čtvrtek 23. července 2020

Prázdninové cesty

Vždycky, když se odněkud vrátím a ukážu manželovi fotky, chce taky brzy někam jet!
Tak i v úterý, jen viděl obrázky z Lysé, už se ptal, kam budu chtít odvézt - co nejdříve.
Tak jsem mu řekla, že pokud nebude pršet, mohli bychom ve čt jet na nějaký už mnou připravený a vymyšlený výlet, ať si vybere.
---
tudíž dnes vstávání po šesté a snídaně opravdu ráno, vyjeli jsme kolem sedmé a to na východ, museli jsme koukat nějakou dobu do sluníčka.
Brandýs - Kostelec nad Černými Lesy - a hupky dupky do Uhlířských Janovic.
V tomto městečku jsem měla v plánu navštívit Muzeum hraček a kočárků, o kterém jsem se dozvěděla od Růženky z Jihlavy, jenže měli otevřeno až od deseti hodin a to můj šofér nehodlal tak dlouho čekat!, takže jsem obešla nějaké památky, nafotila kostelíky a jelo se do Kácova.
Manžel pochází od Sázavy a je tudíž přirozené, že se k této řece rád vrací.
Už jsme tu byli vícekrát, tentokrát jsme uvítali, že zámek se krásně opravuje a bude jednou moc hezký, jako šlehačkový dort. Nyní není přístupný.
Pak jsme namířili do Vlašimi, kde jsem se vrhla k zámku a později do zámeckého parku. Šla jsem se podívat znova na Čínský pavilon, cestou jsem se koupala ve vůni tady kvetoucích obrovských lip, obalených včelami. Původně jsem chtěla jít i k mostkům, ale vrátila jsem se do města.
Potom jsem obešla a nafotila několik dalších zdejších pamětihodností, našla manžela a jelo se k hlavnímu cíli cesty: k zámku Jemniště.
Musím poctivě přiznat, že tady jsem poněkud narazila, neb v tomto úseku byly objížďky po celkem hrozných silničkách a moc jsem nápadem manžela nenadchla. Jeho láska k autu byla větší, než moje zvědavost po tomto šlechtickém sídlu. Vrčel, ale nakonec jsme tam dojeli,
ale cena za rajskou polévku ve výši 90,- Kč ho tak namíchla, že chtěl brzy pryč.
Prostě hladový chlap!
Nicméně jsme cestu zpátky zvládli v pohodě přes Ondřejov a doma jsme měli od včerejška navařeno:
( kachna, bramborový knedlík a červené zelí - kachnu dostal dodatečně k narozeninám)
nyní už je pohodička, fotky si prohlédnu spolu s vámi,
milé KOČKY.
Takže se nepovedly jen dvě plánované prohlídky: Muzeum hraček a Domašínská brána, ale klidně se bez nich dočasně obejdu.

Uhlířské Janovice:













Kácov:














Vlašim:









Čínský pavilon v zámeckém parku:













zámek Jemniště:








vaše Jiřina z N.:



12 komentářů:

  1. Jiřinko, moc krásný výlet. Trošku Ti to cestování závidím, já zatím pečuji doma o maroda. Škoda, že v muzeu neotvírali dříve, ale i tak mě potěšily fotky hraček.
    S tím hladovým chlapem to znám. Když jsme se před lety vraceli z Karlových Varů, tak to můj muž vzal přes Plzeň. Nemohli jsme se odtud vymotat, manžel nadával na značení a když jsme konečně našli cestu z města, tak špatně odbočil. Jejda to bylo sprostých slov. Něco jsem pak prohodila a málem mě vysadil po cestě. Až po zastávce na oběd se uklidnil.;-) Tvému muži s nedivím, 90 Kč za rajskou polévku je nestydatost.
    Měj se hezky. R.

    OdpovědětVymazat
  2. Zapomněla jsem napsat, že Ti to moc sluší.:-) R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, tak to se budeš divit, ale dnes jsem na tebe myslela dost často, napíšu ti.
      Ohledně manžela: na rozdíl ode mne on vždy bere s sebou pití a já jeho zase lákám, aby si někde něco dal, neb ho znám, jak má hlad, lepší je se mu vyhnout.Dali jsme si v Kácově čokodortík, já kávu, on čaj. Nicméně pak už měl hlad a ty ceny ho naštvaly.Doma si spravil chuť a pookřál.
      ( u těch cen by mělo být napsáno: senioři, děti a vojsko polovic! )
      Výlety mám připraveny ještě další, nejméně tři.
      Uvidíme, jak to bude s rouškami, s penězi a dalšími vlivy.
      Zdraví tě: všehoschopná Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, vy jste toho zase objeli! Na Jemništi se nám moc líbilo, pak a zahrada s růžemi je úžasná! A moc nám tam chutnalo, i když uznávám, ta cena není zrovna nejnižší... Trochu se bojím, že bude hůř...
    Přeji příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, to máš pravdu, já bych na výletě i nějakou tu korunu pustila, i když si myslím, že někde to přehánějí, ale manžel ne.Ale i tak se mi tam líbilo.
      Hezký den, Helenko. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Vy se tedy opravdu nenudíte. Opět zajímavý výlet ! S Tebou objevuji místa mně neznámá.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, ještě mám předpřipravené nejméně tři.
      Ahojky a ráda jsem tě tu viděla. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Hani, ještě chci napsat, že mě šokovalo, jak v tom pavilonu je vyryto a počmáráno, bylo mi z toho smutno. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  6. Jiřinko,mě to vaše cestování moc baví.Vždy žasnu,co toho stihnete.Navštívili jste zajímavá místa,krásné fotky jsou toho důkazem.Koukám,že to praktikujete někdy jako my.Manžel sedí v autě a já pobíhám,abych si toho co nejvíce prohlédla a nafotila.
    Na fotce ti to sluší.
    Měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, předně ti děkuji za pochvalu, nijak vzhled neřeším, jsem za zenitem, hihi.Manžel moc neběhá, bolí ho nohy.
      Ohledně cestování: já ráda navštěvuji místa, která jsem dosud neviděla, ale někdy i místa, kde jsme kdysi byli, ono se vše hodně mění.
      Tak uvidíme, zda nám koronavir zase znova naudělá čáru přes rozpočet.
      Hezký podvečer Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Krásně jste cestovali.Moc se mi líbí fotky z Vlašimi, asi městské brány s věžičkami. To vypadá opravdu úžasně. Tato místa vůbec neznám. Jinak to, že ceny strašně stouply a všude jsme poznali v tomto týdnu také. Někde je to až přehnaně drahé...viz ta rajská polévka....z kečupu nebo protlaku určitě...Jinak jsi šikulka a sluší ti to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, podle mne si chtějí vynahradit tu ztrátu z jara!Ale takhle si odradí i ty další zákazníky.
      Prostě budeme cestovat zase s chlebem zabaleným v ubrousku.
      To Podblanicko máme procestované docela dost a stejně mě nedávno Dášenka překvapila se zámkem, o kterém jsem nevěděla. Máme toho tady hodně.
      Za pochvalu dík.
      Dobrou noc Jiřina z N.

      Vymazat