středa 30. září 2020

Když hory

 Když hory, tak pod sněhem, když hory, tak Šumava a nebo Jeseníky, ale hory na podzim, s barevným listím, to je také kouzlo...

( jasně, že ti, kdož musí na lyže, vybírají jinak! - Alpy a Krkonoše a svahy a vleky a to já nemusím, stačí, když vidím na videu, jak seskakuji z lanovky nahoře na Kleti a musím se smát, manžel má nápady! )

Milé KOČKY,

říkám si, že když se vám líbily fotky z Kubovy Huti, projdu se archivem a ukážu vám nějaké moje horské úlovky na cestách po oblíbených místech. Schválně, jestli někdo z vás uhádne, kterou tu fotku mám nejraději. Tedy mám je ráda všechny, ale mám k ní vřelý vztah asi proto, že jsem tam byla spokojená, neb se po pár pošmourných dnech udělalo hezky a slunečno a čerstvý sníh spolu se sluníčkem dělaly zajímavou atmosféru.

Pravda, když nás na zájezdu do Švýcarska nebo do Rakouska vyvezli busem nebo i lanovkou na kopec  - pořádný vrcholek! - tak se mi to líbilo a rozhlížela jsem se jako divá, ale nikdy mě nenapadlo tam jet v zimě a lyžovat, na to jsem příliš málo sportovně založená. Já tak to kolo a plavání v řece, pěškobus a nebo posedávání v ušáku s knížkou.Moje sportovní aktivity utlumuji už několik let a je už nepředstavitelné, abych za den najezdila 60 km. Po lesích a vedlejších silničkách, s věčným seskakováním a focením. Ale zpátky k horám: mám ráda kopce, hory, lesy, výšlapy na nějaký bod, ze kterého je výhled. Třeba si pamatuji, jak jsme šli ve třetí třídě se školou na Bezděz, vpravo od pěšiny Křížová cesta a nahoře hrad se zajímavou historií: byla jsem nadšená, stejně tak na výletě se školou na Ještěd, kde ještě tehdy stála stará kamenná rozhledna! Nebo s mamkou na zájezdu od Benaru do  Kuksu a na Sněžku. To mi bylo asi 9 - 10 let a tady byly základy mé neutuchající touhy pořád někam jezdit a lézt. U toho Praděda pořád nevím, zda se mi tam víc líbí v zimě nebo v létě?

Tak a tady jsou moji favorité:

na Šumavě:











v Jeseníkách:











na Tolštejně:









Kdyby vám, milé KOČKY, bylo z mých fotek zima, zabalte se do deky a popíjejte bylinkový čaj a je mi jedno, pokud si do něj něco ostřejšího přilijete.

22 komentářů:

