neděle 20. září 2020

V jiném světě

Včera nebo kdy jsem se dozvěděla, že na jednom televizním kanále budou v neděli dávat pořad s názvem něco jako Malá Itálie. Hned jsem se zaháčkovala a ráno jsem cíleně na devátou usedla na sedačku a zírala: dávali díl o Ligurii a docela jsem si smlsla, přenesla jsem se do zajímavého kouta této středomořské země.Pořad nebyl vůbec špatný, sice chvílemi mohl být svižnější, ale co už - hlavně, že jsem mohla těch 50 minut strávit u moře a v kopcích. V málo známých městečkách, s jejich románskými, renesančními a barokními stavbami, někdy dokonce z dob Římanů.Často poškozené zemětřesením a znova, pomalu, opravované a často umělci z jiných zemí obývané.Dopřála jsem si před Toulavkou a Objektivem takový exkurs do jiného světa.Do paměti jsem zapsala třeba městečko Cervo.Hned jsem si zavzpomínala na náš zájezd do Cinque Terre před lety, kde jsme s Janou obdivovaly tuto krásnou krajinu. Už se těším na další díl tohoto televizního pořadu.

Milé KOČKY,

takhle jsme si s Janou tehdy užívaly:
















Tak se mi po Itálii zastesklo, že bych tam šla ještě dneska, pěšky, bosa, přes rozbité sklo ( jak někde napsala, tuším, Betty Mc Donaldová ).

S Janou jsme měly štěstí a byly jsme na několika zájezdech do této slunné země.Letos jsme měly jet do oblasti jezera Como s dcerou, ale koronavir rozhodl jinak.

18 komentářů:

  1. Jiřinko,děkuji za přenesení do takové krásy.Je to lákavé.Já byla v Itálii jenom 4x.Teď si užívám fotek z Chorvatska,z ostrova Korčula,kde jsou vnučky se svojí mámou a novou rodinou.Posílají denně fotografie a není tam ani noha.
    Já cestuji hodně na Youtube,tam je tolik krásných dokumentů.
    Měj hezký nový týden.

    OdpovědětVymazat
  2. Jitko, to je pěkné, na Korčule jsem byla jednou.To jsme měli jet s mužem a sestrou, na celou dovolenou, ale musela jsem zůstat v práci a jel jen manžel s mojí sestrou a moc to tam chválili. Pak jsem byla jiný rok se sestrou v Makarské a pluly jsme na lodi na Korčulu na výlet, aby mi to tam ukázala, kde že to byli. A moc se mi tam líbilo, ač jen jeden den.
    Vnučky ti budou vyprávět.Dobrý večer Jitu. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  3. Krásné fotky, úplně jsem slyšela zvuky moře, švitoření turistů, ten ruch, cítila šimrání slunce a mořský vánek ve vlasech, ach já bych jela kamkoliv, kde je moře. Letos mi nějak chybí.
    Hezká vzpomínka Jiřinko!
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, to asi všichni, co mají rádi moře.Já věřím, že se to usadí a zase pojedeme.
      Měj se hezky. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko, v Itálii jsem nikdy nebyla a tak jsem se ráda prošla s Tebou. Krásné fotky plné léta, pohody a sluníčka. :o)
    Přeji hezký týden. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, když se mne někdo ptá, tak říkám, že mám raději Francii, ale ono to není pravda, taky nemůžeš říct, jestli máš raději hrušky nebo jablka.Prostě máme rádi ovoce, že jo? Tak já mám ráda jet kamkoli, kde je to čisté, přírodní a zajímavé.
      Moc tě zdravím Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Slunce, moře, památky, jídlo, temperament... však ještě tu Itálii zažiješ .-) Jinak k tomu tvému komentáři na mém blogu - nějaká zkušenost ano, ale myslím, že k tomu na blogu toho moc nemám, veřejně jsem to asi nepsala... soukromě ti můžu napsat, když mi necháš vzkaz .-)

    OdpovědětVymazat
  6. Moc krásné fotografie a ze zajímavých míst. Děkuji za úžasnou podívanou. Přeji Ti krásné dny, plné sluníčka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, podzim nám zatím docela přeje, co se počasí týká, jen u nás asi barevné listí nebude, je to uschlé nastojato. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko, krásně sis zavzpomínala a já jsem se s tebou ráda prošla. Měj pěkné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, jsem moc ráda, že se ty výlety do mé minulosti líbí.Snad je něco hezkého i před námi.Hezké pondělí Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko, ach! Měla jsem být v květnu v Římě... Moc se mi po Itálii stýská...
    Musíme věřit, že bude líp!
    Měj hezký den, Helena


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, eviduji, kolik nás mělo někde cestovat, nejen Itálie a Francie bude postrádat zájemce z Čech.Že nám takhle někdo zastřihne křídla bych nevěřila. Ale také pořád věřím v lepší příští.
      Helenko, hezký týden Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Krásné vzpomínání. Úplně jsem vnímala tu atmosféru u moře.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, když jsme tam jely s Janou, kolegyní, tak jsem se těšila a nezklamalo mě to tam ani trochu.Zdravím tě. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Chceme-li cestovat, asi nám nezbývá nic jiného, než si sednou k dokumentu, knížce nebo fotkám :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, jsem opravdu moc ráda, že mám ty fotky ( nebo v případě Bretaně filmík, který jsem si sama natočila a sestříhala ) a mám to zakonzervované.
      Jako někdo má extázi, když chodí do Obchoďáku a nakupuje, já mám extázi v nějakém zapadlém městečku s polorozbořenými domky a výhledem na moře.
      Je mi jedno, jestli je to Chorvatsko, Itálie, Francie ( a toužím po Španělsku a Portugalsku a Řecku ). Kovid je na prd.
      Nicmnéně mezitím ráda courám po Česku.
      Janinko, měj se moc hezky a mávám ti! Jiřina z N.

      Vymazat