úterý 4. srpna 2020

Labuž

Kde se vzalo, tu se vzalo, v mém slovníku slovo labuž, asi jsem to pochytila od Kaisera a Lábuse nebo tak nějak podobně.
V každé domácnosti jistě existuje nějaký název pro jídlo, které máte rádi a nikdo jiný ho pod tím nezná.
Já jsem si ho uvařila dnes,
milé KOČKY,
manžel žádal jen uvařit brambory, na to máslo a nastrouhaný balkánský sýr, haldu sýra.
Jenže to máme na jeho přání každou chvíli a už mě to nebaví!
Tudíž jsem si k bramborům udělala něco podle svého gusta,
rybu, bílou rybu, tresku, dám na olivový olej nebo na máslo, na pánev, posypu kmínem, solí, přidám majoránku, provensálské koření, trochu mleté papriky a okolo dám rajčátka, papriky, klidně i tři barvy, na plátky cibuli a pár česneků a dusím. 
přikryju skleněnou poklicí a pozoruji:
Ryba si lebedí a natahuje do sebe chutě ze zeleniny, pak ji zkropím notnou dávkou citronové šťávy a za chvíli poté, co rybu otočím na druhý bok, mohu obsah pánve ( té na plotně!), přesunout na vařené brambory, posypat pokrájenou, zelenou, kudrnatou, petrželovou natí, otevřít tokajské bílé a jedem, labuž je na světě.
To je daleko lepší chemka, věřte mi!
Okénko pro zvědavé:
okoukáno ve Francii u stolu, mezi hosty jedné restaurace.
( někdy mám pocit, že frantíci dokáží sníst vše, co se hýbe a co vyroste )


16 komentářů:

  1. Jiřinko, Ty mi děláš chutě. Já měla krupicovou kaši. Manžel je na chalupě, já žehlila a tak to chtělo něco rychlého. Původně jsem si chtěla udělat filé s bramborem. Asi bude zítra. Většinou si ho dělám jen na másle s kmínem, osolené a přidám pórek. Mrknu do lednice, co tam ještě mám.
    Myslím, že Francouzi nemají na Číňany, ty sní kde co.;-)
    Líbí se mi fotka. Je to záclonka? R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si dělávám něco malého, když nevařím pro muže.Růženko, ano, je to jedna z mnoha záclonek nafocených v Normandii.
      Krupicovou kaši mám ráda.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Moc dobrý oběd. Ryby dělám podobně,jen místo provensalského koření používám směs koření ns ryby, která se dá koupit. Také je máme rádi se zeleninou. Na letní dny rychlý, lehký a dobrý oběd .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, přesně, jak moc nejím maso, tak rybu mám ráda. Pa a dobrou chuť, ať máte cokoli. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, rybu jsem už dlouho nedělala, ale měla jsem ji naposled na Kratochvíli. A slovo lábuš se u nás doma také používalo, ale to už je let.
    Přeji hezké dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášenko, poslední dobou mám nejraději to, co si sama uvařím. Dnes dělám bramborové knedlíky, špenát a vepřovou krkovici, ( tu nejím ) protože je to pro Honzíka a manžela - masojedy.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko, rubu se zeleninou dělám často a máme ji moc rádi. tedy až na Adama - ten prostě rajčata jíst nebude :o)
    Věřím, že jste měli skvělý oběd!
    Přeji příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, manžel zas nedávno přestal jíst papriky, ( takže lečo a jiné takové odmítá) protože snědl jahody a osypal se.Tak vařím tak, aby to jedl a sobě občas udělám něco jiného. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko,já mám ráda jednoduchá jídla,takže brambory se sýrem bych si dala hned.Ryby jím hodně,ty přímo miluju a v současné době trhání zubů ani jiné maso neukoušu.Manžel má rád jedině klasiku,tomu vařím něco jiného.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, jakmile začnou trable se zuby, je to jídlo méně pestré, to jsou vždy dilemata! Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko, já nejdříve četla labuť :-) Jo rybu už jsme dlouho neměli, taky o ní uvažuju. Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, znám lidi, že rybu nejedí ani na Štědrý den. Tak si nechte chutnat, ať máte cokoli. pa Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko,mám to s masem podobné.Jím ho,ale nemusím často,raději mám ryby.Máme moc rádi pstruhy.Dělám je jen na másle,osolím,pokmínuju,zakápnu citrónem,k tomu bramborovou kaši,zeleninový salát.No a na vánoce samozřejmě kapr s bramborovým salátem.Tvoje brambory bych si také dala.Hned si opíšu receptík.Pa Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to bychom si rozumněly.Maso jím, pokud ho umeleme a udělám karbanátky, byla jsem na jídlo nimra už jako dítě. Mám ráda zeleninu, ovoce, sýry, sladké, vajíčka, ryby.
      V životě jsem třeba nejedla tlačenku, jelito, ovar a jiné takové dobrůtky, po kterých se můžou jiní utlouct.Nejím uzeniny, špek.Se mnou v lázních rádi sedávali u stolu chlapi, dostávali moje maso.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Juju, vypadá to moc dobře (podle popisu). I ty brambory :-) A znáš třeba cucflíky? (máslo s moukou opražit, přidat vejce + bylinky, zamíchat, udělat cucflíky do zeleninové polívky) To my vaříme jako polévku na uzdravení. Taky nevím, proč tomu tak říkáme :-)

    OdpovědětVymazat