sobota 24. října 2020

Knížky

 Spíše pro sebe než pro vás, milé KOČKY, zakládám nový štítek, knihovničku, moc mě mrzí, že mě to nenapadlo hned zpočátku, při založení blogu - před téměř sedmi lety. Mohla jsem tu napsat, co jsem právě četla, jestli to je kniha koupená, darovaná nebo půjčená z knihovny, zapsat si titul a spisovatele a nemusela bych si namáhat mozek. Jo, je to tak, že jsem vždy spoléhala na svoji paměť a ta si, mrška, poslední dobou někam odbíhá a dělá si, co chce. Zatím tedy mohu dosvědčit, že se vždy dříve či později vrátí, aby mi pomohla najít odpovídající termín, správné slovo, trefný výraz, ale fakt jí to občas dobu trvá a není moc vstřícná, někdy mě v tom nechá docela vydusit. Jestli se něčeho bojím, tak hrozby, že mi přestane sloužit.

Co se týká knížek, tak mám knížky rozdělené na oblíbené ( čtu ráda vše od nějakého oblíbeného spisovatele ), pak na doporučené, na náhodně objevené, na knížky, které mi někdo daroval, a na nudné.

Dokonce existuje knížka, kterou jsem chtěla číst několikrát a vždy jsem ji po několika stránkách odložila, Nechápu to, protože je vychvalovaná a já se opravdu snažila! Dokonce je to téma, které mě opravdu hodně baví a zajímá. Egypťan Sinuhet, Mika Waltari promine. A že jsem přečetla od mládí kde co. Prostě jsme si nesedli.

A existuje jedna velká knížka, u které jsem zhřešila a to, že jsem ji chtěla za každou cenu, byla půjčená z knihovny v N. a chtěla jsem ji nevrátit a zaplatit pokutu, nakonec jsem to ( světe, div se ) neudělala a knížku vrátila, ale pořád na ni myslím.Byla to obrazová knížka o Renesanci a byla opravdu úžasná. Tak jsem si ji půjčila několikrát! Vlastním nyní několik překrásných knížek a doufám pevně, že vnučky si je jednou vezmou a budou se jimi také těšit.

Co mám rozečteno právě teď? Není to nic k uchechtání, řeknu vám.




20 komentářů:

