čtvrtek 1. října 2020

Z vlastní zkušenosti

 Moje milé KOČKY,

jen jsem si tu, na svém ,,novém,, blogu, trochu zvykla, už to předělali a nemám talent na to, se v tom pohrabat a zjistit, co a jak, takže nejen, že neumím přiložit štítky jako dřív, ale i úprava textu pokulhává a nemám to podle svého. ( mezitím mi štítky poradila Jára, moje záchrana ).

Abych neprudila, nevrčela, zabavím se, vymyslela jsem si seriál:

Budu sem dávat několik tipů na výlety, tak - jak jsme je kdysi, před časem, jeli a prožili my, ať už sami s dědouchem nebo i s vnučkami. Třeba to někomu přijde vhod, až bude koronakrize za námi.Vždy jsem zvažovala, kam to namířit, když jsme brali vnučky sebou, aby je to bavilo a byl program přiměřený jejich věku a zálibám.Taky ubytování aby bylo vhodné, pěkné, čisté a noci v klidu, úměrně mé peněžence, zkrátka diskotéky do ranních hodin nebrat. Jedná se o aktivity na území ČR, neb do ciziny jezdí vnučky s rodiči, my si je půjčujeme výhradně tady. Abych to řekla stručně, zveřejním je postupně nikoli podle toho, jak se nám tam líbilo ( vlastně se nám líbilo všude ), ale podle toho, jak si na ně vzpomenu. Vám, které jste mne sledovali už dávno, může info přijít jako opáčko.

Jako když se losuje z klobouku: Výlet číslo 1.

Koupila jsem na týden pronájem chatičky v Pekle u Nového Města nad Metují , v tom krásném údolí a chatiček tam nabízejí několik, my jsme si vybrali tu nejvýš, až pod lesem. Dole je obývákokuchyně, nahoře v patře pokoj a 4 postele a krásná koupelna, úplně pod střechou dvě matrace na koberci a můžou tam v pohodě bydlet 4 dospělí a několik dětí. Voní to tam borovicí a je tam krásně. Venku je ohniště a stůl, lavice. Okolo les a dříví! Cestou tam jsme navštívili ZOO Dvůr Králové, další dny jsme jeli do N.Města n.M. - obešli jsme město, zámek, jeho zahradu, také jsme jeli na výlet do Adršpachu, jindy jeli mladí do Muzea Merkur a my s dědou na nejvyšší horu Orlických hor a stavili jsme se v různých místech pod horami ( dřevěné kostelíky a tak ). Nebyli bychom to my, abychom vynechali Dobrošov, děti zas přivítaly výpravu do Babiččina údolí a České Skalice. Jet se dá i do Dobrušky, na Opočno a do Náchoda. Není to ani daleko ke Kuksu, vyberte si. Každému podle jeho potřeb a zájmů. My s manželem jsme navštívili Josefov, ale na mne to tam nepůsobilo moc dobře. Každý den jsme šli večer na malou procházku kolem Metuje a pro mne tu bylo hezky, kvetly náprstníky a tak vám jich sem, když dovolíte, taky pár dám. Jako základna je to tu dobré, když vám nevadí, že pro čerstvý chléb a pečivo musíte kus cesty do N.Města. Zato je tu čistý vzduch a pokud nepodpálíte les velkým ohýnkem, strávíte zde moc pěkné chvíle. Navíc je tu nedostek signálu, pokud chcete telefonovat, musíte vystoupat kus na kopec, takže slabší povahy raději netelefonují a má to své kouzlo! 













Já plánuji dovolenou s vnučkami vždy s velkým předstihem, neb dostanu termín už někdy v únoru a musím se dobře připravit.




19 komentářů:

