neděle 17. května 2020

Utržená ze řetězu

Asi tak můžu v poslední době vypadat, ale není to tak,
milé KOČKY,
zase se zklidním a dám do normálu.
Jen se svěřím s dnešním nedělně odpoledním výletem.
Potřebovaly jsme s Janou vypadnout z domova,
trochu si spravit chuť na výletě, který by byl možný vlakem a nestál nás moc času.
I navrhla jsem Janě, že pojedeme dnes po obědě do Brandýsa nad Labem a
Staré Boleslavi, což je nejspíš nejdelší název obce v České republice?
Začaly jsme výlet stylově, v cukrárně, venkovní sezení nás snad chránilo od nákazy koronavirem?
Pak jsme šly postupně do památkách, které Brandýs nabízí:
synagoga, kostely a kostelíky, k mostu přes Labe a do Staré Boleslavi.
Kde bylo otevřeno, tam jsme se vecpaly, nafotily kde co a kde se památky skrývaly pod lešením, tam jsme si řekly, že jednou přijdem zas.
Takže Paládium jsme dnes neviděly, ani židovský hřbitov, zato jsme u mostu pozorovaly kachny a rodinku nutrií, došly jsme i na starý kamenný most, na nádvoří a do zahrad zámku.
Přijely jsme motoráčkem domů naprosto spokojené, počasí nám přálo.
Stihly jsme si leccos říct a utvrdily jsme se, že někdy stačí zajet kousek od bydliště a spokojenost.
Česko? - Krása na každém kilometru.
( nechci podceňovat nikoho, kdo se sem chce vypravit a tak předpokládám, že se na to připravíte a nestojíte tudíž o moje popisy - nicméně sgrafita na nádvoří zámku, střecha barevná jako v Burgundsku, pávi v zahradě a další zajímavosti, historický most a další lákadla, udělejte si na toto město čas, nás třeba zdrželo sledování vodáků! )
























16 komentářů:

  1. Jiřinko, vidím, že vám výlet vyšel a počasí vám opět přálo. A já si prohlédla další místa, která jsou od nás daleko a která neznám. :-) Dík za pěkné fotky.
    Přeji Ti i další pěkné dny.R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, to mě těší, já si zase, díky tobě, můžu vyrazit na Jihlavsko.Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Krásné fotografie a super krásný výlet. Ta sgrafita mi připomínají zámek v Benátkách nad Jizerou. Tam jsme se loni s manželem chystali, ale v Ústí nám ujel spoj a další jel až za dvě hodiny a tak jsme to vzdali s tím že příště zkusíme vyrazit dřívějším vlakem od nás, abychom si zajistili včasný příjezd tam a stihli i návrat domů... Je také možné, že bude i lepší varianta spojení, až se všechny vlaky vrátí do normálu...Přeji krásný nový týden J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, v Benátkách je hezký zámecký park a na dvou místech zámku muzeum hraček, tak jsem tam musela s vnučkami a byl to zážitek.Byli jsme tam dvakrát a klidně bych to zopakovala. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
    2. My jsme v Benátkách byli v parku i v tom zámku a muzeu. Znám to tam. Myslela jsem Brandýs nad Labem - Starou Boleslav,tam jsem se nedostali.
      Fotky najdeš zde:https://fotojara.blogspot.com/2018/09/benatky-nad-jizerou.html

      Vymazat
    3. Járo, já mám takhle v plánu Velvary, vždy to jen profrčíme a asi tam zajedu vlakem s Janou, až nebude ,,do čeho píchnout,,.Obvykle - co je blízko, si člověk nechává na potom.
      Nejvíc mě ale naštve, když někam jedeme daleko a po návratu se dozvím, že tam bylo něco úžasného a já to předem nevěděla! a tím pádem jsem to neviděla.
      Výletování zdar. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, konečně, že!!! Chápu, taky jsem si sobotu užívala...
    Měj příjemný den, helena

    OdpovědětVymazat
  4. Já to pořád říkám, že je tady spousta krásných míst plných zajímavostí, historie.
    Moc ráda jsem se na fotky podívala a tak trochu si to s vámi užila :-).
    Hezký den, Jiřinko!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, tentokrát jsme byly s Janou uvnitř jen v tom kostele Nanebevzetí p.Marie, jinde nebylo zatím otevřeno, ale obešly jsme toho dost.Je krásně opravený a zářil.
      Potkávaly jsme rodiny s dětmi, na kolech a pod. Jarní hemžení. Sice s rouškami, ale bylo to pěkné. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko, udělali jste si parádní výlet "hopsa hejsa do Brandejsa". Jezdívala jsem tam často, bydlel tam tatínkův bratr s rodinou, dnes tam žije jeden z bratranců. Mám k tomuto městu zvláštní vztah. Já si při svých cestách tady stopla svého manžela. Měla jsem zakázáno jezdit stopem. Tam mě dovezl z Prahy nějaký pán a já mizela z města rychlostí blesku, aby mě tam neviděli příbuzní, kteří by to určitě nahlásili. Já jsem vlastně oběť autostopu. 😀👍😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, to je moc pěkný, vtipný, příběh. My jsme v ,,bermudském trojúhelníku,,
      Mělník-Kralupy-Brandýs v bývalé vesnici a jelikož tu není až na kostelíček sv.Vojtěcha nic památečního, tak holt musím jinam.
      Do St.Boleslavi se vrátím, až bude tamní kostel opravený.Chci vidět Paládium.

      Vymazat
  6. Jiřinko,opět jsi měla zajímavý výlet,krásné fotky jsou toho důkazem.Přes Starou Boleslav a Brandýs nad Labem jezdíme často k mé nejmladší sestře.Ještě jsme tu ani všechno nenavštívili,protože,když jedeme tam,tam pospícháme,abychom si návštěvu co nejvíce užili,většinou společně někde cestujeme a zpátky jedeme domů za tmy.Mám to ale už dlouho v plánu.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, to je městečko, kudy šla historie.Někdy bych ráda šla kolem kapliček, které vedou z Prahy až do St.Boleslavi, znám je jen z auta nebo z kola.
      Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko, zrovna před dvěma týdny jsem tudy projížděla, jen jsem neměla čas se zastavit, něco jsem zahlédla z auta. Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, myslela jsem si, že nám stačí na návštěvu 2 hodiny a nakonec jsme tam strávily 4 a stejně se tam vrátím, abych si prohlédla výstavu v synagoze.
      Jiřina z N.

      Vymazat