úterý 24. listopadu 2020

Církevní stavbičky

 Ač jsem se občas chlubila, že jsem se narodila v Benešově nad Ploučnicí, stalo se, že se naše rodina stěhovala na Strakonicko, odkud pocházel můj táta a že jsme pár let bydleli s babičkou a tudíž jeho matkou. Nebylo to pro moji mámu asi šťastné období, proč by se po pár letech stěhovali zpátky, k její matce na Děčínsko?

Milé KOČKY,

jako uvedení do děje stačí. Asi tím pobytem na Strakonicku, rodišti mé sestry a jednoho bráchy, se stalo, že jsem získala zajímavý a tajemný vztah ke kostelíkům, kaplím, křížkům a kapličkám, především těm, které stojí na křižovatkách, jsou rozeseté kolem polních cest a obklopené obvykle 4 mohutnými lípami či kaštany. Ta krajina, která se rozprostírá od Strakonic k Horažďovicům a dál na Klatovy, nebo naopak přes Vodňany k Budějicům má taková mírná návrší, obdělané zemědělské plochy a v dálce hradbu Šumavy, že si tu připadáte ochráněni, statky a domky se sady s jabloněmi, mezi rybníky, občas nějaká ta tvrz a nebo zámeček, aleje, cítím se tu dobře. Stejně jako na Třeboňsku. A ty kapličky a křížky tady k tomu patří. Stejně jako popis cesty kolem Putimi slavného Haškova Švejka. Zkuste si někdy v létě zajet do Písku, do Kestřan a nebo se projděte po hrázi některého rybníka, doporučuji i udělat si čas na procházku kolem Římova po Křížové cestě a navštívit zdejší Loretu. Taky Lomec má kouzlo.

Jsem trochu poděs a Jižní Čechy mám už od Třemšína až na Šumavu. Nebo od Milína na jih. Uvidím první rybník a jsem ztracená. A oblíbená místa? tolik času nemáte! i když pár teček na mapě můžete mít ode mne: krásně vypadá v krajině kostel sv. Jana v Radomyšli, kostel sv. J. Křtitele v Paštikách u Blatné, a stovky malých stavbiček poztrácených v polích, v lesích, často v poslední době opravených a opatřených novými obrázky. Na Šumavě se dají vidět i malby na skle. Myslím si, že to k nám patří a krajinu to dělá hezčí. V době, kdy člověk někam šel, putoval, nehnal se 120 po silnici, měl čas i přemýšlet a případně ,,rozmlouvat,, s bohem. Pokud v něj věřil.



















18 komentářů:

  1. Jiřinko, krásné fotky kapliček a kostelů. Jsou vyloženě malebné. 👍👍
    Nejsem věřící, ač jedna z mých babiček byla a snažila se. Kostelíky a kapličky mám ráda, nějak do té naší krajiny patří.
    Měj hezký večer 💕

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, v létě např., když sedím nahoře na schodě u kostelíčka a shlížím na Sušici a naproti na Svatobor, zdá se mi vše v pořádku. A večer po setmění je odtud krásně vidět, kde vedly hradby.Už bych tam zas ráda jela.
      Alenko, ahoj Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, uvědomuji si, co ti tyhle shrnující příspěvky dají práce. Vyhledat fotky z různých míst, z různého času. Děkuji ti za ně a přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, mě to baví, když tu po večerech posedávám.Krásný den. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Co je u nás kapliček, křižových cest a křížků- Těm moje babička i mamka říkaly ,, boží muka".
    Jako vždy, tak i dnes jsem se ráda podívala na Tvoje fotky, protože mnohá místa neznám.
    Klidný den,Jiřinko!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Hani, Boží muka se tomu říkalo i na tom Strakonicku.
      Ve vašem kraji je těch podobných stavbiček také požehnaně. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Zajímavý příspěvek. Kapličky také mám
    rada i kříže a u všech se vždycky zastavím, když jdu kolem, byť na krátkou chvíli ač mezi ty pravé věřící nepatřím. V létě přidám květy z louky, nebo pokud je tam možnost a mám ji s sebou, tak přidám i malou svíčku. Tyto menší sakrálni památky byly postaveny většinou pro vzpomínku na nějaké neštěstí nebo jako poděkování Bohu za záchranu, či uzdravení blízké osoby nebo i vlastní. Do krajiny neodmyslitelně patří, jen mnoho se jich za minulého režimu zničilo a i v dnesni době je u nad plno prázdných podstavců bez křížů, které skončily nejspíš ve sběrných surovinách. Škoda. Ale take mnoho se jich dnes obnovuje a dostavuje a z toho mam radost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, naprosto ve všem s tebou souhlasím a mám podobnou zkušenost.A také mi vždy bylo divné, že někdo může takový křížek poničit nebo ukrást obrázek.Já, ,,bezvěrec,, bych si to neriskla!
      Járo, zdravím Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko, moc hezký článek, hladí duši. Máš pravdu, všechny ty kapličky a kostelíky k naší krajině patří. Také je navštěvuji a fotím. A někdy objevím zajímavá místa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, jak píše i Jára, na každého takové místo působí jinak. Máme to podobně.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Mám ráda kapličky v krajině, jsou připomenutím, že kdosi, kdysi, chtěl poděkovat Bohu. Mám ráda kříže na cestách, vždy se zastavím a zadumám se, jsem ráda, když jsou udržované.
    Jiřinko, krásně jsi poskládala své fotky. Máš tu naši zemičku procestovanou nádherně.
    Opatruj se.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, asi proto, že jsou dny šedivé, že nemohu nikam bez muže ( bolavá záda ) tak se courám po výletech jen ve fotkách. Ale to se změní! Už mám dva výlety po Mělnicku a několik dalších o kousek dál v hlavě! Jen, co manžel překoná ty potíže. Uvidíme, co mi letos ještě vyjde?
      Alenko, přeji zajímavé cesty, pěkné zážitky a hlavně šťastné návraty domů.
      A to všem, kdo ke mně chodí na blog. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Krásná místa i fotografie, takový klid v nich dýchá...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík, Janinko, je to z různých míst a z různých cest. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko,mám ráda tyto stavby a ráda je fotím.Vybrala jsi hezká místa.Kolikrát je to v malé obci jediná zajímavost.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, dost mě to zajímá a pamatuji se, co těch stavbiček tam ještě v padesátých letech bylo.Posílám pozdrav Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Jiřinko,mám ráda kapličky,kostelíčky,poutní místa.Tvoje fotky mě opět pohladily po duši.Přeju krásný večer.Marťa.

      Vymazat
    3. Marťo, něco mě napadlo, napiš mi, prosím, na zakova48@seznam.cz a já ti napíšu víc. Jiřina z N.

      Vymazat