pondělí 2. listopadu 2020

Přes práh

 Doba nás donutila, že manžel nikam nechce chodit ( s výjimkou lékárny, pošty a obchodu s potravinami ) a stejně tak nechce, aby někdo chodil k nám. Aby někdo přešel práh, jak tomu říkám, nicméně:  stalo se, že v sobotu volala Jana, moje kdysi kolegyně v práci, že se staví, že jedou z lesa a donese mi houby. Opravdu se stavila, jen na prahu bytu mi předala lesní úrodu, donesla pěkné kousky a bylo jich hodně, manžel nastoupil, houby očistil, nakrájel, zpracoval a měli jsme po několika letech pravou a voňavou smaženici. Nějak se to vždy semele a najednou kvečeru, také v sobotu, někdo zvoní. Já na to: jdi otevřít, kdo to může být? Vrátil se a já - dotírám s dotazy. Kamarádka Marcelka, předala mu u dveří  polovinu bábovky, tašku česaných jablek a pytlík vlašáků. A honem pryč. Sedla do auta a jela domů... přes dvě vesnice ( je jich o hodně víc! ). Mám pro ni doma k jejímu svátku dárek a tak jsem jí ho mohla předat, kdybych to byla tušila! Nu, alespoň se na dárek může pořád ještě těšit. 

A já ??? - se těším z kamarádek, z jejich snažení a také si udělám dnes podvečer kompot z jablíček a provoním si byt.






21 komentářů:

  1. Jiřinko, je báječné mít takové kamarádky. 👍👍👍 Houby jsou parádní, my na nich byli ve středu. Zpracovávala jsem je do půl dvanácté, manželovi jsem udělala smaženici. Já je nejím.
    Ráda sbírám, méně ráda zpracovávám a tím to končí.
    Měj hezký den 🌹

    OdpovědětVymazat
  2. Alenko, já chodím ráda na houby, ráda je nacházím a sbírám, ale čištění a zpracování nechám na mužovi, dělá o rád.My jsme z různých příčin ale na houbách dlouho nebyli.Tak se nám tento dárek hodil.Máme doma spoustu nasušených, ty používám na polévky a pod maso.
    U nás jíme jen ty s dírkami vespod a případně růžovky, moc neexperimentujeme.Když jsme bydleli na Strakonicku za mého mládí, babička sbírala i lišky a ryzce.
    Dík za nakouknutí.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  3. Jiřinko, máš prima kamarádky. My jsme letos na houbách nebyli, ale také máme sušené. Kompot z jablek mám ráda, taky si ho tento týden uvařím. A zase se chystám na štrůdl. Dnes jsem dojedla koláč se švestkami.
    Můj muž dnes brblal, že mám jít s tím hadrem na hubě ven. Musím ho trochu prohánět. Jeli jsme stejně autem, na hřbitov a pak nakoupit.
    Měj pěkný večer. R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, u nás ty roušky nekomentujeme, prostě je nosíme, já už jsem o nich uvažovala loni, když jsem 8 měsíců chodila na chemky, že to budu nosit a vida, nakonec je nosí všichni.Jiřina z N.

      Vymazat
  4. To je krásné, když na Tebe kamarádky takto myslí. My jsme nasbírali hodně hub cestou z Tolštejna do Rybniště. Měli jsme plnou tašku a zpracováno na rok dopředu. Tak že mám do polévek i pod maso i jako přílohové na kyselo. Také nesbiráme houby jak se říká "dole s chladičem", ani růžovky ne..hezký večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, jsem kamarádkám vděčná. Kyselo jsem včera manželovi uvařila taky, ještě dnes to dojídal. Dnes jsem mu uvařila jiné, jeho oblíbené - halušky. Ani nevím, proč tak šplhám!
      Já sama bych si dala palačinky nebo něco jiného ,,dietního,, rozuměj sladkého.
      Pro mne vrchol je rakvička se šlehačkou nebo jiné, hodně nezdravé dorty.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Je prima mít takové přátele, v dnešní době se takových moc nevidí, máš štěstí! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, moje babička říkávala: prevíti maj štěstí, hihi. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko, máš skvělé kamarádky, jen doba je prostě divná! Takové dárky opravdu potěší, i já mám kamarády, kteří se rádi dělí o přebytky ze zahrady, za což jsem skutečně vděčná!
    Tak přeju hezký večer a ať rychle nastane čas, kdy si budete moct dát i kafíčko a popovídat si u jednoho stolu.
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, už jsme si s kamarádkou říkaly, že jak přestane pršet, nasadíme roušky a půjdeme do lesíka ( tady ve městě ) na procházku a popovídat si o novinkách. Na jaře jsme to tak musely taky udělat, už nám z toho uzavření hrabalo. Jiřina z N.
      Moje kamarádka Gerta z V.Šenova říkávala, když jsme tam bydleli: kam nechodí Jířa, tam chodí lékař. Ona se mi vypovídala a byla fit.

      Vymazat
  7. Takové hříbky darované, byť přes práh, musely udělat velkou radost :) Také se snažím v této době omezit návštěvy, je lepší se chovat trochu zodpovědně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliss, to máš naprostou pravdu. Houby udělaly radost a moc chutnaly. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  8. To je krásná úroda a je to moc milé od kamarádek :)
    Zdravím a přeju hodně zdraví. Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie, však si toho vážím. Taky přeji zrdavíčko, co víc můžeme chtít?
      Hezký večer Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Na houby chodím rád, ale od té doby, co jsem loni našel hnízdo obřích pýchavek (tedy vatovců), nové houby do kuchyně nepotřebuji :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, jestli myslíš takové ty obří bílé koule, tak ty rostly za mého mládí na Verneřicku a naši z toho vždy dělali řízky pro rodinu a známé.
      Měj se fajn. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Ti kdo by mi mohli něco takhle přivézt zůstali daleko a jiní se za ta léta neobjevili. Tady se na taková přátelství či kamarádství netrpí. Pokecat přes plot, ale přijít na návštěvu, nebo něco přinést? Sci - fi. Z Prahy jsem na to byla ze sídliště zvyklá ale tady se mi to nepodařilo realizovat, takže jsem se přestala snažit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš, milá Vendy, já bych to tipovala naopak. To je zvláštní.
      Tak si pořídíme potrubní poštu a jak něco upeču, šoupnu ti dva kousky. Pac Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Krásná úroda,je fajn mít milé kamarádky.To už se dneska moc nevidí.Já nemám nikoho,kdo by mi mohl něco přivézt,podarovat.Nějak se mi Ti přátelé,známí,po rozvodu ztratili a já už se přestala taky snažit.Spoléhám se jen na sebe.Letos jsme taky byli s klukama párkrát na houby a našli jsme jich hodně,takže jsem nasušila,uvařila omáčku,mňam,smaženici.Teplý jablečný kompot se skořicí,hřebíčkem taky máme moc rádi,teď jsem ho párkrát vařila a vždy zmizel,jako pára nad hrncem.Takže se měj moc hezky.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, houby, bábovka, přebytky ze zahrádky potěší, ořechy či ovoce mi nosí i jedna kamarádka z vedlejší vsi, se kterou jsem léta pracovala, ale nyní je po operaci. Jiná paní mi každé léto darovala mísu červeného rybízu.
      Nedávno mi kamarádka řekla, že mi je vděčná, že jsem je léta ,,tahala,, po výletech po republice, že nebýt mne, že by to nikdy neviděla. To jsem se nadmula!
      Ve výsledku to vypadá, že něco za něco, ale tak to není.
      Jiřina z N.

      Vymazat