  1. Jiřinko, to jsou nádherné fotografie. Ty chatičky jsou opravdu překrásné. Tam by se mi líbilo. Krásné jsou i květy náprstníku. Kdysi jsme jezdívali do Malé Čermné nad Orlicí a cestovali tam po okolí. Ale to už je padesát let....Ráda bych se do tohoto kraje podívala, ale kdo ví, jak tato koronavirová doba dopadne. My už toho letos asi moc nenacestujeme. Od pondělí zase nouzový stav, tak že budeme maximálně chodit tady po okolí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, já mám každý výlet nebo pobyt zařazený v hlavě podle toho, jestli jsme tam byli s mužem sami, nebo s vnučkami nebo s přáteli, to je totiž pokaždé jiné.
      Tady se mi líbilo moc, i když to nebyl první pobyt v tomhle Pekle, ale vnučky byly malé a bylo hlavní je zabavit.
      Sbíraly jsme s mladší větvičky a šišky na ohýnek.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Není peklo jako Peklo. Chatičky jsou moc pěkné, určitě by se mi tam také líbilo ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, byl tam klídek a dole je hospůdka, i když my jsme jim toho moc vydělat nedali.Holky byly malé a jedly jinak.Já taky moc hospodské stravě nedám.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jo,jo hezký je náš kraj :-).
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, taky jsem byla 2x na dovolené na Rozkoši, ale tam moc klidu večer nebylo, někteří jedinci to brali jako závody v opíjení. Do němoty to stihli až později, tak jsme to naspali až dlouho v noci. V chatce.
      Dobrou Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Díky za skvělý tip na dovolenou, tohle vypadá moc hezky! Kdysi jsme měli pronajatou chaloupku jako dlaň, ale bylo nám tam moc hezky a signál tam nebyl taky, to bylo překvapení, když mi pak zpětně naskákaly zprávy a zmeškané hovory :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, podobně útulnou dovču jsem měla s mladými a vnučkami i v chatě Jesenka v Jeseníku. Tam už chyběl jen bazén.
      To by bylo, abych tě neinspirovala. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Janinko, ještě dodám, že když sis tehdy pronajala chatku na 4 noci, nebo více, zaplatila jsi 1 tisíc za den a noc, bez ohledu na počet osob.To mi přijde slušné, vařit se tam dá a my jsme to řešili tak, že někde na výletě jsme se najedli a tady jsme si vařili jen snídaně a večeře.Zapomeň ale na velkou vatru, neb les je úplně u chaty.
      Zase někdy: Jiřina z N.

      Vymazat
  5. To je hezké vzpomínání,chatka moc pěkná.Náprstník nádherný.Já jsem jezdila osm let s vnoučatama na dovolené sama,ale to byly pobytové.Děti se chtěly hlavně koupat a najít si na místě kamaráčov.Vymetly jsme všechny kempy v okolí Turnova.Spali jsme v chatkách,karavanech,mobilním domku a 2x jsme měly pronajatou chalupu s bazénem.Fotek mám hodně,ale pár jsem jich dávala vždy na předchozí blog.
    Ráda se podívám na další tvoje dovolené s vnučkami.
    Hezký večer Jiřinko

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, to je od tebe hezké, sama vím, jak to ty děti mají rády, a je jim později jedno, jaké to bylo, třeba skromné, hlavně, že měly společnost a byly venku, neměly hlad a nebylo jim zima.Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Když se na blogu něco viditelného mění, je to většinou v principu dobrá zpráva, že na projektu stále ještě někdo pracuje :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi máš pravdu, neumím si představit, kdyby všechny blogy zrušili. Jiřina z N.
      já jsem začínala asi tři roky návštěvami na blozích, kde bylo ukazováno, jak kdo bydlí a co doma předělal a co si koupil...

      Vymazat
  7. Moc hezký nápad, Jiřinko! NMnM nemáme daleko a máme to tam moc rádi. Občas si tam zajedeme jen tak, na výlet. Ty náprstníky, ty tedy jsou!
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já jsem z těch podivných květů na vrcholku náprstníků byla překvapená, poslala jsem fotky panu Větvičkovi a psal, že je to normální, ale u nás v lesích kolem České Kamenice jsem to na těchto rostlinách nikdy neviděla.Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Hezký tip na dovolenou. Ta chatička pod lesem se mi moc líbí. R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, nejlepší byla ta všudypřítomná vůně dřeva.Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko, nádherné fotky a báječný tip na výlet. 👍👍
    Jsem na tom stejně, po předělávce také neumím přiložit štítky. Peru se tu s tím, dnes jsem předělávala rubriku oblíbených blogů a mám obavu, že jsem někoho vymazala. Uvidím, co přinese čas.
    Hezký zbytek dne 🌹

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, já jsem tak šťastná, že mi Jára přestěhovala za pomoci Verunky a jejího manžela starý blog a že mi občas radí i tady, na nové vlně, já bych byla naštvaná, že veškerá práce za ty roky je pryč.Blog je nyní už skoro sedm let moje radost.Já nechodím nikam jinam, než občas na blogy a stačí mi to k životu, telku jen občas a něco.Nemám chytrý telefon ani jiné takové věci a neschází mi to.Už si zasloužím klidné tempo.Ohledně přidávání a odebírání adres blogů mám vždy dilema, co jsem to vlastně vyvedla.Časem se to naučíme, milá KOČKO. Jiřina z N.

      Vymazat