pondělí 2. listopadu 2020

Hrádek

 Obcí s tímto jménem, jak jistě víte,  je více. Shodou okolností se nám přihodilo, že babička mého zetě v jedné z těch obcí léta bydlela a žila. Hrádek u Sušice. Nachází se zde i zámek, nyní opravený, je to stavba zajímavá, v zámku je restaurace a hotel. Jednou se zeť s vnučkami, když byly ještě malé a jeho babička tam stále ještě bydlela, k ní rozjel na návštěvu, ale spali na zámku. Ode mne si vzali pár kuliček hrášku - jestlipak už jste odhalily, proč? 

Milé KOČKY,

nu, chtěly si hrát na Princezny na hrášku a prý si opravdu hrách pod prostěradla v postelích daly. Přes den byli u babičky a večer se utábořili na zámku a prý vnučky spaly dobře. Vtipné ale je ještě něco, když babička přišla do Hrádku, bydlela na zámku, který tehdy opravdu vypadal jinak, než dnes, zdevastovaný a na spadnutí, užila si tam zimy a vlhka, její vyprávění nebylo snadné poslouchat a vžít se do té situace. Proto si pochvalovala, že v té pozdější, lepší části života na stáří bydlela v domě, kde bylo teplo a sucho. Babička se dožila mnoha let, hodně přes devadesát a byla do posledních chvil činorodá a soběstačná. Proto nejen na ni v těchto dnech vzpomínám. Svíčky, které zapalujeme, jsou i za ni.

Mimochodem, když jsme občas u ní byli návštěvou, hned jsme si vyšli na Svatobor, oběhli Sušici ( moji oblíbenou ), zajeli do Klatov a nebo jinam v okolí. Třeba i na Koráb, nebo do Domažlic. A taky třeba na rozhlednu Sedlo s výtečným výhledem na hrad Kašperk. Krásný kout naší země.










Z Hrádku do Sušice je to skok a pak na Sedlo? nebo jinam...













 

18 komentářů:

  1. To je pěkný příběh s princeznami na hrášku na zámku :)
    A moc se mi líbí rozhledna na Sedle.
    Zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie, s oblibou říkám, že u nás je všude krásně a jsem moc ráda, že to tady mohu občas doložit, slovem, obrázkem. Vítám tě tu a zvu tě, přijď zas. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Beautiful place and photos 😍😍 Regards!!

    OdpovědětVymazat
  3. Jiřinko, moc hezké fotografie. Měj zdravé dny.

    OdpovědětVymazat
  4. Jiřinko, já myslela, že to bude hrádek na d Nisou a ejhle, jsme úplně jinde. Moc krásné místo, hned jsem se koukla na hotel, bohužel neberou pejsky...
    Tak alespoň na výlet.
    Děkuji a přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, to je taky kout, kde se ti bude líbit.Já mám ráda sednout si za teplého podvečera nahoru nad Sušici ke kostelíčku a jen tak koukat dolů na město a přes údolí na Svatobor.Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Na návštěvy u prababičky Vlastičky vzpomínám moc ráda, i když jsem toho s ní moc neprožila. Párkrát mě napadlo, že bychom mohli do Hrádku zajet, ale tentokrát na něco jiného, než svíčkovou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adélko, to je hezké, že si to pamatuješ, byla jsi tak malá. Já si zase pamatuji, jak její pejsek spal v kočárku. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Tak jsem se zase pokochala místem, kde jsem nebyla.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, to mám radost, že jsem ti nabídla něco nového. Měj se moc hezky. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Když jsem dělala v hospodě, měli jsme tam ubytovanou partu chlapů z Hochtiefu, a jeden z nich byl vyučený tesař, který jako jeden z mála u nás, se specializoval na výrobu šindelů. Takže většina českých hradů a kostelů, které se v posledních dvaceti letech opravovali a restaurovali a mají šindelovou střechu dělal on. Včetně právě Kašperku a i onoho bohužel shořelého kostelíka na Petříně....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, já takové lidi obdivuji, když umí něco, co jiní ne. Opravy památek budou potřeba pořád a tak má pán práce dost.
      Zdravím tě a pošli sluníčko, vítr fouká od východu. Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Tady není sluníčko od toho výletu. A před ním taky nebylo Takže nemám co poslat, krom deště a hnusna ....

      Vymazat
    3. U nás se už klube, asi mě vyslyšelo.
      Tak já poprosím i pro tebe. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko,moc krásné fotky.Když jsem byla malá,byly jsme se sestrou,mamkou a babičkou na dovolené v Sušici.Pamatuji si,že jsme taky byly na rozhledně Svatobor,navštívily jsme muzem zápalek Solo Sušice,Boubínský prales.Byla to moje já nevím,snad první dovolená,chodila jsem do školy a moc se mi tam líbilo.Děkuji za připomenutí,všechno se mi to vybavilo a ráda vzpomínám.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, to ti věřím, já mám Sušici a okolí moc ráda, jezdili jsme tam dávno předtím, než jsem poznala zeťovu babičku a pak o to raději.Na Svatoboru jsem byla vícekrát, jendou dokonce i v zimě a tam zima umí čarovat.
      Pa Jiřina z N.

      Vymazat