středa 21. října 2020

Odpoledne

 Takové obyčejné, civilní odpoledne, venku se proklubává sluníčko po mnoha dnech šedivé oblohy a občasného deště.

Milé KOČKY,

sednu do křesla, usrkávám horkou kávu, ukusuji moravský koláček ( z Lídlu ) a čtu si bydličasopis, který mi dnes donesla pošta do schránky. Tomu říkám pohoda, tam venku řádí koronavirus, padá barevné listí, příroda se připravuje na zimu a tady, zatím, takový klídek. Kéž by nám vydržel.


V poslední době jsem si přečetla dvě zajímavé kapitolky o Kynžvartu, zajímavém zámku na západě Čech, kde jsme párkrát byli a hlavně jeho park prošli:

na tomto blogu: https://jiripenas.cz/fotoblog/konigswart.php 

a o této ženě, jejíž knížku jsem kdysi měla a ráda četla, ale někdo si ji půjčil a už se mi nevrátila:

https://www.knihovnicka.net/autor/3821-metternichova-tatiana/zivotopis-biografie/

Milé KOČKY, pokud můžete, její knihu si v knihovně půjčte a budete na pár večerů lapeny.


20 komentářů:

  1. Zrovna vypravuji manžela do knihovny,zítra se již neotevřou a to jistě na delší dobu. Zapíši si tip na knihu, snad ji u nás v knihovně mají. Jinak budeme také kafíčkovat a číst.☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ti přeji šťastnou ruku při výběru a dobré počtení, s knihami se dobře utrácí čas.
      Pa Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Milá Fukčarinko, chtěla jsem ti napsat komentář na tvém blogu a nějak se to nepovedlo. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Krásné a pohodové odpoledne sis udělala a to je moc dobře. Já jsem se dneska ještě věnovala nákupům...straší tím, že budou obchody zavřené než se sníží počet nakažených osob covidem. Ještě že do přírody to mám jen kousek a tak si budu chodit
    dobíjet baterky tam. přeji ti Jiřinko moc krásné a klidné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, já doma moc velké zásoby nemám, není to můj styl, ale musela jsem dnes na poštu, tak jsem si u pošty u zelináře nakoupila ovoce.
      Pro dva se vaří jinak, než když máš plný dům lidí, nebo hodně dětí.Jak znám manžela, ten by o bramborách vydržel 14 dní v pohodě.
      Ven bych ráda, snad zítra pojedeme na hřbitov do Kam.Šen. a pak někam do lesa.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, moravské koláčky z Lidlu mi moc chutnají. Dopoledne jsem si šla na poštu pro balíček, tak jsem se stavila do sámošky a k řezníkovi. Ráda bych někam na procházku, uvidíme jaké bude počasí. Dnes to za nic nestálo, celý den bylo zataženo, zima a foukal vítr. Navíc začal manžela jako na potvoru bolet zub. Volal k zubařce, zatím se mu neozvala. Odpoledne jsem koukala na můj oblíbený pořad Sama doma a pak na cestopisy na ČT2, u toho můžu plést svetr pro vnoučka.
    Měj klidné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, s těmi procházkami ve studeném větru to nepřeháněj, pletení v teple domova asi bude lepší.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Mě se líbí ten poklid. A ten ubrus. Háčkovaný? A knihovnicku dřív měla jedna šikovná žena na blog.cz, ale někam se ztratila tím stěhováním - jsi mi to jen připomněla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, dobře, že se ptáš, když jsme byli nedávno na výletě na Strakonicku, na náměstí ve Vodňanech byl pán a prodával tam záclony a dečky za pár korun. Tuhle dečku jsem pořídila právě pro její cenu.Byla za necelých 60 Kč.
      Hezký večer. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Ano,teď si užijeme klidu,nastává čas čtení,pálení svíček,zklidnění.Tip na knížku vítám,dobrých knih není nikdy dost.Ráda si sednu do křesla,k tomu dobrou knihu,horký čaj a světlo svíčky.Koláče v Lidlu také kupuji,máme je rádi.Přeju hezký večer.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, já ráda čtu v noci, když je naprosté ticho, a když ráno nemusím vstávat v pět, jako když jsem chodila na vlak a jezdila 50 min.do práce.
      Přeji ti krásné chvíle s knížkami.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Upřímně ti to přeji a maličko závidím, o klidu si mohu poslední dny nechat jen zdát, svět se zbláznil! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, je to náročné, ale ještě by mohlo být i hůř a tak se to snažme vydržet.
      pa Jiřina z N.
      Zhroutit se není dobré nikdy.

      Vymazat
    2. Ono se to lehce řekne... Já jsem v pohodě, mám rodinné zázemí a skvělou práci, byť jsem v ní v této šílené době zůstala sama a musím zvládat pět funkcí. Ale lidé, kteří ani jedno nemají a ještě přijdou o živnost, ti to asi vidí jinak. K odborníkovi se dostat trvá měsíce a tragédie jsou na světě. Je to blbá doba.

      Vymazat
  7. Jiřinko, moc ti tu pohodu a klid přeju! A děkuji za typy, i když teď na takové zajímavé čtení nějak není prostor. Svět se nám zase změnila a asi i trochu zbláznil. No nic, budeme bojovat a věřit v dobrý konec.
    Měj se moc hezky, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, brácha říká, svět je pořád stejný, jen lidi víc blbnou, ( promiň ).Nám také různá nařízení mění plány, ale tak je odložíme nebo změníme, jsme senioři, horší je to tam, kde jsou děti školou nebo školkou povinné.A jejich rodiče musí do práce. A nemají babičky!
      Helenko, lidi už v minulosti přestáli i horší věci, musíme to vydržet.Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Je báječné, krásně posedět, rozjímat s koláčkem a hlavně se opatruj !!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simonko, blíží se termín 11.11. - sice příjemné je, že bude mít zeť svátek, ale na mne čeká CT! a pak bude paní profesorka zase šít na Vetřelce boudu.
      Zatím dík za podporu a měj se barevně a úžasně. Jiřina z N.
      Ať ti stavba s krásným výhledem roste pro tvoji radost.

      Vymazat
  9. Čtu, ráda a každý den. A taky nejvíc večer často do noci. Zásobu knížek z knihovny mám,tak snad mi to na dobu uzavření knihovny vystačí. Ten titul od Tebe si píšu a příležitostně se poptám.
    Klidný den, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já jsem bývala děsný poděs, některé věty, které mne v knížce zaujaly, jsme si ( za mlada ) přepisovala do notýsku. Kde je mu konec? Dnes čtu a musím se občas k některému odstavci vrátit, abych to do kebule dostala.
      Ale nevzdávám to. Co budu dělat v devadesáti?
      Jiřina z N.
      Hani, dobrá knížka a teplá deka je nejlepší lék na všechno.

      Vymazat