  1. Jiřinko,já to mám stejně.Čtu knížky,které jsem si sama koupila,nebo si půjčujeme s kolegyní,knížky,které jsem dostala pod stromeček.Taky chodím do knihovny a půjčuju si knížky doporučené.Teď zrovna čtu hezkou knížku,moc se mi líbí.Jmenuje se,Doktorka z domu Trubačů.Myslím,tím,že se mi líbí,to,že žena,doktorka o které tento příběh je,prožila osobní tragédie a i přesto svůj život nevzdala.Tuto knížku jsem si koupila loni v Praze na Václaváku a dostala se k ní až teď.Čtu ji jedním dechem,jsem už skoro u konce a říkám si,co všechno člověk dokáže vydržet.Knížku,kterou jsi ukázala,že právě čteš,jsem viděla ve výloze našeho knihkupectví a říkala,jsem si,že by mně taky zajímala.Přeju Ti hezké chvíle s knížkami.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, to ti chválím, tu knížku o paní doktorce jsem před lety náhodně objevila, přečetla a pak, později, zakoupila a darovala jsem ji dceři. Považuji ji za tu z těch oblíbených, i když téma je vážné. Dokonce jsem byla v Bernarticích, kde je její dům a pomník.Mám ráda hodně knížek, třeba Tři muži ve člunu a pod.Betty Mac Donaldovou, to je moje nej.Ale je jich hodně.Zdravím, dnes je tu sluníčko, přijela vnučka na pár dní, tak jsme si udělaly velkou procházku kolem města a povídaly jsme si.
      Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, když jsem začala číst odstavec o knize, kterou jsi nikdy nedočetla, tak mě napadl Egypťan Sinuhet. A trefila jsem se. Když jsem ji začala číst poprvé, tak jsem si myslela, že ji nepřečtu. Pak nastal okamžik, kdy mě zaujala a já ji přečetla. A ne jednou.
    Knihu Raději zešílet v divočině jsem si koupila a moc se mi líbila. A teď vidím, že vyšlo její volné pokračování. Asi napíšu Ježíškovi, aby mi ji donesl.
    Měj hezké odpoledne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, tu jsem dostala od zetě k Vánocům a sváděl to na Ježíška.Toho Egypťana možná zkusím potřetí a dočtu to, ale nevím.
      Mladí vědí, co mám ráda a tak od nich dostávám knížky, které mi vyhovují.Kdysi jsem udělala debordelizaci knihovny a od té doby málo nakupuji a více si půjčuji z knihovny.Něco šlo do knihovničky na nádraží, něco jsem rozdala, něco mi lidi nevrátili. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Čtu poměrně hodně, chodím do knihovny a půjčuji si na doporučení nebo náhodně vybrané knížky. Od A. Palána jsem četla i Raději zešílet v divočině o samotářích na Šumavě, hodně zajímavé i když pro mne až nepochopitelné. Ale proč ne, když někomu takový život vyhovuje ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, tuhle knihu, pokračování té, o které píšeš, mi daroval zeť.
      Je zajímavá, ale kdybych ji viděla v knihkupectví, asi bych si ji nekoupila.
      Hezký večer přeji. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko,také jsem přemýšlela,že si přidám,ale jenom gadget co právě čtu a poslouchám.Já mám ráda i dost drsné knihy,pomáhají mně odreagovat se od starostí,které třeba prožívám.Knihy v knihovně mám rozdělené přesně,jako ty.Ale nudné,těch jsem se zbavila,něco dala do antikvariátu a nebo roznesla do knihovniček,třeba v Globusu.Já chodím do knihovny a knihy si hodně půjčuji od nejmladší sestry a její dcery.To jsou také velké čtenářky.Knihu od Šlachty si chci určitě přečíst.Bez knih se neumím představit život.
    Měj hezký večer a pěknou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, já mám ráda hlavně to, co se týká zeměpisu a dějepisu a pak klasiky.Za mlada skoro vše, co se mi dostalo do ruky.Třeba Němcovou a Jiráska a tak.
      Už se vybírám. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Koukám,že jsem poslední dobou docela ostuda. Nějak mi na knížky nezbývá čas. Jak to počasí dovolí, toulám se raději venku v přírodě. Doma nad knížkou můžu sedět až bude škaredé počasí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, dnes jsem na tebe myslela, přijela mladší vnučka a tak jsme si po obědě udělaly procházku - velký okruh kolem města a svítilo nám na to sluníčko.A foťák zůstal doma, povídaly jsme si a taky to šlo. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko, někdy se mi ani nechce věřit, kolik jsem toho dřív přečetla. teď po práci na PC večer oči prostě stávkují a čít už nechtějí nic. A tak jak slepec knihy poslouchám. V kuchyni, když jsem sama a vařím, u žehlení... To mě moc baví, protože tak krásně, jako naši herci bych si knihu nepřečetla :o)
    Beletrii už dávno nekupujeme, není pokoj v našem domě, kde by nebyla knihovna a přetékají. Občas nějako krásnou publikaci, encyklopedii a podobně. Naposledy třeba knihy pana Juříka o šlechtických rodech - v nich se skvěle listuje...
    Přeji krásnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, tak to neznám a jakmile bude knihovna otevřena, hned se budu po nich pídit, mám seznam, co si chci půjčit. Jestli máš oči unavené z práce, tak to chápu, po odchodu do důchodu v r.2009 a vysazení PC z běžného života jsem přestala používat brýle a čtu bez nich.Hezkou neděli Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Díky covidu jsem na jaře zase začala hodně číst, ráda si knihy kupuji a ráda je dostávám.
    Mám obrovskou knihovnu a k některým knihám se ráda vracím a znova je čtu.
    Příjemnou neděli, kočko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, to je vášeň, co? Nezapomenu, jak jsem se jednou v noci ve dvě ráno tak nad knížkou smála, že jsem vyděsila manžela, který si myslel, že jsem se asi zbláznila. ( četla jsem Haška )
      Opatruj se Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Do knihovny jsem začala chodit v pěti letech. Na přihlašovacím lístku jsem se podepsala tiskacími písmeny :-). Takže čtu stále. Ale je fakt, že knížky si už téměř nekupuji, není kam je dávat. Chodím do knihovny. Nemám vyhraněný žánr. Jen někdy se netrefím a u knihy, kterou odkládám si říkám, že za překlad to tedy nestálo.
    Pěknou neděli, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, taky ti přeji pěknou a pohodovou neděli. U nás je mlha, ale jinak po obědě asi půjdeme s vnučkou na procházku.Dědoucha necháme podřimovat u telky.
      Jsem ráda, že tu mladší vnučka je a mám jiný režim. pa Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Ty dvě knížky vedle sebe - to je vtipné. Jinak jsem také měla knížku, kterou jsem odmítala vrátit do knihovny :-) Půjčovala jsem si ji několikrát. Pak přišel covid, tak mi to prodloužil, když byly knihovny zavřené... a teď jsem si ji objednala. Naštěstí se dá na internetu sehnat kdeco, i staré knížky, kterých se lidé zbavují .-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, já si pamatuji, že ve čt bývaly fronty před Knihou, mně půjčovala paní učitelka češtiny své knížky. I takové, co byly těžko k sehnání.
      Dnes to za tebou hrnou vidlemi.V Čechách se hodně četlo a myslím, že i teď to není zlé.
      Ale mám synovce a ten, ani náhodou, že bych ho zastihla s knížkou.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Kdysi jsem si dělal poznámky o každé přečtené knížce, ale pak jsem si řekl, že to není účelné a píšu si, jen když se mi něco extra líbí. No a když knížku považuji za potenciálně zajímavou i pro čtenáře blogu, nesmlčím to :-). Mimochodem, články o přečtených knížkách ve speciální rubrice "Knihy" byly dříve na blogu nezanedbatelným zdrojem návštěvnosti vždycky ke konci školního roku, když si žáci a studenti připravovali. Po přestěhování blogu už ale tyhle moje články ve vyhledávačích nejdou najít, tak mám po ptákách a po návštěvnosti :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je smutné zjištění, jsem sice na blogu teprve sedmým rokem, ale přijde mi, že každá změna je k horšímu.Nicméně i tak dík za každý dobrý, inspirativní blog.
      Měj se hezky a opatruj se. Jiřina z N.

      Vymazat