středa 28. října 2020

Špatné zprávy

 Co to je dnes za den, že se valí špatné zprávy? milé KOČKY, nejprve Jáře z Rbk. zmiznul blog a nyní se na mne vycenila na internetu tahle hrůza:

V pražské zahradě Kinských shořel kostel sv. Michaela


takový pohledný a fotogenický, dřevěný kostelíček, já jsem kolem něj šla párkrát a vždy jsem měla pocit, že takové stavby by se měly opečovávat. To jsem zvědavá, jestli to shořelo, protože to schválně někdo zapálil, jak je v kraji zvykem, nebo to má na svědomí jen ,,technická,, závada. Po pravdě jsem znechucená.
Zkusím někde najít fotku... ( povedlo se, ze starých výletů )






...   chce se mi brečet!


...   přitom je  dnes  svátek!










18 komentářů:

  1. Jiřinko,také jsem to četla a hned jsem si vzpomněla na podobný dřevěný kostel v Nové Pace.Musím se podívat na zprávy,zda řeknou více.A díky za připomenutí dnešního svátku.Nevím proč,ale mám dnes sobotu.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, už když před časem vyhořel kostel v Gutech nebo ta chata na Radhošti, kladla jsem si otázku, co pro některé lidi znamenají tyhle budovy a památky. Je mi to líto.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  2. To byl krásný kostelík a je ho veliká škoda. Je zajímavé od čeho shořel, i když podle zpráv tam prý tam nebyl přívod elektřiny...Nezapomněl tam někdo svíčku? Díky za krásnou fotografii. Bohužel ten blog jsem si zničila sama svojí nepozorností a blbostí...to se už tak stává...Jinak stejně jako Jitka mám pocit, že je sobota...Krásný večer a pohodové další dny ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, stejně tak mi bylo líto dřevěné zvonice kdysi v Železném Brodě, kterou někdo podpálil a včera mě zaujalo, že v TV říkali něco o tom, že v tom spáleništi byly propanbutanové lahve! tak to nevím! Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Když dojde ke zničení takové památky, je to vždycky smutné.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Já ho znám jako svý boty od mala. kousek od Petřína jsme bydleli a tohle místo bylo naše oblíbené procházkové. Po tom, co jsme se z Prahy odstěhovali, byla dlouhá prodleva, ale stejně když jsme s dcerou zajížděly na velikonoce za našima, vždycky jsme tam zašly. No a když skončila maminka v LDN, až do její smrti jsem pravidelně co čtrnáct dní jezdila za ní, spala v jejím bytě a moje kroky vždycky vedly na Petřín a k tomuto kostelu. Mám ho popsaný a nafocený na blogu v Sakrálních stavbách. Takže s ním odešel i zas kus mého dětství.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, tomu rozumím, představ si, že ten kostelík v H.Králové, o kterém taky vím, jsem dosud na vlastní oči ještě neviděla, budu to muset napravit. To včerejší spáleniště v telce mi vyrazilo dech.
      Opatruj se, holčino! Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Já bych tipovala na někoho, o kousek dál jsou ruiny bývalého domu zahradníka kde se zdržovali smažky a bezďáci....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, nerada bych někoho neprávem podezírala, ale nabízí se to.Jiřina z N.
      Na tvé Sakrální stavby ráda zabrousím.

      Vymazat
  6. Jiřinko, bylo mi z toho smutno už včera, když jsme se vrátili domů. Kostel byl velice malebný. Je to nevyčíslitelná škoda. Vzhledem k tomu, že v něm nebyla zavedená elektrika, obávám se, že je to dílo žháře. V lepším případě nešťastná náhoda, kdy po mši z předchozího dne mohla zůstat někde zapálená svíčka. Je to obrovská škoda. 😢

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, to mne taky zaujalo, že prý podle pana faráře tam svítili svíčkami, tak snad je po mši všechny pozhasínali??? No, už je to pryč, ale velká škoda. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Je to smutné, každá takhle zničená památka je jako ztráta kousku historie.

    OdpovědětVymazat
  8. Škoda tak krásného kostelíčku. Další historická památka nenávratně zničená.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, cítíme to všichni stejně. Mrzí to. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko,viděla jsem to už včera v televizi.Je to velká škoda,kostelík byl opravdu moc pěkný,jsem zvědavá,zda se přijde na to,jak se to stalo.Říkali,že tam byli nějaké propanbutanové lahve.Když nám na Radhošti vyhořel Libušín,vnímala jsem to jako velké neštěstí a obrovskou škodu.Libušín nám naštěstí zrekonstruovali,ještě jsem se podívat nebyla,ale je prý stejně krásný,jako před tím,než vyhořel.Tak příští rok se chystám a těším,až uvidím výsledek.Tady u kostelíku sv.Michaela,mám strach,že to je nenávratně zničená památka.Ach,jo.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem, milá Marťo, na Radhošti ještě nebyla, co je Libušín opravený resp. nově postavený. Jestli tohle někdo udělá schválně, musí být buď hodně zlý, nebo úplně blbý člověk.
      Přeji dobrou noc Jiřina z N.

      Vymazat