pátek 30. října 2020

Výtvory

 Spíše pro sebe než pro druhé si tentokrát udělám příspěvek o pletení. Když byly vnučky malé, pletla jsem jim svetry, čepice, šály a rukavice, i když - pochopitelně - měly hlavně kupované oblečení. Musím se, skromě, ale přece, pochválit, že mladší vnučka ty moje modely ráda nosila a uměla nosit! Ona je správně, žensky, od mala marnivá a to v dobrém slova smyslu, vždy vypadala jako holčička. Klidně sukni do gumy, kterou jí maminka ušila, nosila přes oteplováky do školky!!! I v největším mrazu byla za dámu. Nic bych za to nedala, že nedaleko od nich bydlící Haidi Janků podle ní nazpívala Když se načančám.

Milé moje KOČKY,

legrace bylo dost a nyní přistoupíme k práci: 

najdu několik pletařských výtvorů, které jsem vytvářela přímo pro vnučku, ( vnučky ). Vždy jsem jí ještě uháčkovala nějakou tu ozdobu, případně přišila korálky, aby měla něco nevšedního. 

A když zbyla příze, udělala jsem ještě jeden svetr nebo něco menšího, s pruhy, takové perpetum mobile -

( když se měly vnučky narodit, řekli jsme si, že nebudeme kupovat nic růžového ! a taky, že nebudeme kupovat moc hraček, co myslíte? - jak to dopadlo? dnes si mohou otevřít obchůdek s plyšáky a z růžové či světle fialové šla, nejenom nám, hlava kolem)








 ze zbytků nákrčníky:


letní kousek:





zbylo na klobouček:





















oblíbená čepice:



trochu jiné barvy:









 a jeden svetr pro dceru, se sůvami: foceno tehdy ve stádiu rozpracovanosti -






18 komentářů:

  1. Parádní kousky! Nás taky babička, jako malé, opletla od hlavy k patě :).

    OdpovědětVymazat
  2. Jiřinko,to jsou všechno moc krásné věci.Svetříky jsou nádherné i barevně.Já jsem kdysi také pletla,jak divá.Dokázala jsem uplést svetr za dva večery.Hodně jsem taky šila.Pár výtvorů mám také schovaných po svých dětech,ale i vnoučatech.Teď už moc o pletené výrobky nestojí,ale mají rádi všichni moje háčkované ponožky.
    Měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, já jsem kdysi, před dávnými věky, pletla dokonce svetr a punčochy ze stejného vzoru a ze stejné tenčí příze. To bylo za trest. Každou řadu podle popisu. Krajkový vzor. Uff.
      U nás ponožky dělá moje sestra a dostáváme dárečky. Dcera šila kdysi, teď na to nemá čas a já už taky nešiju, leda tak do manžela. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Pilná jako včelka, svetříky ti jdou úžasně ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, už mě to pustilo, bývávalo. Ale bavilo mě pletení i háčkování hodně.Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jako víš, dá to práci. Ale když ona je to pak taková radost, když to děti nosí a sluší jim to, hřeje, a vůbec prostě paráda. Obdivuji a moc se mi líbí i modelky .-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, pletla jsem a háčkovala obvykle ve vlaku nebo při podobných prodlevách.Dojíždění do práce shltne času. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jsi moc šikovná babička, vnučky chodily hezky opletené. Moc se mi líbí svetřík se sovičkami. I u nás vede růžová a fialová barva. Se sukýnkami to má Verunka stejně, klidně si na tepláky natáhne sukýnku. Také jim pletu nebo háčkuji čepice, nákrčníky a rukavice.
    Já jsem pletla i na naše kluky, ale když byli větší, tak jsem využila toho, že jsem pracovala v Modetě a měla možnost kupovat svetříky ušité na učňovce za příznivou cenu.
    Měj pěkný víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, tak to mi jistě rozumíš, že když člověk plete nebo háčkuje nebo šije pro mazánky, jde mu to dobře od ruky. A pak potěší, když vidí, že to modelka opravdu ráda nosí.
      Zdravím Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Svetříky jsou moc pěkné.Jsi šikovná,Jiřinko.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, děkuji ti. Myslím, že to umí u nás v Čechách skoro každá žena? Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko, krásné výtvory. Kdysi jsem taky hodně pletla i na objednávku, ale nafocené nemám. Měj zdravý víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, nejvíc mě bavilo plést na malé děti a už dávno předtím, než se narodily vnučky. Ahojky Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Tedy Růženko, to je hotová záplava holčičí parády! Nádhera! Taky jsem hodně pletla, děti snad kupovaný svetr nikdy neměly :o)
    Měj pohodovou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, jednou jsem na dceru pletla asi do dvou do rána vestu, když jsme druhý den jely na návštěvu do Jablonce ke kamarádce, hihi.Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko, super. Taky jsem měla období, kdy jsem pletla a pletla a pletla. Na sebe, na kluky, na muže a i na někoho jiného. I na vnoučata. Ale nejvíc na tu starší Hanku. Ti dva mladší už přišli do doby mikin ap. a už to pletené nechtěli. Akorát čapky a šály brali na milost.
    Rozpleteného mám stále něco, ale už jsou to spíš jenom drobnosti. Když ale vidím nějaký pěkný model, tak mne ruce svrbí dost :-).
    Pěknou sobotu!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, já jsem jednou v Děčíně v trolejbusu koukala na rukáv svetru a jak jsem přišla domů, hned jsem zkoušela ten vzor ,,chytit,, - vyšlo mi to trochu jiné, ale svetr byl.
      Byla jsem to poděs. Jiřina z N.

      Vymazat