čtvrtek 29. října 2020

Upletu si na sebe bič

 Kdysi jsem uháčkovala deku přes dvě postele a pak, když ji vnučka viděla, zatoužila ji jednou zdědit a druhá vnučka projevila přání, abych jí také jednu uháčkovala. Její požadavky byly na větší barevnost, i vyhověla jsem jí, měla jsem doma z dřívějších pletařských a háčkovacích prací spoustu různobarevných zbytků přízí. 

Milé KOČKY, 

bylo to načasované docela dobře, dnes bych toho schopna nebyla, nakoupila jsem tedy znova přízi a pustila se do čtverečků, které jsem, mimochodem, našla na blogu jedné blogerky. Tehdy jsem docela často, několikrát týdně, jezdila vlakem k mladým, hlídat vnučky a doprovázet je na různé kroužky a volnočasové aktivity a tudíž jsem tam měla s háčkem v ruce práci a nenudila jsem se při čekání. Ve vlaku jsem vždy nejméně dva čtverečky uháčkovala, často se stávalo, že mi do ruky koukala i průvodčí, místo, aby cvakala jízdenky, tak za cestu tam i zpátky jich přibývalo a šlo mi to od ruky. Měla jsem jasno, kolik kterých mám uháčkovat, neb jsem si předem udělala fárplán! Nu, abych to zkrátila: chtělo by to, konečně už, zapošít konečky těch přízí a snad to letos udělám, přes zimu, je to pro mne výzva.

Dovolte mi zde zrekapitulovat ty moje výtvory:









Další deka byla výrazně barevnější:








Tak a může začít chumelit, sednu do ušáku a budu zašívat konečky, deky na to čekají pěkně dlouho. Vnučky se dřív vdají, než to udělám, hihi.
( v ložnici už došlo ke změnám, sice malým, ale toto jsou archivní snímky )





32 komentářů:

  1. Jiřinko, smekám před Tebou. To jsou krásné deky nebo přehozy. Háčkovat sice umím, ale nesnáším dokončovací práce a takové dece je jich spousta. Tak Ti přeji hodně trpělivosti, ať Ti jde práce od ruky.
    Opatruj se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, taky se stydím, že mám ty dvě deky dávno ,,hotové,, a že jsem je dosud zespodu nezapošila. To bude práce! Jiřina z N.
      Původní deka na blogu, odkud jsem čerpala, byla jen bílá a taky moc hezká.A měla k tomu dva polštáře se stejným vzorem.

      Vymazat
  2. Tedy Jiřinko to je fakt nádhera. Já se háčkovat pořád ještě učím. Začala jsem při covidu březnu, přes léto nic moc a teď mám rozdělanou dečku. Ještě mi to moc nejde. Jsi moc šikovná a máš můj veliký obdiv. Měj krásný den a hlavně ve zdraví...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, tak to jsi na tom lépe, ty začátečník a já dávno skončila. Občas sice ještě něco udělám na nějakého medvídka nebo panenku, ale jinak už nepletu ani neháčkuji. Dcera ta zase šila a drhala, vyšívala obrázky, ale jen když studovala, pak už ne.
      Když se sejdu s kamarádkou z Rbk. Marií, tak vzpomínáme, jak jsme po večerech háčkovaly čepice.I pro spoustu známých.Těch svetrů, co jsem napletla, nejlíp se dělá na děti, pánský svetr je za trest.
      Zbyde ti vlna, tak uděláš šálu nebo rukavice nebo ponožky a pořád je co dělat.
      Nejtěžší asi byly irské vzory? Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko,to je krása.Háčkovat jsem se nikdy nenaučila,plést trochu jo.Jsi moc šikovná,vnučky budou mít moc hezkou památku na babičku.Přeju Ti hezký den a hlavně zdraví.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, sama se divím, že jsem to dovedla ku konci. Ale dokončení je také nutné, kdyby se musely vyprat, bylo by dobré mít právě zapošité ty konečky.Jeden by neřekl, že deka samá díra může být teplá.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Wau, tak to je nádhera. Já mám radši méně barev, takže za mne ta první, bílo-zeleno-růžová.
    Jiřinko, ty jsi nesmírně šikovná, máš můj obrovský obdiv i v ručních pracích.
    Měj pohodové dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášenko, jsi nesmírně laskavá, ale to jsem asi byla, nyní už tomu moc nedám.
      No, kdybych se vybičovala a měla nějakou dobrou inspiraci, kdo ví?
      Krásný podvečer. Jiřina z n:

