsem Irsko z výšky, připomněla jsem si loňskou cestu s vnučkou. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko milá, tento pořad jsem viděla, stál za to. A teď jsi mi ho připomněla stejně jako návštěvu tohoto magického místa v roce 1998. Kdykoli si vzpomenu, slyším ze své paměti nádherné zpěvy mnichů při ranní bohoslužbě. Strávili jsme tady úžasné dopoledne a prošli a prohlédli co šlo. Taky bych se klidně vrátila!!! Pa Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, Evi, v r.1998 jsem měla krásný zájezd do Skotska! tak to jsme si užívaly, viď?
      Nikdy nezapomenu - náprstníky a bodláky!
      Jiřina z N.

      Vymazat
  3. To je úžasné místo.Já koukám hodně na podobné pořady a nebo si pouštím dokumenty na Youtube.Jiřinko,hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, ono je tolik krás po světě... Pamatuji si na asi 4 dílný nadupaný pořad o Španělsku a tam bych chtěla alespoň na dva roky a vše si osahat a prohlédnout. ( blázen! )
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Máme tyhle dokumenty moc rádi, Jiřinko! Nejraději takové o těch bouračkách, jak říká tvůj muž, kde nám grafikou ukáži, jak to místo vypadalo. To je paráda.
    Děkuji za tip a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, přesně, jeden takový dokument, jak to vypadalo, ukazují ve Zvířeticich u Ml.Boleslavi - a pak jdeš mezi ty ruiny. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Krásné místo. Také se hodně díváme na takové dokumenty, protože tam se prostě nepodíváme. A že je krás na světě...spousta. Přeji Ti krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, my máme rádi i třeba jen nějakou tu pěknou alej u nás, co? a nemá chybu ani nějaká ta skála, říčka, kostel či kopec s vyhlídkou.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Mám takové pořady ráda, jak píše Jára D., tak jsou mnohá místa, kam nemám šanci se podívat.
    Pěkné odpoledne !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, jsou i vyhlášená místa, kam ani nemá cenu jezdit - moje příbuzná mi rozmlouvala zámek šíleného německého krále - prý je to tam s čekáním, ukazují málo místností a spousta peněz jako vstupné. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Tato památka je hodně známá a hlavně tím, že přílivem se přístupová cesta zalije a vytvoří se ostrov. Nebyla jsem tam, byla jsem jinde, ale ty zajímavé záběry, jak zmiňuješ, se dnes dělají pomocí dronu.
    Hezké téma, ať se daří! 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, to je mi jasné, jeden dron máme doma, ale ono se nesmí s tím lítat, kde člověk chce, jen tak. Záběry na to, jak sochu sv. Michaela z věže vrtulníkem sundavali a odváželi na opravu, byly neuvěřitelné.
      Tak nyní jsme se tam podívaly společně - milé blogerky. Díky za návštěvu. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Lezarts
    Velice vyhledávaná atrakce. Téměř z ni mám větší zážitek z nějakého dokumentu, než na místě samém.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, to se mi stalo poprvé, že jsem z toho byla nějaká zmatená a podruhé jsem si to už více a lépe užila a nyní díky dokumentu vím zase víc. Jiřina z N.

      Vymazat