  1. Jiřinko, to jsou nádherné zimní fotky. Umím si to představit, mrzne, pod botami vrže sníh a do toho krásně svítí slunce. Taková procházka by se mi moc líbila i když kopce od mládí moc nemusím. -) R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, to víš, ve fujavici a při jiných strastech jsem tolik nefotila, jako při takovéhle nádheře. Se mnou nechtěla babička Květa, druhá babička mých vnuček, běžkovat,: za á to na rozdíl od ní moc neumím a pořád zastavuju a fotím a ona na mne čekala a nebavilo ji to. Ona je druhá Kateřina Neumannová a já za ní zaostávám o tři délky.
      Ale i tak jsem jí vděčná, že mi na Šumavě dělala společnost.Mám ,,sněhových,, fotek taky hodně, tento vzorek je tu jen ochutnávku.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko to jsou moc krásné zimní fotografie. Také jsme byli na Tolštejně i nahoře na Jedlové předminulou zimu, zrovna když bylo hodně sněhu i pěkná námraza. Bylo to kouzlo samo. Mám ráda takové fotky a ty Tvé jsou fakt luxusní. Krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, tušila jsem, že zasněžený Tolštejn ti přijde vhod. Já jsem mimořádně vybrala tyhle fotky na počest bráchy, který tolik chtěl na Praděd. Tak tam třeba už je.
      V našem mládí bývalo sněhu, kam se poděl? A mrzlo, že jsme bruslili na Ploučnici.
      Můj každoroční sen je sníh na Vánoce.
      Mějte se pěkně. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko,krásné zasněžené fotky.My jsme,když byli kluci malí jezdili hodně do Krkonoš,do Pece pod Sněžkou.Bylo tam vždy krásně,sněhu dostatek a těch lidí!Na Pradědu jsem taky byla v zimě i v létě,taky se mi tam moc líbilo.Mám ráda křupající sníh pod nohama a čistý krásně bílý sníh.To ve městě není,je to většinou šedivá břečka a ještě jak chodí pejskaři,tak to opravdu není čistý bílý sníh!Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, já jsem začala běžkovat po padesátce, tak to podle toho vypadalo! Z Kvildy na Prameny Vltavy, pak na Bučinu a zpět do Kvildy. To bylo pádů! Ale bavilo mě to moc.Když jsem sebou nesekla 100 m, už jsem chtěla oslavovat.Čím víc sněhu bylo, tím menší následky na moji kostrč. Zima je taky fajn. ( v létě na kole tu samou trasu až do Finsterau - a zpět přes Bučinu do Borové Lady a na Kvildu - to bylo o něčem jiném )
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Tak taková zima se mi líbí, ale mám obavu, že ji budeme za chvíli znát jenom z fotek. Ty tvoje jsou krásné ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, obávám se, že máš pravdu. Pamatuji na Jablonecku tolik sněhu, že frézy vykousaly kolem silnic 3-4 metrové stěny.Třeba tady u Prahy toho sněhu je málo celou zimu a neprší ani v létě, kousek dál už je to jiné.Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko, to jsou krásné fotky. 👍👍 Zejména má milovaná Šumava, ta nikdy nezklame. Na Tolštejně jsem nikdy sníh nezažila, byli jsme tam v únoru a to už tály i Mezičky. Jeseníky bohužel neznám, nikdy jsem tam ještě nebyla.
    Ty fotky jsou vyloženě idylické, takové zimy bývaly v domě mého dětství. V poslední době je to spíš jen poprašek, nebo prosolená břečka.
    Krásné podzimní dny. Jo a zima mi nebyla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, to stihneš ještě napravit.Děkuji za pochvalu. Měj se moc hezky. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko,to jsou překrásné fotografie.Zima jako v pohádce Zimní království.Takovou jsme už dlouho nezažili.Myslím,že za zimou budeme muset jet zase do hor.
    Měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, vybrala jsem své oblíbené, mám zimních fotek více, ale musela jsem za sněhem jet jinam, u nás koupit sáňky jsou vyhozené peníze.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Takovouhle zimu mám rád, ale užil jsem si ji naposled tak dávno, že si to ani nepamatuju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, zato na Vysočině nebo na Šumavě mají sněhu asi někdy plné zuby.Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko, to je třpytivá nádhera! Děkuji!
    Měj se moc hezky, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, taky se mějte u vás krásně, zatím si užijeme ( i když s rouškami ) barevný podzim.Hned po volbách chci něco podniknout. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  9. To jsou nádherné fotky. Kdy já takovou zimu fotila ! A to nejsme až tak daleko od Krkonoš.
    I když nejsem věřící, začnu se už teď modlit, aby alespoň Vánoce byly bílé.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, je od vás na Krkonoše vidět? Já bych navrhla, aby zima byla se sněhem, s mrazem, bílá, čistá, od 15.12. do poloviny února a pak by mohl sníh pomalu odtávat:
      heslo - poručíme větru, dešti, hihi.
      Hani, hezké dny. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Hele, tak to jsme na tom naprosto stejně! Hory mám ráda od března do září, ale v zimě nemusím. Taky nelyžuju, ale jak říkáš, když mě tam doveze autobus a je slunečno... tak to jako člověk fotografující ovšem zas miluju. Ale cíleně jezdit za sněhem na víc dnů, to u mne neexistuje. Což bohužel moje možnosti značně omezuje, neb jednodenky za sněhem nemá ta moje CK v nabídce. Ale takhle to vypadá nádherně, to jo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, my bychom klidně mohly v zimě sedět ve vinárně s výhledem na pořádnou zimu a dát si něco dobrého, lyže opřené o stěnu a koukat se, jak ostatní sjíždějí svah.
      Nemusíme mít všechno, no ne? Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Jiřinko, tak to je opravdová zimní pohádka. Nádherné fotky. Takovou zimu si už ani nepamatuji. :o)
    Přeji hezký víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášenko, ona taková správná zima má asi i pro přírodu význam.Ale pro nás, děvčata s foťákem - to nic nenahradí. Třeba pořádné rampouchy jsou taky hezké na fotce.
      Ahoj Jiřina z N.

      Vymazat