      Vymazat
  5. Krásné barvičky. Jak ty výraznější tak i ty tlumené. U nás doma se musí díky zveři vše držet pokud možno v černé, šedé nebo tmavě modré, tedy přehozy apod. ....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendulko, to chápu, já mám na starost jen jedno zvíře a to se venčí samo, když mu chci vyprat pyžamo, musím mu ho ukrást a tak je to se vším, doufám, že nechodí ke mně na blog! Pa KOČKO. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko, ty přehozy jsou krásné. Moc se povedly. 👍👍👍
    Podobné čtverečky háčkovala manželova maminka, ale vůbec netuším, zda je někdy sešila.
    Mým největším dílem je záclona, ale už spoustu let nevisela. Jen nostalgie a vzpomínka na práci, kterou jsem s ní měla, mě brání jí vyhodit.
    Měj hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, děkuji ti, záclonu zkus použít nějak jinak, jako ubrus, nebo něco takového.
      Určitě je škoda se jí zbavit? Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Nevíte někdo, prosím, jestli tato kniha stojí za přečtení?
    https://www.zbozi.cz/vyrobek/vez-a-namesti-niall-ferguson-2019-vazana/fotogalerie/

    OdpovědětVymazat
  8. Jiřinko, to je nádhera. Ani jsem nevěděla, že tak tvoříš. Měj pohodový pátek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, už moc právě netvořím, jsem ráda, že existuju, ale dnes jsem si ověřila, že ještě ,,bez brejlí,, navléknu nit do ouška jehly.
      Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko, tak to je pecka. Copak čtverečky, to je radost, ale dávat deku dohromady a zapošívat, to je hrob...
    Už jsem pár dek udělala, ale takhle obrovské tedy fakt ne. Je to nádhera!
    Tleskám a moc zdravím! Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já jsem samouk od mládí a tak jsem to sháčkovala, nevypadá to vůbec špatně. Kdysi se prodávaly ve Švadlenkách popisy na pletení a háčkování a těch mám doma ještě dost.V mládí jsem pletla svetry přesně podle popisu, pak jsem to jela podle svého.( a dost často párala ).Hezký pátek Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Krásné deky!!! Fakt jo. Nedá se nic dělat, musíš ty konečky zapošít :-). Taky jsem už nějakou tu deku uháčkovala. Čtverce mi šly rychle i sháčkování dohromady mi problém nedělalo, ale zapošívání konců.... s tím už to bylo horší.
    Vnučky si určitě budou deky užívat.
    Klidný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, při jejich tvoření ( čtverečků )jsem si říkala, jestli to budou vnučky někdy používat, bude to vzpomínka na babičku.Když jsem dotvořila druhou deku, byla jsem sama překvapená, že jsem to dotáhla do konce. Ahojky Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Ach to zapošívání, to je vždy nejhorší činnost. Já háčkovala také deky pro celou rodinu :-), ale háčkovala jsem kolem dokola, takže toho zapošívání nebylo tolik. Máš je Jiřinko krásné!
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, moje teta Růža z Volyně zase kdysi pletla takové soupravy z tenké příze...ubrus a k němu dečky, jestli to bylo myšleno jako prostírání nebo co, nevím. A to bylo kouzelné. Dnes už to nikdo nepoužívá, ale teta byla machr.Háčkovala i záclony.
      Pozdrav letí do Č.K. Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Alenko, kdysi jsem do rubriky Šmodrchání začala dávat nějaké své výtvory a jelikož ke mně v té době komentovat nikdo nechodil, tak mě to přešlo, takže právě zde mám jen málo příspěvků, měla bych sem dodatečně dát nějaké dětské svetýrky, abych nevypadala jako nemehlo, hihi.Hodně jsem pletla na mladší vnučku, protože ona ráda moje ,,modely,, v určitém věku nosila.Jeden svetr byl tak populární, že jsem mu třikrát nastavovala rukávy a dcera si ho schovala na památku.Nosily ho postupně obě vnučky.
      Ty, jako vyhlášená pletařka, tomu jistě rozumíš! Pac Jiřina z N.

      Vymazat
  12. Panejo! Hotové umělecké dílo! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, tak jsem si k tapetě chtěla udělat deku a nakonec jsem háčkovala jako otrok a půjdou obě deky z domu.Ale mne to těší. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  13. Jiřinko,tyhle háčkované deky ze čtverečků jsem vždy obdivovala.Máš je nádherné.Na to jsem si nikdy netroufla.Loni jsem si uháčkovala z pár čtverečků dečku na stůl.
    Jsi neskutečně šikovná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, dost jste mi všechny tady zvedly sebevědomí, já to považovala za normál.
      Kdybys mě viděla, kdy a jak jsem zkusila plést...asi v pěti letech na drátu, který jsem našla a s nitěma. Pak mě babička zaučila.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  14. Ani nedýchám... Tak jsi mi vyrazila dech. Já, která se už nechci pouštět do větších věcí, koukám s otevřenou pusou na taková dílka. Jsi dobrá!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, když to říkáš, budu tomu věřit, KOČKO. Jiřina z N.

      Vymazat
  15. Jiřinko, ten přehoz na posteli je úúúžasný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarinko, ta první deka je podle mého vkusu a měla být do naší ložnice, tak je méně barevná.Ta druhá je podle vkusu mé starší vnučky a jak vidíš, měla být více s fialovou, to je její oblíbená barva a snažila jsem se každý barevný čtvereček udělat jiný.
      Jiřina z N.

      Vymazat