neděle 15. listopadu 2020

Na neděli

 Líbilo se mi, když jsem nedávno dala na blog pár fotek, které jsem pořídila z obrazovky televize, že se některým návštěvnicím blogu líbily a tak není divu, že jsem onehdy, při jiném pořadu, popadla fotoaparát a udělala několik snímků, protože - dámy! - byla tam : Aurora ...nikoli ta, co z ní stříleli, ale polární záře, (jižní záře – aurora australis, severní záře – aurora borealis), sice jsem nechytla začátek, nicméně i tak to bylo překrásné divadlo a musím vám ho ukázat. Jestli jste ten pořad viděly, 

milé KOČKY, 

tak víte, že člověku musí takové představení v mrazivé, jasné noci učarovat a chlupy stojí v pozoru! Já vím, fyzici a další vědci mají plno teorií, jak to vzniká a co se vlastně děje, já je vyslechnu, ale - proč bych si tím měla kazit dojem?, já si říkám, že je to nastražené na lidi, aby si uvědomili, že příroda je tu pro naše ohromení a že bychom měli k přírodě přistupovat s úctou a jistou bázní. Kdyby se jí do díla nepletli lidi, šlo by mnohdy vše líp a snáz, nemyslíte?

V pořadu bylo vidět i pižmoně.















Pochopitelně bych raději napsala, že jsem tam, na severu, osobně byla, toto pro vás nafotila, žádní komáři, jako v létě, ale není to tak. Zatím jsem do Skandinávie nejela, mrzí mě to. Pro vnučku jsem z telky nafotila i něco medvídků: ty ona může, nejen ty plyšové.











Hezkou neděli vám všem přeji.

13 komentářů:

  1. Jiřinko, fotky se Ti povedly. U těch, kde je polární záře, bych nevěřila, že jsou focené z televize. Musí to být famózní zážitek vidět takový přírodní úkaz na vlastní oči.
    Dnes jsem si na Tebe u Toulavky vzpomněla. To když ukazovaly krásné jiřiny.
    Měj pěkný večer.

    OdpovědětVymazat
  2. O polární záři Aurora jsem četla teď v programu.Mají ji dávat večer na Prima ZOOM,asi to už opakují.Měďové jsou parádní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, je to možné, některé televizní kanály pořady často opakují. Ale stojí za to.
      Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, já televizi moc nestíhám, takže tento tvůj projekt sleduji s nadšením. Polární záře, to je pro mě velká magie... A v mé hlavně je jeden takový výlet - Petrohrad a Helsinky :o) Teď bych brala i adventní Prahu...
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdoví, jestli vůbec adventní Praha nějaká bude....

      Vymazat
    2. Helenko, já televizi až pozdě večer nebo v neděli dopoledne Toulavku a Objektiv.
      Krásný den. Jiřina z N.

      Vymazat
    3. Helenko, měla jsem v r.2018 zaplacený zájezd do Pobaltí, ale operace mi to zkazila a jel místo mne s Janou její manžel, takže jsem plánovanou polární záři neviděla, ale kdo ví, zda je tam vidět.Výlet na jeden den do Helsinek by to nezachránil.
      Musí to být opravdová podívaná. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. U mnoha dokumentů si říkám, sakra to by byly krásný fotky! A taky mne napadlo zkusit je prostě vyfotit. Ještě jsem to tedy nezkoušela, ale jak vidím, budu chodit s foťákem i spát :-D Mám totiž telku u sebe v ložnici ...Polární záře je nádherný úkaz, před nějakými zhruba deseti lety byla vidět i nad Brnem. Fotky jsme s dcerou obdivovaly v petřínské hvězdárně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S těmi adventními akcemi to je letos nahnuté, ale ! - dámy pozor - dnes nebo snad zítra večer na ZOOMu bude pořad o polární záři.
      To by se mohlo líbit. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Ta polární záře je něco tak neuvěřitelně nádherného, musíme se na ni někdy jet podívat (ale spolu)!!!

    OdpovědětVymazat