neděle 15. listopadu 2020

Jiřiny

V neděli, v pořadu Objektiv, mám ráda, když jsou příspěvky z Evropy a nebo jiných, - ,,civilizovaných míst,, - dost často totiž jsou z Malajsie a jiných džungloidních zemí Asie nebo Afriky, případně Jižní Ameriky a to mne, popravdě, tolik nebaví. Sice to sledování v TV není nebezpečné, žádných hadů a štírů a pavouků, pokud je tam vidím, se nemusím bát, ale raději sleduji památky a místa, která jsou blíž. A dost často se stane, že mohu říct, tam jsem byla. Jako dnes: hrad Czocha v Polsku, donutila jsem dokonce manžela, aby se na to podíval se mnou! říkám mu, tam jsem byla s naší Helenou při zájezdu do Zaháně! 

Milé KOČKY,

vlastně jsem toto začala psát z jiných pohnutek: jedním z příspěvků v dnešním Objektivu bylo, jak nějaký člověk u Bodamského jezera pěstuje jiřiny. Na veliké ploše, obrovský počet jiřin, mnoho různých druhů, spousty barev. Jen nechápu, když se musí na zimu hlízy vykopat a uskladnit, jak to dělá - to musí být pořádná fuška a zjara to vše zase zasázet. Kloubouk dolů! Jen je mi líto, že to po prvním mrazíku odejde, veškerá ta krása v mžiku zvadne a už ji nic neobnoví. 

Já, ač Jiřina, mrazíky snáším dobře, nikdo mě vykopávat nemusí a kvetu celý rok, hihi.Berte mě s rezervou, milé KOČKY. Co vy, vaše zahrádky a vaše jiřiny?






trocha toho podzimu i u nás doma:


i venku:





20 komentářů:

  1. Nádherné Jiřinky a ty jim korunuješ.Tvoje hláška je parádní.Mrazíky také snáším dobře i zimu,však jsem Kozorožka,narozená v prosinci.
    Jiřinko,měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jíťo, já jsem sice únorová, ale prosincoví jsou fajn, jednoho jsme kdysi dostali pod stromeček. Zimu mám ráda asi tak 6-7 týdnů, když nasněží a mrzne a je modré nebe a sluníčko a rampouchy.
      Hezký zbytek neděle. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko,tu reportáž v Objektivu o jiřinkách jsem dneska viděla.Taky jsem žasla kolik barev,druhů, prostě nádhera.Mně mrazíky nevadí,jsem listopadová,jak jsem již psala.Zimu mám taky ráda,letos by už mohl konečně napadnout sníh,abychom měli krásné,bílé vánoce.Hezký večer.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, to bylo parádní, že? Přeji krásný další týden. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Tak i když mám docela velkou zahradu a hodně kytek, tak Jiřinkám jsem zatím nepropadla. Nemám ani jednu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janko, to nevadí, ale jsou zahrady, kde jich mají spousty. Ty vysoké jsou problematické, jak fouká vítr nebo prší, ohýbají se.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Nádhera, Jiřinko! Mám jiřiny moc ráda, jen je zatím na zahradě nemám - prostě nestíháme ty agrotechnické lhůty , kdy mají jít hlízy do půdy a na podzim zase ven. Tak snad jednou...
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje mamka měla v zahradě jak ty vysoké jiřiny, tak ty malé, ale mně vadilo, že když mi natrhala kytici, byli v tom škvoři!
      Helenko, ty máš jistě i tak krásnou zahradu. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřiny jsem mívala, ale vadilo mi, že první mrazík jim vzal jejich krásu, takže jsem od nich upustila. Ale jsou to opravdu nádherné květiny.
    Hezký den, Jiřinko!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já jsem dostala jiřiny od kamarádky Jany, ale přes zimu mi ty hlízy ve sklepě zašly.Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Krásné podzimní pohlazení. Kdysi i u nás na zahradě jiřinky byly, pak jsem rozdávala a rozdávala a poslední už nevyrostly. Prima týden měj. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vijo, tak to chodí, tudíž má někdo jiný kytky v zahradě, ale jsi hodná, žes je podarovala. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Zahradu nemáme a na chalupě manžel jiřiny nepěstuje (zatím). Tak se kochám, když je vidím někde v zahradě nebo jako včera v Objektivu( včera jsem to popletla s Toulavkou)
    Měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, já jsem to pochopila, žes myslela Objektiv.Na chalupě, když tam nejste trvale, musíte mít něco, co přežije i bez péče. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřiny už mám zazimované, snad přes zimu vydrží. Máš nádherné barvičky ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, to - bohužel - není z mé zahrady, ale mé oblíbené focení ,,přesplotovka,, ... zkrátka někde v N. a musím dodat, že já se na pozemku vyřádím jen před domem na veřejném prostranství.Taky s tím mám problém! - zrovna před pár dny mi tam někdo zničil slézovou růži, která ještě kvetla a nechávala jsem jí dozrát semena.
      Manžel mi léta radí polít to travexem.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko, krásné fotky. 👍👍
    My jiřiny vyrývali v sobotu, tedy vyrýval je muž, já čistila hlízy a stříhala stonky. A protože se hrozně rozrostly, část jsem jich vyhodila. Zakopčila jsem růže, ostříhala ostružinu. Muž pak zakládal do země truhlíky s jahodami. U toho nám asistovala malá vnoučata. Včera jsme pokračovali, i když už tak hezky, jako v sobotu, nebylo. Odpoledne muž odjel s vnoučaty a bioodpadem do kontejneru. Ještě nějaká práce tam bude.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, já jsem vždy měla ráda pracovat na záhonech, ať už s květinami nebo se zeleninou, dokonce jsem jako mladá uměla sekat trávu kosou.Naši měli zahradu a v prvním manželství jsme měli větší pozemek.Jenže v Rbk to nebylo s úrodou slavné, to víš, to bylo tak mrkev, brambory a pod., ale měla jsme tam spousty bohatě kvetoucích narcisů.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Moc krásné fotografie. Na Objektiv jsem se také dívala. Jiřiny jsou překrásné, jen škoda , že nekvetou dříve, ale až na podzim a mnohdy je skolí první mrazíky. Některé, zvláště ty obrovské květy jsou úžasné a často mají plno krásných barev v jednom květu ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, můj táta měl narozeniny na konci srpna a vždy jsem mu dávala kytici jiřin z narozeninám, darovala mi je jedna maminka mého spolužáka.Měli jich plnou zahradu.
      Jiřina z N.

      Vymazat